Friday 18 November 2016

NISKOKALORIČNI PEČENI ČIZKEJK SA MALINAMA


Ovo je najjednostavniji recept za pečeni čizkejk koji sam ikada pravila. Takođe, ima daleko manje kalorija nego drugi čizkejkovi. Nema koru i koristila sam rikotu sa smanjenom količinom masnoće, što je drastično umanjilo kaloričnost, ali to baš nikako nije umanjilo ukus.

Dobijena količina: 8 parčadi

Potrebno vreme:

20' - priprema
45' - pečenje
30' - hlađenje


Sastojci:

200 g malina (svežih ili smrznutih)
450 g niskokalorične rikote
4 ravne supene kašike kiselog mleka
2 kašičice arome vanile
120 g šećera
2 jajeta
55 g griza + dodatna supena kašika griza za posipanje
35 g brašna
pola kašičice praška za pecivo


Postupak:

  • Sveže maline oprati i ostaviti da se ocede na kuhinjskom papirnom ubrusu. Ako koristite zamrznute, onda ih spustiti na papirni ubrus da se na sobnoj temperaturi otope. Da bi se proces ubrzao, treba ih poređati sve u istom nivou, da se ne preklapaju. 
  • Rernu zagrejati na 180°C. Okrugli, duboki pleh sa pokretnim dnom namazati uljem i potom dno pleha obložiti papirom za pečenje. 
  • U činiji mikserom umutiti sir, kiselo mleko, šećer i aromu vanile. Dodati jaja, pa potom griz i prosejano brašno i prašak za pecivo. Mutiti dok se smesa ne ujednači. 
  • Smesu sipati u pleh i od gore poređati maline. Posuti jednom kašikom griza da pokupi tečnost iz malina. Peći oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa po želji, posuti prah šećerom.

NAPOMENA 1: Ne mora se pojesti na dan pripreme, ali je tada svakako najukusniji.

NAPOMENA 2: Ovaj čizkejk ima blago sladak ukus. Ako inače više volite slađe poslastice, količinu šećera možete povećati i na ukupno 170 g. Kiselost malina takođe može uticati na količinu potrebnog šećera.

No comments:

Post a Comment