Piletina sa limunom i mirođijom je predlog za niskokalorični obrok. Istu marinadu sam koristila i za pripremu suprugove piletine i za pripremu mog bakalara, i oboje smo bili zadovoljni. Odlično se slaže uz kuvani pirinač sa šargarepom ili graškom.
Dobijena količina: 6 manjih porcija
Potrebno vreme:
20' - priprema
preko noći da odstoji
25'-35' - pečenje
Sastojci:
6 komada pilećih grudi (oko 600 g) bez kože i bez kostiju
50 ml limunovog soka
1 supena kašika meda
1 supena kašika maslinovog ulja
2 supene kašike sitno seckane mirođije
30 g sitno seckanog crnog luka
1 čen sitno seckanog belog luka
pola kašičice soli
kriške limuna, po želji
Postupak:
- Čistu, plastičnu kesu staviti unutar činije. U kesu staviti pileće grudi.
- U manjoj činiji pomešati sok od limuna, med, maslinovo ulje, mirođiju, crni luk, beli luk i so. Time preliti pileće grudi u kesi, kesu protresti, vezati, staviti u frižider da prenoći.
- Rernu zagrejati na 190°C.
- Otvoriti kesu, meso ocediti i poređati na blago nauljenu vatrostalnu posudu ILI na pleh prekriven najpre aluminijumskom folijom, pa potom papirom za pečenje. Preostalu marinadu baciti.
- Meso peći oko 15 minuta, pa potom prevrnuti na drugu stranu i peći još toliko. Po želji, poslužiti uz kriške limuna.
NAPOMENA: Vreme pečenja može varirati u zavisnosti od debljine pilećih grudi.
PREDLOG: Ova marinada se može koristiti i za pripremu ribe. Naročito dobro ide uz belu, morsku ribu.
No comments:
Post a Comment