Pre izvesnog vremena sam objavila recept za krem čorbu od karfiola koja se priprema kuvanjem karfiola. Današnji recept za čorbu se priprema od karfiola koji se ispeče u rerni, i to čorbi daje drugačiji, intenzivniji ukus. Služi se uz tost sa trapistom i ruzmarinom.
Na prvi pogled, dobijena količina čorbe će vam se možda učiniti kao nedovoljna za šest osoba, međutim kako je čorba bogatog ukusa i gusta, plus poslužena uz tost, veoma je sita, pa se poslužuje u manjim količinama.
Dobijena količina: za 6 osoba
Potrebno vreme:
20' - da se pripremi85' - da se ispeče i skuva
Sastojci:
Za čorbu700 g karfiola
1 kašika maslinovog ulja
25 g putera
300 praziluka
1200 ml supe
60 g rendanog trapista
biber, po želji
Za tost
3 parčeta hleba
60 g rendanog trapista
pola kašičice sitno seckanog ruzmarina
Postupak:
- Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti slojem papira za pečenje.
- Karfiol oprati, odstraniti listove i glavicu iseći na komade veličine od oko 5 cm. Poređati po papiru za pečenje, preliti maslinovim uljem i peći oko 60 minuta. S vremena na vreme okretati karfiol da bi se ispekao sa svih strana. Treba da dobije zlatnožutu boju.
- Iz rerne izvaditi karfiol, i staviti pleh sa tostovima koji se pripremaju na sledeći način: Svako parče hleba preseći na pola. Posuti rendanim trapistom i ruzmarinom, pa peći 7-8 minuta.
- Dok je tost u rerni, u velikoj šerpi istopiti puter, pa na njemu pržiti praziluk isečen na tanke kolutove dok ne omekša, oko 6 minuta. Dodati supu i karfiol, pa sve ispasirati štapnim mikserom. Pustiti da provri, pa skloniti sa vatre. U čorbu usuti rendani trapist, mešati dok se ne otopi, i pobiberiti, po želji. Čorbu poslužiti sa komadom tosta.
No comments:
Post a Comment