Wednesday 1 February 2017

KINOA SA PARADAJZOM I PLAVIM PATLIDŽANOM


Kinoa sa paradajzom i plavim patlidžanom je vegetarijansko glavno jelo koje se do sada svidelo svima koje poznajem.

Dobijena količina: 4-6 porcija

Potrebno vreme:

35' - priprema
25' - pečenje

Sastojci:

200 g kinoe
500 ml vode
3 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 kašika sitno seckanog ruzmarina
1 kašičica origana
500 ml pasiranog paradajza
pola kašičice soli
tucana ljuta paprika, po želji
80 ml neutralne pavlake
50 g rendanog parmezana
300 g čeri paradajza
300 g plavog patlidžana
100 g rendanog trapista
 dodatni origano, za posipanje

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Na veliki pleh staviti papir za pečenje. Plavi patlidžan iseći na komade veličine zalogaja, pa ih poređati na pleh. Dve trećine paradajza iseći na pola i poređati na pleh. Preliti kašikom maslinovog ulja i staviti u rernu na 15-20 minuta. 
  • Dok je povrće u rerni, kinou obariti u 500 ml vode. Pustiti je da se kuva polako, dok ne upije svu vodu. Potom je promešati viljuškom. Ostaviti sa strane. 
  • Dok se kinoa kuva, u dubokom tiganju ili šerpi zagrejati preostale dve kašike maslinovog ulja. Na ulju, na tihoj vatri, propržiti sitno iseckan beli luk dok ne promeni boju, pa potom dodati pasirani paradajz, ruzmarin, origano, so, i po želji, ljutu papriku. Promešati, pa dodati neutralnu pavlaku i parmezan. Kuvati i mešati na tihoj ili umerenoj vatri dok ne proključa, pa potom skloniti sa vatre. U sos sipati kinou, i promešati. Potom dodati povrće iz rerne i oko 80 g trapista, i na kraju sve promešati.
  • Uljem tanko namazati vatrostalnu posudu dimenzija 35 x 21 x 6 cm. Mešavinu sipati u posudu i poravnati. Od gore posuti preostali sir i poređati polutke preostalog čeri paradajza, pa posuti origanom. Peći oko 25 minuta na 180°C.

No comments:

Post a Comment