Thursday 27 April 2017

ČORBA OD PRAZILUKA


Ideju za ovaj recept sam našla u klasičnoj francuskoj čorbi od luka, samo sam promenila glavni sastojak: umesto crnog luka, koristila sam praziluk. Na parčad hleba sam stavila trapist i potom zapekla u rerni. Čorbu sam poslužila vrelu, sa tostom preko. Hleb se razmekša, a sir ponovo otopi. Taman.

Za pripremu čorbe sam koristila malu količinu svetlog piva, jer smatram da daje rustičnu aromu koja sasvim odgovara ovom "grubom" jelu. Međutim, ako biste radije preskočili alkoholni sastojak, naprosto umesto piva sipajte istu količinu supe.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

15' - priprema
20' - ukupno vreme kuvanja i pečenja

Sastojci:

Za čorbu
350 g praziluka (pročitati napomenu*)
25 g putera
100 ml svetlog piva
1000 ml bistre supe
so i biber, po želji

Za tost
4 parčeta hleba
80 g rendanog trapista

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti papirom za pečenje. Na papir poređati parčad hleba, pa na njih rasporediti narendani sir. Peći u rerni oko 15 minuta, ili dok se sir ne istopi i ne počne da tamni. 
  • Beli deo praziluka uzduž zaseći, pa oprati pod mlazom hladne vode. Iseći ga na tanke kolutove. U šerpi  na srednje jakoj vatri otopiti puter, pa pržiti praziluk dok ne smekša, otprilike 7 ili 8 minuta. Potom dodati pivo i sačekati da deo tečnosti ispari, pa dodati supu. Pojačati vatru, sačekati da proključa, pa kuvati oko 10 minuta. Skinuti sa vatre, po ukusu dodati so i biber. 
  • Čorbu raspodeliti po tanjirima i od gore staviti po tost.

NAPOMENA: Misli se na 350 g belog, očišćenog dela praziluka nakon uklanjanja zelenog lišća.

Saturday 22 April 2017

ČORBA OD TIKVICA I ŽALFIJE


Tikvica je zahvalno povrće za kombinovanje sa mnogim začinima, a žalfija je jedan od njih. Ova čorba je lagana i ne traži mnogo vremena za pripremu. Adekvatna je za svako godišnje doba.


Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

10' - da se pripremi
oko 25' - da se skuva

Sastojci:

25 g putera
100 g crnog luka
150 g krompira
700 g mladih tikvica
1000 ml supe
1 kašičica sušene žalfije
so i biber, po želji
100 ml neutralne pavlake
listovi sveže žalfije


Postupak:

  • Crni luk oljuštiti i iseći na sitno. Krompir oljuštiti i iseći na kockice. Tikvice oprati, ukloniti im krajeve i iseći na kolutove. 
  • U velikoj šerpi otopiti puter, pa pržiti crni luk dok ne omekša. Dodati krompir, supu i sušenu žalfiju, pa kuvati dok krompir ne omekša. Tikvice dodati tek oko 5-6 minuta pre nego što se krompir obari da bi zadržale svežinu. Posoliti i pobiberiti, po želji. Skloniti sa vatre. Štapnim mikserom ili u blenderu sve ispasirati. 
  • Pre posluživanja ukrasiti neutralnom pavlakom i listovima sveže žalfije. 

PILETINA U SOSU OD PAPRIKE I PARADAJZA


Inspiraciju za piletinu u sosu od paprike i paradajza sam našla u italijanskom receptu pollo alla romana (piletina na rimski način). Dok se originalni recept priprema od celog pileta isečenog na delove, ja sam ga pripremila sa iskoštenim pilećim grudima. Takođe, izostavila sam šunku u potpunosti, a belo vino sam zamenila supom. Mislim da su začini važna komponenta ovog sosa, pa sam koristila kombinaciju origana, majčine dušice i peršunovog lista, ali verujem da bi i žalfija i sušeni bosiljak dali odličan pečat.

Piletina u sosu od paprike i paradajza se može poslužiti uz pire od krompira i spanaća.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

15' - da se pripreme sastojci
oko 30' - ukupno vreme kuvanja

Sastojci:

600 g iskoštenih pilećih grudi, bez kože
50 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
300 g babura (oko 2 komada)
300 g svežeg paradajza
250 ml supe
kašičica origana
kašika sveže majčine dušice
kašika svežeg peršunovog lista
so i biber, po želji

Postupak:

  • Pileće grudi nožem iseći da budu debljine oko 1 cm, pa ih posoliti i pobiberiti po ukusu. Beli luk iseći na sitno. Papriku iseći na tanke kaiševe. Paradajz iseći na veoma sitno (sačuvati vodu/sokove koje je pustio). 
  • U dubokom tiganju, na srednje jakoj vatri, zagrejati maslinovo ulje. Na ulju ispržiti pileće grudi sa obe strane, pa kad potamne, izvaditi ih iz tiganja i staviti ih na tanjir. Na istom ulju, i dalje na srednje jakoj vatri, potom pržiti paprike, oko 5 minuta, pa potom dodati i beli luk. Pržiti ga oko 15-20 sekundi, samo dok ne zamiriše. Dodati usitnjen paradajz i sokove koje je pustio, supu, origano, majčinu dušicu, peršunov list, so i biber, pa pustiti da provri. Kada provri, smanjiti vatru, a u tiganj vratiti komade pečenog mesa. Ostaviti da se sve zajedno kuva oko 25 minuta na tihoj vatri. Poslužiti toplo.  

PIRE OD KROMPIRA I SPANAĆA


Pire od krompira mi je u detinjstvu bio među omiljenim prilozima glavnom jelu. Nekad bih ga pojela i više nego glavnog jela ili umesto celog glavnog jela. I sad ga često pravim, ali uglavnom u kombinaciji sa nekim drugim namirnicama: sirevima, povrćem, začinskim biljem...

Današnji recept je za pire od krompira i spanaća. Važno je da sve namirnice budu tople kada se sjedinjuju, jer će to doprineti kremastijoj teksturi. Takođe je važno izabrati malo stariji i "brašnjaviji" krompir. Mlad krompir daje odlične rezultate u pripremi nekih drugih recepata, ali za pire je potreban krompir sa više skroba.

Ovaj pire se lepo kombinuje sa belim biberom, a ako volite notu svežine, onda dodajte i malo narendane limunove ili limetine kore.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 25' - da se skuva

Sastojci:

1 kg krompira
15 g putera
1 čen belog luka
100 g spanaća
pola kašičice soli
oko 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
mleveni beli biber, po želji
narendana limunova ili limetina kora, po želji

Postupak:

  • Krompir obariti, ocediti, izgnječiti i posoliti. 
  • U tiganju ili šerpi otopiti puter, pa propržiti sitno iseckan beli luk tek toliko da zamiriše, smanjiti vatru, pa dodati opran i osušen spanać. Mešati nekoliko minuta, sve dok spanać ne splasne, ne potamni i ne počne da se uvija. Spanać sa belim lukom izmiksati u blenderu sa polovinom tople neutralne pavlake. 
  • Zelenu mešavinu dodati izgnječenom krompiru, i mešati uz dodavanje preostale neutralne pavlake. Po želji začiniti belim biberom i/ili narendanom korom citrusa. Poslužiti toplo. 

Friday 21 April 2017

POGAČICE SA ŠEĆEROM I CIMETOM


Današnji recept su pogačice sa šećerom i cimetom koje su savršena kombinacija uz popodnevni čaj. Slične su skounu, ali se pripremaju sa tri sastojka za dizanje testa: praškom za pecivo, sodom bikarbonom i suvim kvascem. Kombinacija ova tri sastojka kao i lagano manevrisanje testom ove pogačice čine vrlo vazdušastim. Ove pogačice "ne vole" da se mese, tačnije testo je potrebno mešati tek toliko da se namirnice sjedine, a kada testo nadođe, ne treba ga premesiti niti klasično razvlačiti nego samo pažljivo utapkati.

Pogačice sa šećerom i cimetom su tek blago slatke. Treba ih poslužiti odmah po vađenju iz rerne, jer su tada ubedljivo najukusnije. Odlično idu uz puter i/ili džem.

Dobijena količina: oko 10 komada


Potrebno vreme:

20' - da se pripreme
oko 90' - da odstoje
oko 18' - da se ispeku

Sastojci:

Za testo
350 g brašna
2 kašike šećera
1 kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
1 kašičica suvog kvasca
60 g putera
250 ml toplog mleka (oko 43°C)

Za premazivanje
1 kašika mleka
2 kašičice šećera
¼ kašičice cimeta

Postupak:

  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Umešati suvi kvasac. Puter iseći na sitno, pa prstima utrljavati u mešavinu suvih sastojaka sve dok ne počne da liči na prezlu ili pesak. Dodati toplo mleko (ne sme biti vrelo!) i sve promešati viljuškom tek toliko da se suvi sastojci navlaže. Ne treba mešati previše. Od testa formirati loptu i staviti u činiju koja je prethodno tanko namazana uljem. Prekriti providnom folijom koja dobro zatvara sa svih strana i ostaviti na toplom mestu da naraste, oko 90 minuta. 
  • Zagrejati rernu na 200°C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje. 
  • Testo staviti na kuhinjsku površinu blago posutu brašnom. Testo ne treba mesiti, nego samo blago stiskati zglobovima stisnutih pesnica. Testo će biti dosta žitko, i tako treba da ostane. Ako se previše lepi, posuti malo brašnom. Stisnuti ga na debljinu od oko 1.5 cm, poželjno u obliku pravougaonika da bi se dobili pravilni oblici. Brašnjavim nožem iseći testo na kvadrate koje potom treba slagati na papir za pečenje, ostavljajući rastojanje  između pogačica od barem 1 cm. Svaku pogačicu premazati tanko mlekom, pa posuti mešavinom šećera i cimeta. 
  • Peći oko 18 min ili dok ne porumene. Poslužiti tople, uz puter i/ili džem.

PREDLOG: Predlažem da pogačice sečete u obliku kvadrata ili trouglova, jer ćete tako iskoristiti kompletno testo, uz minimum viška. Ako se vade čašom, onda ostaje dosta "repova" koje treba premesiti, a ovo testo što se više mesi to postaje tvrđe nakon pečenja.

Tuesday 18 April 2017

JEDNOSTAVAN KOLAČ OD LIMUNA


Namirnice potrebne za ovaj kolač verovatno već imate u kuhinji i odlično je rešenje kada ste u gužvi, jer se priprema za tren oka i ne zahteva posebnu pažnju u izradi. Vazdušast je i odlično ide uz kafu ili čaj. Najukusniji je na dan pripreme, ali može da odstoji još dan ili dva pokriven folijom ili poklopljen zvonom za tortu.

Dobijena količina: za 10 osoba


Potrebno vreme:

25' - da se pripremi
30' - da se ispeče

Sastojci:

3 jajeta
100 g šećera
narendana kora jednog limuna
sok jednog celog limuna
90 ml mleka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica arome vanile
100 g brašna
3 kašičice praška za pecivo
prah šećer za ukrašavanje, po želji
kriške limuna za ukrašavanje, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Okrugli pleh pečnika 24 cm tanko namazati uljem, pa obložiti papirom za pečenje. 
  • U velikoj činiji mikserom mutiti jaja i šećer sve dok se ne dobije glatka i penasta masa. Dodati narendanu koru limuna i limunov sok, pa nastaviti sa mućenjem. Dodati mleko, ulje, vanilu, brašno i prašak za pecivo, i sve mutiti dok smesa ne postane u potpunosti glatka. 
  • Smesu preliti u pripremljeni pleh. Peći oko 30 minuta. Kada se ohladi, po želji ukrasiti prah šećerom i kriškama limuna.

PEČENI PILEĆI BATACI SA ZAČINIMA


Još jedan u nizu brzih i jednostavnih načina za pripremu mesa.

Dobijena količina: 6 bataka


Potrebno vreme:

10' - da se pripreme
oko 35' - da se ispeku

Sastojci:

6 velikih pilećih bataka ili 3 bataka sa karabatakom (ukupno oko 800 g)
kašika maslinovog ulja
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica aleve paprike
pola kašičice soli
biber, po želji

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti listom aluminijumske folije, pa papirom za pečenje. 
  • U činiji pomešati maslinovo ulje, bosiljak origano, alevu papriku, so i, po želji, biber. Dobijenu mešavinu utrljati u batake, pa ih poređati na papir za pečenje. 
  • Peći ukupno oko 35 minuta, a na pola puta prevrnuti batake na drugu stranu.

PREDLOG: Mešavina začina i ulja se može pripremiti i utrljati u batake i poređati na pripremljeni pleh dan ranije. Pokrije se folijom i stavi u frižider, a narednog dana samo ispeče.

Thursday 13 April 2017

SUPA OD SPANAĆA


Ovo je recept za krem supu od pasiranog spanaća i krompira. Svilenkasta je i nije jakog ukusa. Poslužila sam je sa neutralnom pavlakom, jer je to čini kremastijom. No, ovaj sastojak nije neophodan. Protivtežu svilenkastoj supi daje prženi beli susam.


Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 30' - da se skuva

Sastojci:

25 g putera
2-3 mlada luka
500 g krompira
1500 ml bistre supe
300 g mladog spanaća
so i biber, po želji
2 kašičice belog susama
200 ml neutralne pavlake, po želji

Postupak:

  • Mladi luk oprati i iseći na tanke kolutove. Krompir oljuštiti i iseći na pločice ili kocke. Spanać oprati i ostaviti sa strane. 
  • U velikoj šerpi otopiti puter, pa mladi luk pržiti dok ne smekša. Dodati kocke krompira i uz stalno mešanje, pržiti oko 3 ili 4 minuta. Potom sipati supu, pustiti da proključa i od trenutka ključanja smanjiti vatru i pustiti da se krompir kuva oko 20 minuta. Isključiti ringlu, ali šerpu ostaviti na ringli. Posoliti i pobiberiti, po želji, pa potom ubaciti mladi spanać. Promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji oko 5 minuta. Štapnim mikserom ili blenderom ispasirati dok se ne dobije glatka smesa. 
  • U suvom tiganju, na tihoj vatri, pržiti susam dok ne dobije zlatnožutu boju. Voditi računa o tome da susam krene odjednom brzo da menja boju i gori kada se tiganj veoma zagreje. 
  • Pre služenja, po želji, u supu sipati neutralnu pavlaku. Promešati i posuti susamom.

NAPOMENA: Supa na slici je pripremljena sa neutralnom pavlakom. Stoga joj je boja svetlija. Ako se priprema bez, biće tamno zelene boje.

HLEPČIĆI SA PIVOM I ORIGANOM


Spadaju u kategoriju brzih hlebova, jer se pripremaju sa praškom za pecivo. Aromatični su, naročito kada se posluže još vrući, i odlično idu uz čorbe i čorbasta jela.

Dobijena količina: 4 hlepčica (ukupne težine oko 450 g)


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 15' - da se ispeče

Sastojci:

Za testo
300 g brašna
1 kašika praška za pecivo
pola kašičice soli
2 kašičice šećera
30 g hladnog putera
125 ml svetlog piva
125 ml vode

Za premazivanje i posipanje
1 kašika mleka
1 kašičica origana
krupna morska so, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 210°C. Preko pleha staviti papir za pečenje. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Puter iseći na kockice i prstima ga utrljati u brašno, dok ne postane sipkavo, nalik pesku. Dodati šećer, pa promešati. U središnjem delu napraviti udubljenje. Dodati gotovo celu količinu piva i vode. Najbolje je ravnim nožem mešati smesu, dodajući tečnosti ili brašno, po potrebi. Posuti malu količinu brašna na radnu površinu i vrlo kratko i lakom rukom umesiti testo. 
  • Testo podeliti na četiri dela. Od svakog dela napraviti loptu. Malo je dlanom stisnuti nadole, i brašnjavim nožem na vrhu zaseći u obliku krsta. Lopte poređati na papir za pečenje vodeći računa da ostane mesta među njima, jer će narasti. Vrh svake lopte premazati sa malo mleka, pa posuti origanom, i po želji, krupnom morskom solju.
  • Peći oko 15 minuta. Kada gotove hlepčiće kucnete po dnu, treba da se čuje tup zvuk. To je znak da su ispečeni.

NAPOMENA: Ova vrsta testa se mora mesiti brzo i lakom rukom. U suprotnom, hleb će biti tvrd.

NISKOKALORIČNA ČORBA OD TIKVICA SA ZAČINIMA


Tikvice spadaju u povrće koje primenu nalazi u svim obrocima i vrstama jela. Odlične su za čorbe, variva, fritate, za vegetarijanske pljeskavice i uštipke, kao i za slatke mafine, hlebove i kolače. Same po sebi nemaju posebno izražen ukus, pa sam u ovu čorbu dodala nekoliko jednostavnih, prirodnih "pojačivača" koji ne povećavaju kaloričnost, nego samo definišu ukus: bosiljak, so, biber i limunovu koru.

Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

10' - da se pripremi povrće
oko 20' - da se skuva

Sastojci:

25 g putera
150 g praziluka (samo beli deo)
1200 g mladih tikvica
1200 ml hladne vode
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica soli
biber, po želji
narendana kora 1 ili 2 limuna

Postupak:

  • Sa praziluka odstraniti zeleni deo. Beli deo zaseći po dužini, oprati pod mlazom vode, pa iseći na tanke kolutove. Tikvice oprati (nema potrebe ljuštiti), odstraniti im vrhove i iseći na tanke kolutove. 
  • U velikoj šerpi otopiti puter, pa dodati praziluk. Pržiti nekoliko minuta uz mešanje, dok ne smekša. Potom dodati tikvice i vodu. Poklopiti i pustiti da voda proključa. Smanjiti vatru, i od trenutka ključanja pustiti da se povrće kuva svega oko 5 ili 6 minuta. 
  • Skinuti sa vatre, i štapnim mikserom ispasirati skuvano povrće. Dodati so, bosiljak i biber, po želji. Pre služenja posuti narendanom limunovom korom.   

Wednesday 5 April 2017

TROUGLOVI OD PRAZILUKA, RUKOLE I FETE


Trouglovi od praziluka, rukole i fete su vegetarijansko predjelo ili užina. Iako su namirnice prilično "grube", dobijeni trouglovi su mekani. Pogodni su za "formalno" posluživanje uz escajg, kao i da se uzmu u ruku. Odlični su uz salatu od paradajza i masline.

Priprema nije komplikovana, ali bih preporučila da sve namirnice imate izmerene, oprane i spremne pre početka pripreme da bi sam proces pripreme testa bio efikasan.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

60' - ukupno vreme potrebno da se pripremi, skuva i ispeče

Sastojci:

3 kašike ulja
100 g praziluka (belog dela)
35 g brašna
112 kašika palente
180 ml mleka
3 jajeta
prstohvat soli
80 g oceđene i izmrvljene fete
80 g rukole


Postupak:

  • Namirnice pripremiti na sledeći način: Praziluk oprati i iseći na veoma sitno; jaja razdvojiti na žumanca i belanca (belanca staviti u hladnu, čistu i suvu činiju); fetu ocediti i izmrviti; rukolu oprati, osušiti i grubo iseći; tačnu količinu mleka sipati u čašu; brašno i palentu izmeriti i staviti u malu posudu.
  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh dimenzija 20 x 20 cm tanko namazati uljem, pa papirom za pečenje obložiti i dno i strane. 
  • U tiganju zagrejati ulje i pržiti praziluk, uz stalno mešanje, dok ne omekša. Smanjiti vatru, pa postepeno dodavati brašno i palentu, neprestano mešajući oko 1 minut. Potom tiganj skloniti sa vatre, pa uz mešanje, postepeno dodavati mleko. Vratiti na tihu vatru, i mešati dok se smesa ne zgusne. Skloniti sa vatre, pa dodati žumanca, sir i rukolu. Sve izmešati i presuti u čistu, veliku činiju. Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrstu penu. Trećinu belanaca špatulom prebaciti u činiju sa "testom", pa pažljivo umešati. Polako umešati drugu trećinu belanca, i na kraju dodati poslednju trećinu uz pažljivo mešanje. 
  • Dobijenu smesu izliti na papir za pečenje, poravnati i peći 20-25 minuta. Seći na trouglove. Poslužiti toplo ili na sobnoj temperaturi.

Tuesday 4 April 2017

ŠARGAREPE SA ZAČINIMA


Šargarepe sa začinima su jednostavan prilog glavnom jelu. Šargarepe se pomešaju sa maslinovim uljem i začinima, i ispeku u rerni na visokoj temperaturi. Zadržaće slatkoću, a upiće aromu začina - u ovom slučaju origana i bosiljka. Odlično idu uz osvežavajući umak od kiselog mleka i vlašca.

Mogu se koristiti ili veoma duge i tanke šargarepe, ili krupne i debele koje se iseku na štapiće. Važno je da svi komadi budu približno iste debljine da bi se ravnomerno ispekli.

Dobijena količina: za 4 osobe


Potrebno vreme:

15' - da se pripremi
oko 30' - da se ispeče


Sastojci:

Za šargarepe
500 g šargarepe
1 kašika maslinovog ulja
pola kašičice soli
pola kašičice origana
pola kašičice suvog bosiljka

Za umak
150 g kiselog mleka
10-15 listova vlašca

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C.  Pleh obložiti najpre aluminijmskom folijom, pa potom papirom za pečenje. 
  • Šargarepe oljuštiti, pa zatim po dužini iseći na štapiće debljine od 1 cm. U činiji pomešati maslinovo ulje, origano i bosiljak. Štapiće šargarepe staviti u činiju, pa sve protresti da bi ulje obložilo šargarepe. Poređati ih u jednom sloju na papir za pečenje, i peći oko 30 minuta. 
  • Umak pripremiti mešanjem kiselog mleka i sitno seckanih listova vlašca.

Monday 3 April 2017

TRAJFL ŠVARCVALD


Trajfl (engl. trifle) je engleska poslastica koja se dobija slaganjem slojeva patišpanja ili piškota, voća, krema i eventualno šlaga. Patišpanj ili piškote se često preliju malom količinom alkohola (desertno vino, liker, rum...). Trajfl se tradicionalno poslužuje iz jedne velike, staklene posude jer se tako vide svi sastojci i desert je privlačan za oko. No, iz praktičnih razloga i elegantinijeg posluživanja, često se služi i u individualnim čašama.

Danas sam pripremila trajfl koji sam nazvala Švarcvald. Osnovni sastojci su zapravo sastojci za Švarcvald tortu: trešnje, čokolada i šlag. Koristila sam i malu količinu ruma, jer je odličan u kombinaciji sa trešnjama, ali može se i izostaviti.  


Dobijena količina: za 6 osoba


Potrebno vreme:

40' - da se pripremi
15' - da se skuva
najmanje 4 h - da se ohladi


Sastojci:

200 g slatkog patišpanja
100 ml vode
1 kašičica instant crne kafe
1-2 kašike ruma
250 g iskoštenih trešanja ili višanja
12 kašika šlaga
štangla crne čokolade

Za čokoladni puding
100 g šećera
2 ravne kašike gustina
4 ravne kašike nezaslađenog kakao praha
500 ml mleka
2 žumanceta
kockica putera


Postupak:

  • U šerpi pomešati šećer, gustin i kakao. Dodati mleko, i uključiti ringlu. Uz stalno mešanje, sačekati da se smesa zgusne i provri, pa spustiti temperaturu i nastaviti sa mešanjem oko 2 minuta. Na kratko skloniti šerpu sa vatre, odvaditi trećinu pudinga i sipati ga u činiju sa žumancima. Mešati puding sa žumancima dok se ne dobije ujednačena smesa, pa je sipati u šerpu, a šerpu vratiti na vatru. Uz stalno mešanje, kuvati oko 2 minuta. Skloniti sa vatre, preliti u posudu u kojoj će se hladiti i odmah prekriti providnom folijom. Ostaviti puding sa strane da se ohladi.
  • Pomešati kafu, rum i vodu, i mešati dok se sva kafa ne rastvori. Patišpanj iseći na kockice veličine 1.5 x 1.5 cm. Trešnje iseći na polovine, a šest komada ostaviti u celini (ali bez koštica). 
  • Početi sa slaganjem u šest čaša. Dno svake čaše prekriti kockicama patišpanja. Patišpanj preliti kašičicom kafe s alkoholom, pa poslagati nekoliko polutki trešanja, pa rasporediti polovinu čokoladnog pudinga, a preko njega staviti po kašiku šlaga. Ceo proces ponoviti još jednom: patišpanj, kafa s alkoholom, trešnje, čokoladni puding, pa šlag. Vrh ukrasiti celom trešnjom i rendanom crnom čokoladom. 
  • Staviti u frižider da se ohladi, najmanje 4 sata.