Sunday 12 February 2017

KOLAČIĆI SA BOROVNICAMA I LIMUNOM


Borovnice i limun su kombinacija koja se uvek dobro pokaže. Ni ovaj brzi i laki recept nije izuzetak.

Dobijena količina: 15 komada

Potrebno vreme:

25' - priprema
oko 15' - pečenje

Sastojci:

Za testo
250 g brašna
80 g šećera
2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
220 g kiselog mleka
1 jaje
60 ml maslinovog ulja
rendana kora jednog limuna
170 g borovnica (svežih ili smrznutih)

Za glazuru
50 g prah šećera
1 ili 2 kašike limunovog soka (u zavisnosti od toga koliko kiselo volite)
kašičica rendane limunove kore


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh tanko namazati uljem, pa posuti brašnom. Protresti pleh i ukloniti višak brašna. 
  • U velikoj činiji spojiti prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutiti jaje, pa mu dodati kiselo mleko, maslinovo ulje i rendanu limunovu koru. Ujednačiti, pa sadržinu pusude sipati preko suvih sastojaka. Mešati viljuškom tek onoliko koliko je potrebno da se svi sastojci navlaže. Ne treba previše mešati, jer će kolači posle biti tvrdi. Špatulom pažljivo umešati borovnice u testo. 
  • Testo vaditi supenom kašikom i ređati na pleh pomažući se oblim nožićem ili drugom kašikom. Između komada testa u plehu ostaviti razmak od oko 2 cm. Peći oko 15 minuta. 
  • U šerpici pomešati sastojke za glazuru i na tihoj vatri mešati dok se smesa ne ujednači. Glazurom preliti kolačiće tek izvađene iz rerne.

No comments:

Post a Comment