Monday 27 February 2017

KOLAČIĆI SA MAKOM PRELIVENI SIRUPOM OD LIMUNA


Ovi kolačići su veličine zalogaja. Izgledom podsećaju na mini mafine, a ukusom, zbog sirupa od limuna, pomalo podsećaju na bliskoistočne slatkiše.

Dobijena količina: oko 24 komada

Potrebno vreme:

20' - za pripremu
oko 12' - da se ispeku

Sastojci:

Za kolačiće
50 g brašna
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
40 g šećera
1½ kašika kukuruznog brašna
1 kašičica maka
1 jaje
70 g kiselog mleka
1 kašičica limunovog soka
1 kašika maslinovog ulja

Za sirup
rendana kora jednog limuna
2 kašičice limunovog soka
40 g šećera
60 ml vode


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Na pleh poređati oko 24 komada okruglih korpica za sitne kolače. 
  • U činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodati šećer, kukuruzno brašno, mak, jaje, kiselo mleko, limunov sok i maslinovo ulje. Sve izmešati u glatku smesu bez grudvica. Po jednu punu kafenu kašičicu smese sipati u svaku korpicu. Peći oko 12 minuta. 
  • Dok se kolačići peku, napraviti sirup. U šerpici pomešati narendanu limunovu koru, limunov sok, šećer i vodu. Na tihoj vatri pustiti da se šećer istopi. Ostaviti da vri oko 5 minuta, dok se tečnost samo malo ne zgusne. Skinuti sa vatre. Sirupom premazati kolačiće tek izvađene iz rerne.

No comments:

Post a Comment