Sunday 12 February 2017

ČORBA OD PEČENIH PAPRIKA


Čorba od pečenih paprika je zaista ukusno, a niskokalorično jelo. Posebno će u njemu uživati oni koji vole ovo povrće kada je pripremljeno u rerni što mu pojačava ukus.

Recept objavljujem za ceo postupak, tj. pripremu od pečenja paprika, preko kuvanja i blendiranja. Za ceo proces je potrebno oko 75 minuta. No, ako nemate toliko vremena na raspolaganju, možete koristiti gotove pečene paprike koje se prodaju u teglama u supermarketu, i na taj način ovaj recept, zapravo, postaje brzinski recept za čorbu od pečenih paprika. U tom slučaju, za čorbu će biti potrebno oko 350 g pečenih paprika nakon što se ocede, a priprema će trajati oko 25 minuta.  

Odlična je u kombinaciji sa domaćim hlebom ili klasičnim skounom.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
60' - ukupno vreme pečenja i kuvanja

Sastojci:

550 g svežih crvenih paprika
200 g crnog luka
3 čena belog luka
1 kašika ulja
1200 ml bistre supe (od povrća ili pileće)
1 kašičica origana
30 g prezle
4 kašičice kisele pavlake
8 listova vlašca

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti najpre aluminijumskom folijom, pa preko nje staviti list papira za pečenje. Paprike oprati, obrisati i poređati na pleh. Staviti u rernu i peći 30-35 minuta, povremeno ih okrećući da bi se ravnomerno ispekle. Izvaditi paprike iz rerne, staviti ih u veliku činiju nalivenu hladnom vodom, i ostaviti ih da odstoje nekoliko minuta. Oljuštiti ih dok su još u vodi. Izvaditi ih iz vode, ukloniti peteljke i semenke, pa potom preostale filete iseći na sitno, i ostaviti sa strane. 
  • Crni i beli luk iseći na sitno. U velikoj šerpi zagrejati ulje, dodati crni i beli luk, i na srednoj vatri, uz stalno mešanje, pržiti oko 3 minuta, dok luk ne počne da menja boju. Tada dodati isečene paprike, supu i origano. Pustiti da proključa, pa potom ostaviti da se kuva oko 10 minuta. 
  • Rupičastom kašikom iz šerpe izvaditi povrće i staviti u duboki sud, a supu ostaviti u šerpi. Štapnim mikserom samleti povrće, i ostaviti sa strane. 
  • U supu sipati prezlu, promešati i kuvati nekoliko minuta dok ne omekša. Potom dodati samleveno povrće i sve izmešati. 
  • Čorbu sipati u zasebne tanjire, pa svaku porciju ukrasiti kašičicom pavlake i posuti seckanim vlašcem. 

NAPOMENA: Vreme pečenja paprika može varirati u zavisnosti od njihove debljine i veličine. Za mesnate paprike koje teže oko 270 g po komadu potrebno je malo više od pola sata pečenja, ali vi to vreme skratite ili produžite, u zavisnosti od paprika koje koristite.

PREDLOG: Ako ste u žurbi, možete koristiti i kupovne pečene paprike, iz tegle. Potrebno je oko 350 g pečenih paprika nakon što se ocede od marinade.

No comments:

Post a Comment