Tuesday 29 November 2016

KREM ČORBA OD ŠARGAREPE I KROMPIRA SA CIMETOM


Cimet je začin koji često pronađe mesto među poslasticama, međutim nije toliko uobičajeno koristiti ga u slanim jelima. Ovaj recept je mali izuzetak, jer upravo cimet, u kombinaciji sa povrćem, predstavlja osnovu jela. Krem čorbi od šargarepe i krompira ovaj začin daje posebnu notu topline.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
30' - kuvanje

Sastojci:

400 g šargarepe
400 g krompira
100 g crnog luka
4-5 listova lovora
1 litar vode
so, po želji
pola kašičice cimeta
2 supene kašike maslinovog ulja
dodatnih 30 g sitno seckanog crnog luka za karamelizaciju
1 kašičica šećera
4 lista vlašca


Postupak:

  • Šargarepu, krompir i crni luk oljuštiti i iseći na sitno. Staviti u veću šerpu, ubaciti lovorove listove i preliti vodom. Pustiti da se sve kuva dok povrće ne smekša. Lovorove listove izvaditi iz šerpe, a skuvano povrće pasirati štapnim mikserom sve dok se ne dobije homogena smesa. Dodati cimet, promešati. Po želji, posoliti. U čorbu sipati jednu kašiku maslinovog ulja i sve promešati. Ostaviti sa strane. 
  • U šerpici ili tiganju zagrejati preostalo maslinovo ulje, propržiti crni luk, pa mu dodati šećer. Uz stalno mešanje, na srednjoj vatri, luk će se karamelizovati. Dobijenim lukom ukrasiti čorbu, i potom je posuti sitno seckanim vlašcem.

Sunday 27 November 2016

ČIZKEJK SA NUTELOM I LIMETOM


Kada mi je prvi put ponuđen čizkejk sa Nutelom, očekivala sam desert koji će mi se svideti, i bila sam u pravu. :-) No, odlučila sam da napravim svoju verziju tog čizkejka i da svojoj verziji dam notu svežine koja će biti protivteža kombinaciji krem sira i Nutele.
Čizkejk sa Nutelom i limetom je praktično rešenje i za rođendansku tortu koja ne zahteva mnogo vremena, a potrebno je svega pet sastojaka. Ovaj čizkejk se ne peče, treba jedino da se dobro ohladi u frižideru pre služenja, najbolje preko noći.
Ovo je čokoladna poslastica sa tek blagim tragovima kiselosti i to je čini veoma adekvatnom i za letnji period. Jedino treba imati na umu da ovaj čizkejk treba poslužiti odmah nakon vađenja iz frižidera kako se na visokim temperaturama ne bi razmekšao.

Dobijena količina: za 10 osoba


Potrebno vreme:

40' - priprema
preko noći - hlađenje


Sastojci:

160 g keksa (npr. Petit Beurre ili slično)
80 g putera
2 limete
500 g Nutele
500 g neutralnog krem sira koji se može mazati na hleb (npr. ABC ili slično)
2 kašike prah šećera


Postupak:

  • Krem sir izvaditi iz frižidera, ocediti vodu (ako je ima) i ostaviti na sobnoj temperaturi da smekša. 
  • Puterom dobro namazati unutrašnjost kružnog pleha sa pokretnim dnom (prečnika 23 cm), a potom dno prekriti papirom za pečenje. 
  • Keks samleti; puter otopiti; narendati koru jedne limete; iscediti jednu supenu kašiku soka limete. Od keksa, putera, soka limete i narendane kore napraviti mešavinu. Mešavinu usuti u pleh i prstima je "utabati" u dno pleha. Staviti u friz na oko 10 minuta da se kora stegne. 
  • Za to vreme pomešati krem sir i prah šećer, pa dodati Nutelu. Može se koristiti žica ili štapni mikser. Dobijenu čokoladnu smesu sipati preko ohlađene kore, i lepo poravnati. Pokriti folijom i staviti u frižider da se preko noći stegne. 
  • Nakon hlađenja, čizkejk prebaciti sa pleha na poslužavnik i posuti ga narendanom korom preostale limete.

PILEĆI BATACI NA PORTUGALSKI NAČIN


Ovaj recept će se svideti onima koji vole začinjenu hranu, ali ne previše začinjenu. Iako se na prvi pogled čini kao veoma ljuto jelo, zapravo nije posebno ljuto. Pileći bataci na portugalski način su sami po sebi malo izraženijeg ukusa, pa se mogu poslužiti uz jednostavni prilog, na primer pečeni krompir i zelenu salatu.
Ključni deo ovog recepta je marinada koju sam koristila i za pripremu drugih jela (npr. bele ribe i račića), i uvek se pokazala kao dobar izbor.

Dobijena količina: 8 bataka (za 4 osobe)

Potrebno vreme:

20' - priprema
35' - pečenje

Sastojci:

8 komada pilećih bataka (oko 800 g)
40 ml crvenog vinskog sirćeta
40 ml maslinovog ulja
1 kašičica mlevenog crnog bibera
1 kašičica origana
pola kašičice aleve paprike
1 čen sitno seckanog belog luka
prstohvat sušenog, tucanog čilija

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • U činiji pomešati sirće, ulje, biber, origano, alevu papriku, beli luk i čili. Dobijenu marinadu ostaviti sa strane. 
  • Sa pilećih bataka ukloniti kožu. Svaki batak umočiti u marinadu, prstima utrljati i ređati na papir za pečenje. 
  • Peći oko 35 minuta.

PREDLOG: Najjednostavniji način za uklanjanje kože sa bataka je upotrebom kuhinjskih ubrusa, jer na taj način ne klizi niz prste. Najpre oštar nož podvući po pileću kožu, pa je zaseći. Potom, jednim ubrusom uhvatiti za kost, a drugim ubrusom za kožu i vući od mesnatog dela ka kosti. Preostala koža okolo kosti može se ukloniti kuhinjskim makazama, koje nakon toga obavezno treba oprati toplom vodom i deterdžentom.

Saturday 26 November 2016

HLEB SA PIVOM


Hleb sa pivom je intenzivnog ukusa i divnog mirisa. Guste je konzistencije i savršeno je posluženje uz sireve i turšiju. Ovaj recept spada u grupu hlebova koji se brzo pripremaju, jer se koristi soda bikarbona umesto kvasca, i nema čekanja da testo nadođe.

Ovaj hleb je sam po sebi veoma sit i bogatih aroma. Danas sam ga pripremila sa maslinama da mu dam dodatnu notu, ali sami možete birati da li ćete i koje dodatke staviti u testo. Neke od opcija su: kockice sira, proprženi crni luk, sitno seckana feferona, ruzmarin...

Koristila sam pleh dimenzija 23 x 13 x 6 cm, i vreme pečenja se odnosi na hleb u tom plehu. Ako imate pleh drugačijih dimenzija, naročito onaj dugaljasti i uži, vreme pečenja treba prilagoditi.

Dobijena količina: 1 vekna od oko 900 g

Potrebno vreme:

20' - priprema
oko 40' - pečenje

Sastojci:

250 g belog brašna
250 g integralnog brašna
112 kašičica sode bikarbone
12 kašičice soli
380 ml piva
1 kašika meda
2 kašike senfa
6-7 iskoštenih maslina

Postupak:

  • Rernu zagejati na 190°C. 
  • Pleh za hleb namastiti, pa potom posuti brašnom. Protresti pleh da se ukloni višak brašna. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano belo i integralno brašno, sodu bikarbonu i so. Dodati pivo, med i senf, i sve izmešati. Testo sipati u pleh i poravnati. 
  • Masline utapkati u kuhinjski ubrus da se ukloni višak tečnosti, i potom ih prepoloviti. Polutke maslina poređati po testu i prstom ih blago utisnuti. 
  • Peći oko 40 minuta. Čačkalica zabodena u središnji deo hleba treba da izađe suva.
PREDLOG: Ovaj hleb se relativno brzo suši, pa predlažem da nepojedeni deo vekne zavijete u foliju.

Thursday 24 November 2016

FRITATA OD ŠPAGETA SA BROKOLIJEM I DIMLJENIM SIROM


Fritata od špageta (ital. frittata di spaghetti) je vrsta omleta od testenine poreklom iz južne Italije. Jelo se uglavnom priprema od testenine preostale od prethodnog dana, međutim ova fritata je toliko praktična i toliko se svima svidi, da špagete namenski barim za ovaj recept.

Dobijena količina:
za 6-8 osoba ako se služi kao predjelo
za 4 osobe ako se služi kao glavno jelo

Potrebno vreme:

20' - priprema
15-20' - pečenje
5' - hlađenje


Sastojci:

320 g špageta
3 kašike maslinovog ulja
4 jajeta
5 kašika kisele pavlake
100 g dimljenog trapista, isečenog na kockice
100 g brokolija
1 kašika rendanog parmezana
so i biber, po želji

Postupak:

  • Špagete obariti prema uputstvu. Ocediti, preliti jednom kašikom maslinovog ulja, promešati, i staviti u činiju da se prohlade. 
  • U drugoj šerpi, obariti brokoli, vodeći računa da ne postane gnjecav. Ocediti ga i ostaviti sa strane da se prohladi. 
  • Umutiti jaja, dodati im kiselu pavlaku, kockice trapista, komadiće brokolija, sve pomešati i začiniti po želji. Ovom smesom preliti špagete i sve promešati. 
  • U velikom tiganju (prečnika oko 24 cm) ugrejati preostale dve kašike maslinovog ulja, i u tiganj sipati smesu sa špagetama. Pržiti oko 10 minuta na SREDNJE jakoj vatri i povremeno mrdati tiganj. Potom, tiganj prekriti velikim poklopcem ili tanjirom, i jednim, brzim i odlučnim pokretom, prevrnuti sadržinu tiganja. Testenina će se naći na tanjiru i potom je vratiti u tiganj, pustiti je da klizne, tako da se sada nepečeni deo nađe dole. Nakon otprilike 5 minuta, kada se stegne, skinuti sa vatre. 
  • Ostaviti da se prohladi. Posuti parmezanom i poslužiti fritatu mlaku, uz salatu.

NAPOMENA: Nakon prženja, važno je dozvoliti fritati od špageta jedno kratko vreme da se prohladi i "veže" da biste je posle lakše sekli, pa stoga predlažem da ovaj korak ne preskočite.

LOSOS SA PARMEZANOM


Jednostavan, zdrav i brz način pripreme fileta lososa. Umesto klasične mešavine za pohovanje, napravila sam mešavinu prezle, parmezana i limunove kore, a umesto prženja na ulju, ispekla sam ga u rerni. Odlično je išao uz bareni krompir i sos od paradajza.

Dobijena količina: za 2 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
20-25' - pečenje

Sastojci:

400 g fileta lososa
2 kašike maslinovog ulja
kašika limunovog soka
2 kašike prezle
1 kašika narendanog parmezana
pola kašičice narendane limunove kore
6-7 listova vlašca

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. 
  • U vatrostalnu posudu sipati maslinovo ulje i na njega položiti filet. 
  • Lososa premazati limunovim sokom. Pomešati prezlu, parmezan i limunovu koru, i tom mešavinom posuti ribu. 
  • Peći 20-25 minuta. 
  • Nakon vađenja iz rerne, posuti sitno seckanim vlašcem.

Monday 21 November 2016

ROLNICE OD PLAVOG PATLIDŽANA


Pravi recept za ljubitelje plavog patlidžana.
Ispečene šnite patlidžana sam filovala sa dve vrste sira, trapistom i krem sirom, i zapekla u rerni. U obzir, svakako, dolaze i druge vrste sireva, naročito oni koji se tope. Na vama je da izaberete koja vam kombinacija najbolje "leži". Rolnice od patlidžana su odlične poslužene uz palentu i salatu od sveže rukole ili mladog spanaća.
Postoje različite sorte plavog patlidžana, i moram napomenuti da sam koristila patlidžan koji nije gorak. Ako koristite gorak, onda sledite i međukorak u pripremi koji sam označila zvedicom. Vreme pripreme će biti donekle produženo, ali će krajnji rezultat biti svakako ukusniji.

Dobijena količina: oko 12 rolnica

Potrebno vreme:

30' - da odstoji* (pročitati napomenu)
35' - priprema
15' - pečenje

Sastojci:

1 veliki plavi patlidžan (oko 750 g)
150 g trapista
150 g krem sira (npr. Filadelfija)
pola kašičice origana
200 ml sosa od paradajza
1 kašika rendanog parmezana

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C
  • Plavi patlidžan oprati, odseći mu krajeve, i dugim i oštrim nožem uzduž ga iseći na tanke šnite, debljine 3-4 mm. Patlidžan poređati u jednom sloju na papir za pečenje i peći oko 15 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. 
  • Dok je patlidžan u rerni, trapist i krem sir iseći na tanke šnite. 
  • Na prohlađenu šnitu plavog patlidžana staviti po šnitu trapista i krem sira, posuti origanom, i uviti u rolnicu. Nastaviti dok se sastojci ne utroše. 
  • U vatrostalnu posudu sipati polovinu sosa od paradajza. Rolnice poređati u posudu, pa potom preliti preostalim sosom od paradajza. Rolnice posuti parmezanom i peći oko 15 minuta. 
*NAPOMENA: Postoje različite sorte plavog patlidžana. Neke od njih su gorkaste, a neke nisu uopšte. Ako za ovaj recept koristite nagorak patlidžan, onda je potrebno da ga nakon sečenja na kolutove posolite, stavite u cediljku, pokrijete tanjirom i od gore stavite neki teži predmet. Tako treba da odstoji oko 30 minuta, da bi se izdvojila gorka tečnost. Šnite patlidžana proprati pod mlazom mlake vode i utapkati čistom krpom ili kuhinjskim ubrusom. Ako, pak, koristite patlidžan koji nije gorak, onda ovaj korak preskočite.

SPIRALE SA TIKVICAMA I SIROM


Veoma lagano jelo od testenine sa relativno malo kalorija u poređenju sa većinom drugih jela od testenine. Ovom prilikom sam koristila spirale, ali možete ih zameniti i drugim oblicima, s tim što bih preporučila da izaberete, ipak, kratko testo kako bi ostalo u skladu sa veličinom tikvica (mašnice, koso sečeni kratki makaroni, kavateli).
Spirale sa tikvicama i sirom se pripremaju za tren oka, ukusne su i lepo izgledaju u tanjiru.

Dobijena količina: za 2 osobe

Ukupno vreme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

160 g testenine
2 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
250 g mladih tikvica
200 g rikote
beli biber, po želji

Postupak:

  • Testeninu obariti prema upustvu. Beli luk oljuštiti i iseći na sitno. Tikvice oprati, ukloniti krajeve i narendati ih. 
  • U velikom i dubokom tiganju, na srednjoj vatri, zagrejati maslinovo ulje, pa mu dodati beli luk. Propržiti ga na kratko, pa potom dodati tikvice. Mešati povremeno i ostaviti da malo tek smekšaju, oko 3 ili 4 minuta. Sir umešati u tikvice. Ako je mešavina previše gusta, dodati joj nekoliko kašika vode u kojoj se testenina kuvala. Oceđeno testo sipati u tiganj i sve promešati. Po želji, posuti belim biberom. 
  • Poslužiti toplo.

Sunday 20 November 2016

KREM ČORBA OD KROMPIRA, PRAZILUKA I RUZMARINA


Prava čorba za jesenje i zimske dane. Krompir i praziluk su kombinacija koja baš zasiti, pa uglavnom ovu čorbu pripremam uz neko lagano glavno jelo. Najukusnija je kada se pripremi sa neutralnom pavlakom, međutim ako ste pažljivi u pogledu kalorija, možete je i izostaviti. Uveravam vas da će biti veoma ukusna i bez tog sastojka.

Dobijena količina: 4-6 porcija

Potrebno vreme:

15' - priprema
25' - kuvanje

Sastojci:

600 g krompira
400 g praziluka
2 kašike maslinovog ulja
1.2 l bistre supe
1 kašičica sitno seckanog ruzmarina
250 ml neutralne pavlake

Postupak:

  • Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove. Pržiti ga u velikoj šerpi na maslinovom ulju dok ne smekša, otprilike 6 ili 7 minuta. 
  • Krompir oljuštiti i iseći na tanke listove. Krompir i supu dodati praziluku i kuvati dok se krompir ne obari. 
  • Skinuti sa vatre i štapnim mikserom ili u blenderu ispasirati sve skuvane sastojke. 
  • Čorbu vratiti u šerpu, dodati neutralnu pavlaku i ostaviti da baci ključ. Dodati ruzmarin i poslužiti toplo.

Friday 18 November 2016

NISKOKALORIČNI PEČENI ČIZKEJK SA MALINAMA


Ovo je najjednostavniji recept za pečeni čizkejk koji sam ikada pravila. Takođe, ima daleko manje kalorija nego drugi čizkejkovi. Nema koru i koristila sam rikotu sa smanjenom količinom masnoće, što je drastično umanjilo kaloričnost, ali to baš nikako nije umanjilo ukus.

Dobijena količina: 8 parčadi

Potrebno vreme:

20' - priprema
45' - pečenje
30' - hlađenje


Sastojci:

200 g malina (svežih ili smrznutih)
450 g niskokalorične rikote
4 ravne supene kašike kiselog mleka
2 kašičice arome vanile
120 g šećera
2 jajeta
55 g griza + dodatna supena kašika griza za posipanje
35 g brašna
pola kašičice praška za pecivo


Postupak:

  • Sveže maline oprati i ostaviti da se ocede na kuhinjskom papirnom ubrusu. Ako koristite zamrznute, onda ih spustiti na papirni ubrus da se na sobnoj temperaturi otope. Da bi se proces ubrzao, treba ih poređati sve u istom nivou, da se ne preklapaju. 
  • Rernu zagrejati na 180°C. Okrugli, duboki pleh sa pokretnim dnom namazati uljem i potom dno pleha obložiti papirom za pečenje. 
  • U činiji mikserom umutiti sir, kiselo mleko, šećer i aromu vanile. Dodati jaja, pa potom griz i prosejano brašno i prašak za pecivo. Mutiti dok se smesa ne ujednači. 
  • Smesu sipati u pleh i od gore poređati maline. Posuti jednom kašikom griza da pokupi tečnost iz malina. Peći oko 45 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa po želji, posuti prah šećerom.

NAPOMENA 1: Ne mora se pojesti na dan pripreme, ali je tada svakako najukusniji.

NAPOMENA 2: Ovaj čizkejk ima blago sladak ukus. Ako inače više volite slađe poslastice, količinu šećera možete povećati i na ukupno 170 g. Kiselost malina takođe može uticati na količinu potrebnog šećera.

Thursday 17 November 2016

PEČURKE SA RIKOTOM


Ovako pripremljene pečurke smo danas jeli za ručak. Ko voli niskokaloričnu hranu za glavne obroke, onda je ovo dobar izbor. Kome je, ipak, potrebna veća količina hrane i energije, onda pečurke može jesti kao prilog, uz meso, ribu ili jelo od jaja.

Dobijena količina:

za 2 osobe kao glavno jelo
za 4 osobe kao prilog


Ukupno vreme pripreme: 20'

Sastojci: 

350 g (6-8 komada) krupnih šampinjona
1 kašika maslinovog ulja
150 g rikote
2-3 kašičice sitno seckanog vlašca
1 čen sitno seckanog belog luka
pola kašičice rendane limunove kore
so, po želji

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • Pečurke oprati pod mlazom vode i utapkati čistom kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom. Poređati na pleh (resice pečuraka treba da gledaju na gore!) i posuti ih maslinovim uljem. Peći oko 15 minuta. 
  • Za to vreme u činiji pomešati rikotu, vlašac, beli luk, i koru limuna. Po želji dodati so. Mešavinu od sira poslužiti uz pečene pečurke.

Tuesday 15 November 2016

ČOKOLADNI LEŠNIK KROASANI


Istovremeno i krckavo i mekano brzo posluženje za doručak ili užinu.

Dobijena količina: 8 komada

Potrebno vreme:

25' - priprema
oko 15' - pečenje

Sastojci:

500 g odmrznutog lisnatog testa
120 g nutele ili nekog drugog čokoladnog lešnik krema
40 g proprženih i iseckanih lešnika
10 g otopljenog putera
1 kašika prah šećera, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. 
  • Lisnato testo podeliti u dva dela. Svaki deo razvući u kvadratni oblik debljine 2-3 mm. Svaki kvadrat iseći dijagonalno, tako da se od jednog kvadrata dobiju četiri trougla, odnosno ukupno osam trouglova. 
  • Svaki trougao namazati kremom vodeći računa da se prostor na oko 1 cm od svake ivice ostavi nenamazan. Krem posuti iseckanim lešnicima. Svaki trougao zaviti počev od osnove ka suprotnom temenu. Teme blago podviti, da se ne bi u potpunosti odvojilo i izdiglo, a strane kroasana blago zaviti u oblik polumeseca. Blago premazati puterom.
  • Peći 15-18 minuta, ili koliko je potrebno da kroasani porumene. Kada se ohlade, po želji ih posuti prah šećerom. 

Monday 14 November 2016

ČOKOLADNE BADEM KUGLICE


Prefinjenog su izgleda i veličine taman za jedan zalogaj. Nakon pripreme, mogu se čuvati u frižideru oko dve nedelje, pod uslovom da ih čuvate unutar dobro zatvorene tegle ili metalne kutije.

Dobijena količina: 12 komada (prečnika oko 2 cm)

Potrebno vreme:

35' - priprema
60' - ukupno vreme hlađenja


Sastojci:

70 g mlečne čokolade
25 g putera
1 supena kašika neutralne pavlake
25 g mlevenih badema
100 g crne čokolade
12 komada bademovih listića


Postupak:

  • Mlečnu čokoladu iseći na sitno i staviti u malu, vatrostalnu činiju. Ostaviti sa strane. 
  • U šerpicu staviti puter i neutralnu pavlaku i uz mešanje na tihoj vatri sačekati da sadržaj provri. Skinuti sa vatre i preliti preko mlečne čokolade. Mešati dok se ne otopi. Dodati mlevene bademe i dobro promešati. Staviti smesu u frižider da se hladi oko 15 minuta. 
  • Kašičicom vaditi smesu i prstima oblikovati u kuglice prečnika oko 2 cm. Ređati na foliju i vratiti u frižider da se hlade dodatnih 15 minuta. 
  • Za to vreme, ravan tanjir ili tacnu obložiti folijom. Bademove listiće propržiti na tiganju da promene boju i zamirišu. Crnu čokoladu otopiti na pari. Kuglice izvaditi iz frižidera i jednu po jednu umakati u otopljenu crnu čokoladu i pomažući se dvema viljuškama, izdići ih i ocediti od viška čokolade. Ređati kuglice na foliju i svaku što pre ukrasiti bademovim listićem dok se čokoladna glazura ne stegne. 
  • Ohladiti u frižideru oko 30 minuta.

VARIJACIJA: Isti recept se može koristiti i za pripremu čokoladnih lešnik kuglica. 

Saturday 12 November 2016

KUSKUS SA PISTAĆIMA I SUVIM KAJSIJAMA


Prilog koji se priprema brzinom svetlosti.

Dobijena količina: za 4 osobe

Ukupno vreme pripreme: 15'


Sastojci:

200 g kuskusa
250 ml supe (od povrća, pileće, goveđe...)
1 supena kašika maslinovog ulja
30 g suvih kajsija
30 g oljuštenih pistaća
5-6 listova vlašca



Postupak:

  • Pustiti supu da proključa i skloniti sa vatre. Dodati joj kuskus i maslinovo ulje. Promešati viljuškom, poklopiti i ostaviti da odstoji 5-10 minuta, u zavisnosti od kuskusa. 
  • U međuvremenu, iseckati suve kajsije, pistaće i vlašac na sitno. Umešati u kuskus i poslužiti. 

Monday 7 November 2016

MEDITERANSKI PLAVI PATLIDŽAN


Može se poslužiti kao predjelo, a može i kao prilog glavnom jelu. Odlično je i upravo izvađeno iz rerne, kao i na sobnoj temperaturi. Priprema se veoma jednostavno i od svakidašnjih namirnica. Vegetarijansko jelo koje rado jedu i ljubitelji mesa. Po mom mišljenju, ovaj recept je džoker.
Postoje različite sorte plavog patlidžana, i moram napomenuti da sam koristila patlidžan koji nije gorak. Ako koristite gorak, onda sledite i međukorak u pripremi koji sam označila zvedicom. Vreme pripreme će biti donekle produženo, ali će krajnji rezultat biti svakako ukusniji.

Dobijena količina: za 5-6 osoba

Potrebno vreme:

25' - priprema
30' - da odstoji* (pročitati napomenu)
25'-30' - pečenje


Sastojci:

600 g plavog patlidžana
200 g čeri paradajza, isečen na polovine ili četvrtine (zavisi od veličine)
2 supene kašike maslinovog ulja
1 čen sitno seckanog belog luka
pola kašičice origana
150 g sitno seckanog tvrdog sira koji se lepo topi
biber, po želji
grančica ruzmarina


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh prekriti papriom za pečenje. 
  • Plavi patlidžan oprati i odstraniti mu krajeve. Iseći ga na kolutove debljine od oko 1 cm. Poređati plavi patlidžan na papir za pečenje. Sipati po malo maslinovog ulja na svaki kolut. Po želji pobiberiti. Čeri paradajz i beli luk rasporediti po kolutovima. Posuti origanom. 
  • Peći oko 20 minuta. 
  • Izvaditi iz rerne i posuti kolutove sirom. 
  • Vratiti u rernu na 5-7 minuta da se sir istopi. 
  • Izvaditi iz rerne i posuti iglicama ruzmarina. 

*NAPOMENA: Postoje različite sorte plavog patlidžana. Neke od njih su gorkaste, a neke nisu uopšte. Ako za ovaj recept koristite nagorak patlidžan, onda je potrebno da ga nakon sečenja na kolutove posolite, stavite u cediljku, pokrijete tanjirom i od gore stavite neki teži predmet. Tako treba da odstoje oko 30 minuta, da se iz njih izdvoji gorka voda. Proprati ih pod mlazom mlake vode i utapkati čistom krpom ili kuhinjskim ubrusom. Ako, pak, koristite patlidžan koji nije gorak, onda ovaj korak preskočite.

SALATA OD LEBLEBIJA I PARADAJZA


Ako imate već skuvane leblebije, preostale od pripreme nekog drugog recepta ili leblebije iz konzerve, onda se ova salata priprema brzinom svetlosti. Posebno je pogodna za tople, letnje dane, zbog paradajza i osvežavajućih nota limuna, ali i dobar izbor za dane posta.
Za recept se može koristiti bilo koja sorta paradajza, ali smatram da najbolji rezultat daje tvrđi paradajz, sa manjom količinom semenja.

Dobijena količina: za 6 osoba

Potrebno vreme: 20'


Sastojci:

350 g skuvanih leblebija
600 g paradajza (kada se očisti, treba da ostane oko 350 g za ovaj recept)
40 listova (oko 10 g) luka vlašca
3 supene kašike limunovog soka
1 supena kašika maslinovog ulja
biber, po želji


Postupak:

  • Leblebije isprati i ocediti. 
  • Paradajz oprati, ukloniti mu semenje, i iseći na komadiće veličine leblebije (semenje i mekani deo se može sačuvati za kasnije, na primer za pripremu sosa). 
  • Vlašac oprati i iseći na sitno. 
  • U velikoj činiji sjediniti sve namirnice i promešati.

Sunday 6 November 2016

PILEĆE GRUDI SA LIMUNOM I MIROĐIJOM


Piletina sa limunom i mirođijom je predlog za niskokalorični obrok. Istu marinadu sam koristila i za pripremu suprugove piletine i za pripremu mog bakalara, i oboje smo bili zadovoljni. Odlično se slaže uz kuvani pirinač sa šargarepom ili graškom.

Dobijena količina: 6 manjih porcija

Potrebno vreme:

20' - priprema
preko noći da odstoji
25'-35' - pečenje

Sastojci:

6 komada pilećih grudi (oko 600 g) bez kože i bez kostiju
50 ml limunovog soka
1 supena kašika meda
1 supena kašika maslinovog ulja
2 supene kašike sitno seckane mirođije
30 g sitno seckanog crnog luka
1 čen sitno seckanog belog luka
pola kašičice soli
kriške limuna, po želji

Postupak:

  • Čistu, plastičnu kesu staviti unutar činije. U kesu staviti pileće grudi. 
  • U manjoj činiji pomešati sok od limuna, med, maslinovo ulje, mirođiju, crni luk, beli luk i so. Time preliti pileće grudi u kesi, kesu protresti, vezati, staviti u frižider da prenoći. 
  • Rernu zagrejati na 190°C. 
  • Otvoriti kesu, meso ocediti i poređati na blago nauljenu vatrostalnu posudu ILI na pleh prekriven najpre aluminijumskom folijom, pa potom papirom za pečenje. Preostalu marinadu baciti. 
  • Meso peći oko 15 minuta, pa potom prevrnuti na drugu stranu i peći još toliko. Po želji, poslužiti uz kriške limuna. 

NAPOMENA: Vreme pečenja može varirati u zavisnosti od debljine pilećih grudi.

PREDLOG: Ova marinada se može koristiti i za pripremu ribe. Naročito dobro ide uz belu, morsku ribu.

Saturday 5 November 2016

PITA OD PLAVOG PATLIDŽANA I BARENE ŠUNKE


Poslužena uz zelenu ili paradajz salatu, ova pita može biti ceo glavni obrok.

Dobijena količina: za 3 osobe

Vreme pripreme:

30' - priprema
30' - pečenje

Sastojci:

250 g lisnatog testa
1 supena kašika ulja
100 g praziluka
600 g plavog patlidžana
200 g barene šunke
150 g tvrdog sira
pola kašičice origana
1 supena kašika koncentrovanog paradajza, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Pleh dimenzija 23 x 23 cm (i sa visokim obodima) obložiti papirom za pečenje. Jedan veliki pleh takođe obložiti papirom za pečenje. 
  • Plavi patlidžan oprati i iseći na kolutove ili pločice debljine od oko 1 cm. Plavi patlidžan poređati po velikom plehu i staviti u rernu da se peče oko 15 minuta. Ispečeni plavi patlidžan iseći na kockice dimenzija oko 1.5 x 1.5 cm. Rernu ne treba gasiti. 
  • Praziluk oprati i iseći na tanke kolutove. Na ulju propržiti praziluk dok ne promeni boju i malo ne smekša. Skloniti sa vatre. 
  • Pomešati plavi patlidžan i praziluk. Po želji, u mešavinu dodati i koncentrovani paradajz. 
  • Barenu šunku i sir iseći na komadiće od oko 1 cm. 
  • Lisnato testo razvući u kvadratni oblik, debljine oko 3 mm. Staviti ga u kvadratni pleh, na papir za pečenje, tako da testo prekrije osnovu pleha i da se malo izdiže uz stranice, pa ga izbockati viljuškom. 
  • Na testo poređati mešavinu patlidžana i praziluka, pa barenu šunku, potom posuti origanom i od gore rasporediti komadiće sira. Peći oko 30 minuta.

PREDLOG: Za varijantu bez mesa, barena šunka se može zameniti grilovanim šampinjonima.

Friday 4 November 2016

MAFINI SA BELOM ČOKOLADOM I MEŠANIM VOĆEM


Ne poznajem nijednu osobu koja im je odolela. Stvarno su ukusni.
Ovog puta sam ih pravila sa zamrznutom mešavinom kupina, malina i borovnica, ali može se upotrebiti i gotovo bilo koje drugo bobičasto ili jagodasto voće.

Dobijena količina: 12 komada


Potrebno vreme:

25' - priprema
20' - pečenje
5' - hlađenje

Sastojci:

300 g brašna
3 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
50 g šećera
150 g sitno seckane bele čokolade
1 jaje
180 ml jogurta
100 g otopljenog putera
1 kašičica arome vanile
1 kašičica rendane limunove kore
150 g smrznutih kupina, malina i/ili borovnica
prah šećer, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Nauljiti unutrašnjost modlica za mafine. 
  • U velikoj činiji izmešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so, šećer i belu čokoladu. 
  • U drugoj činiji umutiti jaje, pa dodati jogurt, otopljeni puter, aromu vanile i limunovu koru. Sve izmešati. 
  • Tečnu smesu sipati u činiju sa suvim sastojcima. Mešati viljuškom tek toliko da se svi sastojci nakvase. Ne treba preterati sa mešanjem. 
  • Dobijenu smesu raspodeliti po modlicama. Smrznuto voće raspodeliti po vrhu svakog testa i prstom ga malo utisnuti. 
  • Peći oko 20 minuta. Kada se prohlade, po želji ih posuti prah šećerom. 

Thursday 3 November 2016

PILEĆI BATACI U SOSU OD SENFA I MEDA


Senf i med su stara, proverena kombinacija za pripremu ribe i mesa. Ovom prilikom sam dodala vlašac i beli luk da obogate ukus. Marinirane batake sam ostavila u frižideru preko noći, ali nije neophodno. Mogu se staviti u rernu i odmah nakon mariniranja. Sve zavisi od toga koliko imate vremena na raspolaganju i da li volite intenzivniji ukus. Sa bataka sam, kao i uvek pre mariniranja, uklonila kožu. Ovo jelo nisam nikada pripremala sa batacima koji imaju kožu, pa ne mogu savetovati takav proces pripreme i vreme pečenja.

Dobijena količina: 6 bataka


Potrebno vreme:

20' - priprema
preko noći da odstoji u frižideru - nije obavezno
oko 40' - pečenje

Sastojci:

6 pilećih bataka (oko 800 g)
3 ravne supene kašike senfa
2 supene kašike meda
1 supena kašika maslinovog ulja
pola kašičice soli
1 čen belog luka
10 listova vlašca


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. Na pleh staviti jedan sloj aluminijumske folije i preko nje jedan sloj papira za pečenje. 
  • Sa bataka skinuti kožu. Batake isprati pod mlazom mlake vode i utapkati kuhinjskim ubrusom. 
  • Beli luk i vlašac iseći na sitno. 
  • U većoj činiji pomešati senf, med, maslinovo ulje, so, beli luk i vlašac. 
  • Batake staviti u marinadu i utrljati prstima. Činiju pokriti folijom i ostaviti da prenoći u frižideru ILI batake odmah ređati na papir za pečenje. 
  • Peći u zagrejanoj rerni oko 40 minuta.

PREDLOG: Najjednostavniji način za uklanjanje kože sa bataka je upotrebom kuhinjskih ubrusa, jer na taj način ne klizi niz prste. Najpre oštar nož podvući po pileću kožu, pa je zaseći. Potom, jednim ubrusom uhvatiti za kost, a drugim ubrusom za kožu i vući od mesnatog dela ka kosti. Preostala koža okolo kosti može se ukloniti kuhinjskim makazama, koje nakon toga obavezno treba oprati toplom vodom i deterdžentom. 

TESTENINA SA BROKOLIJEM I SUŠENIM PARADAJZOM


Brokoli i sušeni paradajz - šarolikost na tanjiru.
Za ovu priliku sam koristila penne rigate (koso sečene izbrazdane cevčice), ali možete upotrebiti bilo koji oblik testenine po izboru. Recept je vrlo prilagodljiv, može se poslužiti kao primo piatto, ali i kao ceo obrok, ili čak, na mnogim prostorima kao prilog.

Dobijena količina:
3-4 porcije ako se služi kao glavno jelo
6-8 porcija ako se služi kao deo obroka

Ukupno vreme pripreme: 30'


Sastojci:

200 g testenine
250 g brokolija
50 g sušenog paradajza (oceđenog od ulja)
1 supena kašika narendanog parmezana
300 ml neutralne pavlake
so i biber, po želji

Postupak:

  • Testeninu obariti prema uputstvu. Ocediti i staviti sa strane. 
  • Bariti brokoli dok ne smekša. Sušeni pardajz iseći na sitno. 
  • U šerpi (najbolje širokoj) na niskoj temperaturi zagrejati neutralnu pavlaku, sačekati da proključa, pa dodatno smanjiti vatru. Dodati brokoli, sušeni paradajz, parmezan, so i biber po želji, i testeninu. Sve promešati i poslužiti toplo.