Wednesday, 1 February 2017

POGAČICE SA RUZMARINOM


Pogačice sa ruzmarinom su posluženje koje se na stolu može naći za oko 40 minuta. Koristila sam svež ruzmarin, jer posebno volim njegovu aromatičnu notu, ali može se zameniti i sušenim.

Dobijena količina: 10 komada

Potrebno vreme:

25' - priprema
15' - pečenje

Sastojci:

Za testo
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašika šećera
20 g putera
1 kašika sitno seckanog svežeg ruzmarina
180 ml jogurta

Za premazivanje
1 kašika mleka

Za posipanje
1 kašičica sitno seckanog svežeg ruzmarina
30 g rendanog trapista
1 kašičica maslinovog ulja

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh prekriti papirom za pečenje. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodati ruzmarin, pa promešati. Puter iseći na sitno i prstima ga utrljavati u suve sastojke dok se ne dobije mešavina nalik pesku. Potom dodati jogurt i sve izmešati. Testo prebaciti na blago brašnjavu površinu i umesiti brzo i lako. Ne treba ga previše i predugo stiskati. Razvući ga na debljinu od oko 1.5 cm. Čašicom ili modlicom (prečnika od oko 3-4 cm) umočenom u brašno vaditi testo koje se odmah ređa na papir za pečenje. Svaku pogačicu premazati tankim slojem mleka. 
  • Napraviti mešavinu za posipanje tako što se u maloj činiji pomešaju trapist, maslinovo ulje i ruzmarin. Mešavinu raspodeliti po vrhovima pogačica. Peći oko 15 minuta. Poslužiti toplo.

No comments:

Post a Comment