Monday, 7 November 2016

SALATA OD LEBLEBIJA I PARADAJZA


Ako imate već skuvane leblebije, preostale od pripreme nekog drugog recepta ili leblebije iz konzerve, onda se ova salata priprema brzinom svetlosti. Posebno je pogodna za tople, letnje dane, zbog paradajza i osvežavajućih nota limuna, ali i dobar izbor za dane posta.
Za recept se može koristiti bilo koja sorta paradajza, ali smatram da najbolji rezultat daje tvrđi paradajz, sa manjom količinom semenja.

Dobijena količina: za 6 osoba

Potrebno vreme: 20'


Sastojci:

350 g skuvanih leblebija
600 g paradajza (kada se očisti, treba da ostane oko 350 g za ovaj recept)
40 listova (oko 10 g) luka vlašca
3 supene kašike limunovog soka
1 supena kašika maslinovog ulja
biber, po želji


Postupak:

  • Leblebije isprati i ocediti. 
  • Paradajz oprati, ukloniti mu semenje, i iseći na komadiće veličine leblebije (semenje i mekani deo se može sačuvati za kasnije, na primer za pripremu sosa). 
  • Vlašac oprati i iseći na sitno. 
  • U velikoj činiji sjediniti sve namirnice i promešati.

No comments:

Post a Comment