Tuesday 14 February 2017

PUNJENA SRCA OD LISNATOG TESTA


Za novogodišnje praznike su mi tri divne kumine devojčice poklonile tri modlice u obliku srca: veliku, srednju i malu. Kod kuće imam modlice raznoraznih oblika i veličina, ali srca nisam imala! Baš sam se obradovala poklonu i rešila da modlice iskoristim prvi put za neku lepu priliku. A Dan zaljubljenih mi se učinio kao prava prilika.

Od lisnatog testa sam napravila korpice u obliku srca koje sam punila nadevom od jaja, krem sira i začinskih trava. Lepe su na oko i svidele su mi se kao ideja za posluženje na nekom od narednih slavlja. Posebno ako na tom slavlju budu kumine devojčice. Moraću nekako da im se odužim. ;-)

Dobijena količina: 10 komada

Potrebno vreme:

35' - priprema
10' - pečenje
10' - kuvanje


Sastojci:

500 g lisnatog testa
3 jajeta
50 g krem sira
1 kašika majoneza
1 kašika senfa
1 kašika sitno seckanog vlašca
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista

Za premazivanje i posipanje
1 žumance
1 kašičica maka
1 kašika sitno seckanog vlašca

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Lisnato testo razvući na debljinu od oko 2 ili 3 mm. Modlicom izvaditi 20 komada testa u obliku srca. Polovinu srca ostaviti u tom izdanju, a kod druge polovine srca potrebno je izvaditi središnji deo tako što se uzme manja modlica i, iz sredine velikog srca, izvadi manje srce. Deset komada malih srca izvađenih iz sredine, za sada, staviti u stranu. Na kraju recepta je predlog šta uraditi sa ovim srcima. 
  • Umutiti žumance. Četkicom tanko namazati samo obode gornje površine srca koja nisu probušena. Preko svakog neprobušenog srca staviti probušeno srce, pa i njega tanko premazati žumancetom, samo po gornjoj površini. Važno je voditi računa da se ne premazuju vertikalni slojevi lisnatog testa, jer će se zalepiti i neće porasti u rerni. Obod premazan žumancetom posuti makom. 
  • Peći oko 10 minuta. Izvaditi iz rerne, poređati na rešetku da se srca u potpunosti ohlade. 
  • Dok se srca hlade, napraviti nadev. Tvrdo skuvati tri jajeta. Ohladiti ih, oljuštiti, i u činiji iznječiti viljuškom, pa dodati krem sir, majonez, senf, vlašac i peršunov list. Sve promešati.
  • Srca nafilovati nadevom, pa potom ukrasiti dodatnim sitno seckanim vlašcem.

PREDLOG: Od preostalih deset komada malih srca, mogu se napraviti jednostavni zalogajčići sa makom ili parmezanom. Svako srce premazati preostalim žumancetom, pa posuti makom, ili posuti kombinacijom rendanog parmezana i origana. Peći 7-8 minuta na 200°C.

No comments:

Post a Comment