Saturday, 30 April 2016

RINGO KOLAČ


Na japanskom jeziku "ringo" znači "jabuka" i ovo je verovatno najjednostavniji kolač od jabuka koji sam ikada pravila. Veoma je zgodan i zato što se napravi u jednoj činiji. Vrlo je lagan, jer je odnos namirnica pažljivo odmeren. Odlično ide uz jutarnju kafu.

Potrebno vreme:

15' - priprema
oko 35' - pečenje

Sastojci:

100 g brašna
2 jajeta
1 kk praška za pecivo
80 g šećera
120 ml ulja
240 ml kiselog mleka
1-2 jabuke, u zavisnosti od veličine

Priprema:


  • Sve sastojke izuzev jabuka izmešati mikserom.
  • Okruglu posudu (prečnika 22-24 cm) namazati uljem ili puterom i posuti brašnom.
  • U tepsiju sipati polovinu smese i u nju potom staviti prethodno oljuštene i na kriške sečene jabuke.
  • Preliti drugim delom smese.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 30-40 minuta.
  • Izvaditi iz rerne i prebaciti na metalnu rešetku da se ohladi.
  • Može se ukrasiti prah šećerom, svežim voćem ili kremom od vanile. Prijatno!

5 comments:

  1. Svaka cast,provereno dobro :)a jednostavno za napraviti

    ReplyDelete
  2. Ovo moram probati! Deluje neodoljivo:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi nam kako ti je uspelo i da li si zadovoljna. ;-)

      Delete
  3. Savrsen kolac!
    Ja sam dodala truncicu cimeta direktno na jabuke :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da vam je po ukusu. I ja ponekad dodam cimeta, jabukama da notu topline. :-)

      Delete