Kada mi neko spomene sutlijaš, uvek pomislim na kremast desert. Ovog puta sam ga pripremila malo drugačije, pustila sam da se pirinač većim delom skuva u rerni, u relativno maloj količini mleka, i dodala mu brusnice. Ispao je gušći, a kad se prohladio čak se mogao jesti i viljuščicom. Svidela nam se verzija, blago je slatka i verujemo da je sasvim pogodna i za malu decu.
Dobijena količina: za 4-6 osoba
Potrebno vreme:
20' - pripremaoko 60' - pečenje
Sastojci:
100 g pirinča kratkog zrna2 jajeta
50 g šećera
500 ml mleka
1 kk arome vanile
2-3 kašike sušenih brusnica
¼ kašičice cimeta za posipanje
Priprema:
- Rernu zagrejati na 160°C.
- U šerpi zagrejati vodu i kad proključa, spustiti u nju pirinač. Ostaviti ga u vodi kratko, oko 3-4 minuta, pa ga ocediti i ostaviti sa strane.
- U činiji žicom umutiti jaja, šećer, mleko i aromu vanile. U činiju dodati pirinač i sušene brusnice. Sve promešati.
- Vatrostalnu posudu zapremine oko 1.5-2 l namazati uljem i u nju usuti smesu. Posuti cimetom.
- Vatrostalnu posudu staviti u dublju vatrostalnu posudu. U dublju posudu treba naliti toliko vode da stigne do polovine visine manje posude.
- Staviti sve zajedno u zagrejanu rernu i peći oko 60 minuta. Izvaditi manju posudu iz vode i pre serviranja ostaviti oko 5' da se prohladi.
No comments:
Post a Comment