Saturday 5 November 2016

PITA OD PLAVOG PATLIDŽANA I BARENE ŠUNKE


Poslužena uz zelenu ili paradajz salatu, ova pita može biti ceo glavni obrok.

Dobijena količina: za 3 osobe

Vreme pripreme:

30' - priprema
30' - pečenje

Sastojci:

250 g lisnatog testa
1 supena kašika ulja
100 g praziluka
600 g plavog patlidžana
200 g barene šunke
150 g tvrdog sira
pola kašičice origana
1 supena kašika koncentrovanog paradajza, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Pleh dimenzija 23 x 23 cm (i sa visokim obodima) obložiti papirom za pečenje. Jedan veliki pleh takođe obložiti papirom za pečenje. 
  • Plavi patlidžan oprati i iseći na kolutove ili pločice debljine od oko 1 cm. Plavi patlidžan poređati po velikom plehu i staviti u rernu da se peče oko 15 minuta. Ispečeni plavi patlidžan iseći na kockice dimenzija oko 1.5 x 1.5 cm. Rernu ne treba gasiti. 
  • Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove. Na ulju propržiti praziluk dok ne promeni boju i malo ne smekša. Skloniti sa vatre. 
  • Pomešati plavi patlidžan i praziluk. Po želji, u mešavinu dodati i koncentrovani paradajz. 
  • Barenu šunku i sir iseći na komadiće od oko 1 cm. 
  • Lisnato testo razvući u kvadratni oblik, debljine oko 3 mm. Staviti ga u kvadratni pleh, na papir za pečenje, tako da testo prekrije osnovu pleha i da se malo izdiže uz stranice, pa ga izbockati viljuškom. 
  • Na testo poređati mešavinu patlidžana i praziluka, pa barenu šunku, potom posuti origanom i od gore rasporediti komadiće sira. Peći oko 30 minuta.

PREDLOG: Za varijantu bez mesa, barena šunka se može zameniti grilovanim šampinjonima.

No comments:

Post a Comment