Lagan i elegantan, ovaj kolač odlično ide uz jutarnju ili popodnevnu kafu.
Potrebno vreme:
25' - priprema35' - pečenje
oko 30' - hlađenje
Sastojci:
100 g putera na sobnoj temperaturi75 g šećera
4 jajeta
prstohvat soli
100 g mlevenih, proprženih lešnika
2 sk brašna
rendana kora jedne pomorandže
1-2 sk prah šećera za posipanje
1 sk prezle
Priprema:
- U velikoj činiji mikserom mutiti puter i šećer dok smesa ne postane kremasta.
- Dodavati jedno po jedno žumance, a potom i lešnike, brašno i izrendanu pomorandžinu koru.
- U drugoj činiji umutiti belanca sa prstohvatom soli sve dok ne postanu čvrsta.
- Belanca prebaciti u prvu činiju i sada varjačom ili kašikom lagano mešati dok se smesa ne ujednači.
- Okruglu tepsiju (20-22 cm) obložiti papirom za pečenje. Papir tanko premazati uljem i posuti prezlom. Testo sipati u tepsiju i poravnati ga. Staviti u rernu, zagrejanu na 175°C, da se peče oko 35'. Kolač je ispečen kada zabodena čačkalica iz njega izađe suva.
- Izvaditi iz rerne i ostaviti najpre u tepsiji oko 5' da se prohladi, a potom kolač prebaciti na rešetku da se ohladi.
- Kad je u potpunosti ohlađen, kolač ukrasiti prah šećerom. Prijatno!
No comments:
Post a Comment