Senf i med su stara, proverena kombinacija za pripremu ribe i mesa. Ovom prilikom sam dodala vlašac i beli luk da obogate ukus. Marinirane batake sam ostavila u frižideru preko noći, ali nije neophodno. Mogu se staviti u rernu i odmah nakon mariniranja. Sve zavisi od toga koliko imate vremena na raspolaganju i da li volite intenzivniji ukus. Sa bataka sam, kao i uvek pre mariniranja, uklonila kožu. Ovo jelo nisam nikada pripremala sa batacima koji imaju kožu, pa ne mogu savetovati takav proces pripreme i vreme pečenja.
Dobijena količina: 6 bataka
Potrebno vreme:
20' - pripremapreko noći da odstoji u frižideru - nije obavezno
oko 40' - pečenje
Sastojci:
6 pilećih bataka (oko 800 g)3 ravne supene kašike senfa
2 supene kašike meda
1 supena kašika maslinovog ulja
pola kašičice soli
1 čen belog luka
10 listova vlašca
Postupak:
- Rernu zagrejati na 190°C. Na pleh staviti jedan sloj aluminijumske folije i preko nje jedan sloj papira za pečenje.
- Sa bataka skinuti kožu. Batake isprati pod mlazom mlake vode i utapkati kuhinjskim ubrusom.
- Beli luk i vlašac iseći na sitno.
- U većoj činiji pomešati senf, med, maslinovo ulje, so, beli luk i vlašac.
- Batake staviti u marinadu i utrljati prstima. Činiju pokriti folijom i ostaviti da prenoći u frižideru ILI batake odmah ređati na papir za pečenje.
- Peći u zagrejanoj rerni oko 40 minuta.
PREDLOG: Najjednostavniji način za uklanjanje kože sa bataka je upotrebom kuhinjskih ubrusa, jer na taj način ne klizi niz prste. Najpre oštar nož podvući po pileću kožu, pa je zaseći. Potom, jednim ubrusom uhvatiti za kost, a drugim ubrusom za kožu i vući od mesnatog dela ka kosti. Preostala koža okolo kosti može se ukloniti kuhinjskim makazama, koje nakon toga obavezno treba oprati toplom vodom i deterdžentom.
No comments:
Post a Comment