Poslužena uz zelenu ili paradajz salatu, ova pita može biti ceo glavni obrok.
Dobijena količina: za 3 osobe
Vreme pripreme:
30' - priprema30' - pečenje
Sastojci:
250 g lisnatog testa1 supena kašika ulja
100 g praziluka
600 g plavog patlidžana
200 g barene šunke
150 g tvrdog sira
pola kašičice origana
1 supena kašika koncentrovanog paradajza, po želji
Postupak:
- Rernu zagrejati na 190°C. Pleh dimenzija 23 x 23 cm (i sa visokim obodima) obložiti papirom za pečenje. Jedan veliki pleh takođe obložiti papirom za pečenje.
- Plavi patlidžan oprati i iseći na kolutove ili pločice debljine od oko 1 cm. Plavi patlidžan poređati po velikom plehu i staviti u rernu da se peče oko 15 minuta. Ispečeni plavi patlidžan iseći na kockice dimenzija oko 1.5 x 1.5 cm. Rernu ne treba gasiti.
- Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove. Na ulju propržiti praziluk dok ne promeni boju i malo ne smekša. Skloniti sa vatre.
- Pomešati plavi patlidžan i praziluk. Po želji, u mešavinu dodati i koncentrovani paradajz.
- Barenu šunku i sir iseći na komadiće od oko 1 cm.
- Lisnato testo razvući u kvadratni oblik, debljine oko 3 mm. Staviti ga u kvadratni pleh, na papir za pečenje, tako da testo prekrije osnovu pleha i da se malo izdiže uz stranice, pa ga izbockati viljuškom.
- Na testo poređati mešavinu patlidžana i praziluka, pa barenu šunku, potom posuti origanom i od gore rasporediti komadiće sira. Peći oko 30 minuta.
PREDLOG: Za varijantu bez mesa, barena šunka se može zameniti grilovanim šampinjonima.
No comments:
Post a Comment