Pogačice sa ruzmarinom su posluženje koje se na stolu može naći za oko 40 minuta. Koristila sam svež ruzmarin, jer posebno volim njegovu aromatičnu notu, ali može se zameniti i sušenim.
Dobijena količina: 10 komada
Potrebno vreme:
25' - priprema15' - pečenje
Sastojci:
Za testo200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašika šećera
20 g putera
1 kašika sitno seckanog svežeg ruzmarina
180 ml jogurta
Za premazivanje
1 kašika mleka
Za posipanje
1 kašičica sitno seckanog svežeg ruzmarina
30 g rendanog trapista
1 kašičica maslinovog ulja
Postupak:
- Rernu zagrejati na 200°C. Pleh prekriti papirom za pečenje.
- U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodati ruzmarin, pa promešati. Puter iseći na sitno i prstima ga utrljavati u suve sastojke dok se ne dobije mešavina nalik pesku. Potom dodati jogurt i sve izmešati. Testo prebaciti na blago brašnjavu površinu i umesiti brzo i lako. Ne treba ga previše i predugo stiskati. Razvući ga na debljinu od oko 1.5 cm. Čašicom ili modlicom (prečnika od oko 3-4 cm) umočenom u brašno vaditi testo koje se odmah ređa na papir za pečenje. Svaku pogačicu premazati tankim slojem mleka.
- Napraviti mešavinu za posipanje tako što se u maloj činiji pomešaju trapist, maslinovo ulje i ruzmarin. Mešavinu raspodeliti po vrhovima pogačica. Peći oko 15 minuta. Poslužiti toplo.
No comments:
Post a Comment