Monday 16 May 2016

ČOKOLADNI JEŽIĆI


Ovaj sitni kolač mi je jedna od najlepših kulinarskih uspomena iz detinjstva. Uvek je bio deo naše novogodišnje trpeze i radovala sam mu se nedeljama unapred. Iako je ovo klasičan zimski kolač, danas ne čekam samo Novu godinu da bih ga pravila. Dobar je za velike porodične susrete ili kada vam dolazi u posetu veliko društvo, jer se od mere dobije više nego puna tacna korpica. Čokoladni ježići se divno slažu uz sveže šumsko voće ili kriške svežih pomorandži. Kako nema kvarljivih namirnica, možete ih dugo držati u frižideru, pokrivene folijom. No, u našoj kući, mislim da nikada nisu "izdržali" duže od tri dana. :-)

Dobijena količina: oko 55 komada, prečnika 2 cm

Vreme prireme:

30' - priprema
120' - hlađenje

Sastojci:

100 g sitno secknih oraha
100 g sitno seckanih pečenih lešnika
100 g sitno seckanih probarenih i pečenih badema
250 g nutele (ili eurokrema ili nekog drugog lešnik namaza)
200 g čokolade za kuvanje

Priprema:

  • Na pari otopiti čokoladu i nutelu. 
  • U dobijenu masu umešati orahe, lešnike i bademe. Promešati da se ujednači. 
  • Dok je masa još topla, pomoću dve kašičice vaditi deliće smese i ređati ih u papirne korpice. 
  • Ježiće staviti u frižider da se stegnu. Prijatno!

No comments:

Post a Comment