Monday 14 November 2016

ČOKOLADNE BADEM KUGLICE


Prefinjenog su izgleda i veličine taman za jedan zalogaj. Nakon pripreme, mogu se čuvati u frižideru oko dve nedelje, pod uslovom da ih čuvate unutar dobro zatvorene tegle ili metalne kutije.

Dobijena količina: 12 komada (prečnika oko 2 cm)

Potrebno vreme:

35' - priprema
60' - ukupno vreme hlađenja


Sastojci:

70 g mlečne čokolade
25 g putera
1 supena kašika neutralne pavlake
25 g mlevenih badema
100 g crne čokolade
12 komada bademovih listića


Postupak:

  • Mlečnu čokoladu iseći na sitno i staviti u malu, vatrostalnu činiju. Ostaviti sa strane. 
  • U šerpicu staviti puter i neutralnu pavlaku i uz mešanje na tihoj vatri sačekati da sadržaj provri. Skinuti sa vatre i preliti preko mlečne čokolade. Mešati dok se ne otopi. Dodati mlevene bademe i dobro promešati. Staviti smesu u frižider da se hladi oko 15 minuta. 
  • Kašičicom vaditi smesu i prstima oblikovati u kuglice prečnika oko 2 cm. Ređati na foliju i vratiti u frižider da se hlade dodatnih 15 minuta. 
  • Za to vreme, ravan tanjir ili tacnu obložiti folijom. Bademove listiće propržiti na tiganju da promene boju i zamirišu. Crnu čokoladu otopiti na pari. Kuglice izvaditi iz frižidera i jednu po jednu umakati u otopljenu crnu čokoladu i pomažući se dvema viljuškama, izdići ih i ocediti od viška čokolade. Ređati kuglice na foliju i svaku što pre ukrasiti bademovim listićem dok se čokoladna glazura ne stegne. 
  • Ohladiti u frižideru oko 30 minuta.

VARIJACIJA: Isti recept se može koristiti i za pripremu čokoladnih lešnik kuglica. 

No comments:

Post a Comment