Saturday 25 February 2017

ČORBA OD PRAZILUKA I PEČENOG KARFIOLA


Pre izvesnog vremena sam objavila recept za krem čorbu od karfiola koja se priprema kuvanjem karfiola. Današnji recept za čorbu se priprema od karfiola koji se ispeče u rerni, i to čorbi daje drugačiji, intenzivniji ukus. Služi se uz tost sa trapistom i ruzmarinom.

Na prvi pogled, dobijena količina čorbe će vam se možda učiniti kao nedovoljna za šest osoba, međutim kako je čorba bogatog ukusa i gusta, plus poslužena uz tost, veoma je sita, pa se poslužuje u manjim količinama.

Dobijena količina: za 6 osoba

Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
85' - da se ispeče i skuva

Sastojci:

Za čorbu
700 g karfiola
1 kašika maslinovog ulja
25 g putera
300 praziluka
1200 ml supe
60 g rendanog trapista
biber, po želji

Za tost
3 parčeta hleba
60 g rendanog trapista
pola kašičice sitno seckanog ruzmarina

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti slojem papira za pečenje.
  • Karfiol oprati, odstraniti listove i glavicu iseći na komade veličine od oko 5 cm. Poređati po papiru za pečenje, preliti maslinovim uljem i peći oko 60 minuta. S vremena na vreme okretati karfiol da bi se ispekao sa svih strana. Treba da dobije zlatnožutu boju. 


  • Iz rerne izvaditi karfiol, i staviti pleh sa tostovima koji se pripremaju na sledeći način: Svako parče hleba preseći na pola. Posuti rendanim trapistom i ruzmarinom, pa peći 7-8 minuta. 
  • Dok je tost u rerni, u velikoj šerpi istopiti puter, pa na njemu pržiti praziluk isečen na tanke kolutove dok ne omekša, oko 6 minuta. Dodati supu i karfiol, pa sve ispasirati štapnim mikserom. Pustiti da provri, pa skloniti sa vatre. U čorbu usuti rendani trapist, mešati dok se ne otopi, i pobiberiti, po želji. Čorbu poslužiti sa komadom tosta.

No comments:

Post a Comment