Thursday 12 May 2016

KOLAČ SA LEŠNICIMA



Lagan i elegantan, ovaj kolač odlično ide uz jutarnju ili popodnevnu kafu.

Potrebno vreme:

25' - priprema
35' - pečenje
oko 30' - hlađenje

Sastojci:

100 g putera na sobnoj temperaturi
75 g šećera
4 jajeta
prstohvat soli
100 g mlevenih, proprženih lešnika
2 sk brašna
rendana kora jedne pomorandže
1-2 sk prah šećera za posipanje
1 sk prezle

Priprema:

  • U velikoj činiji mikserom mutiti puter i šećer dok smesa ne postane kremasta. 
  • Dodavati jedno po jedno žumance, a potom i lešnike, brašno i izrendanu pomorandžinu koru. 
  • U drugoj činiji umutiti belanca sa prstohvatom soli sve dok ne postanu čvrsta. 
  • Belanca prebaciti u prvu činiju i sada varjačom ili kašikom lagano mešati dok se smesa ne ujednači. 
  • Okruglu tepsiju (20-22 cm) obložiti papirom za pečenje. Papir tanko premazati uljem i posuti prezlom. Testo sipati u tepsiju i poravnati ga. Staviti u rernu, zagrejanu na 175°C, da se peče oko 35'. Kolač je ispečen kada zabodena čačkalica iz njega izađe suva. 
  • Izvaditi iz rerne i ostaviti najpre u tepsiji oko 5' da se prohladi, a potom kolač prebaciti na rešetku da se ohladi. 
  • Kad je u potpunosti ohlađen, kolač ukrasiti prah šećerom. Prijatno!

No comments:

Post a Comment