Monday 7 November 2016

MEDITERANSKI PLAVI PATLIDŽAN


Može se poslužiti kao predjelo, a može i kao prilog glavnom jelu. Odlično je i upravo izvađeno iz rerne, kao i na sobnoj temperaturi. Priprema se veoma jednostavno i od svakidašnjih namirnica. Vegetarijansko jelo koje rado jedu i ljubitelji mesa. Po mom mišljenju, ovaj recept je džoker.
Postoje različite sorte plavog patlidžana, i moram napomenuti da sam koristila patlidžan koji nije gorak. Ako koristite gorak, onda sledite i međukorak u pripremi koji sam označila zvedicom. Vreme pripreme će biti donekle produženo, ali će krajnji rezultat biti svakako ukusniji.

Dobijena količina: za 5-6 osoba

Potrebno vreme:

25' - priprema
30' - da odstoji* (pročitati napomenu)
25'-30' - pečenje


Sastojci:

600 g plavog patlidžana
200 g čeri paradajza, isečen na polovine ili četvrtine (zavisi od veličine)
2 supene kašike maslinovog ulja
1 čen sitno seckanog belog luka
pola kašičice origana
150 g sitno seckanog tvrdog sira koji se lepo topi
biber, po želji
grančica ruzmarina


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh prekriti papriom za pečenje. 
  • Plavi patlidžan oprati i odstraniti mu krajeve. Iseći ga na kolutove debljine od oko 1 cm. Poređati plavi patlidžan na papir za pečenje. Sipati po malo maslinovog ulja na svaki kolut. Po želji pobiberiti. Čeri paradajz i beli luk rasporediti po kolutovima. Posuti origanom. 
  • Peći oko 20 minuta. 
  • Izvaditi iz rerne i posuti kolutove sirom. 
  • Vratiti u rernu na 5-7 minuta da se sir istopi. 
  • Izvaditi iz rerne i posuti iglicama ruzmarina. 

*NAPOMENA: Postoje različite sorte plavog patlidžana. Neke od njih su gorkaste, a neke nisu uopšte. Ako za ovaj recept koristite nagorak patlidžan, onda je potrebno da ga nakon sečenja na kolutove posolite, stavite u cediljku, pokrijete tanjirom i od gore stavite neki teži predmet. Tako treba da odstoje oko 30 minuta, da se iz njih izdvoji gorka voda. Proprati ih pod mlazom mlake vode i utapkati čistom krpom ili kuhinjskim ubrusom. Ako, pak, koristite patlidžan koji nije gorak, onda ovaj korak preskočite.

No comments:

Post a Comment