Thursday 9 February 2017

BLAGO PIKANTNE LINGVINE U SOSU OD ČERI PARADAJZA


Najčešći način pripreme sosa od paradajza za testeninu je kuvanje sosa. Ako poželite da promenite pristup, ovaj recept je zgodan predlog. Ne zahteva veliko angažovanje, jer će se sos zapravo sam napraviti u rerni, a ukus paradajza će biti upečatljiviji, jer povrće pripremljeno u rerni uvek ima mirisniju notu.

Po ovom receptu, lingvine će biti blago pikantne. Ako više volite jače ukuse, povećajte količinu čilijevih ljuspica i/ili dodajte bibera.

Dobijena količina: za 3 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
25' - ukupno vreme kuvanja i pečenja

Sastojci:

240 g lingvina (ili špageta)
350 g čeri paradajza
3 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika balzamovog sirćeta
1 kašičica origana
pola kašičice soli
20 listova vlašca
prstohvat sušenih čili ljuspica
10 zrna kapra
2 kašike krupno rendanog parmezana
dodatni origano za posipanje

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. 
  • Čeri paradajz oprati i iseći na polovine. Beli luk oljuštiti i iseći na listove. Vlašac oprati i iseći na sitno. 
  • U dubokoj vatrostalnoj posudi dimenzija 23 x 15 cm pomešati polutke paradajza, listove belog luka, maslinovo ulje, balzamovo sirće, origano, so, vlašac i čili ljuspice. Promešati i staviti u rernu da se peče oko 25 minuta. 
  • Dok se povrće peče, linguine obariti prema upustvu. Ocediti (ne treba ispirati) i staviti u veliku posudu iz koje će se jelo kasnije poslužiti. Sos od paradajza preliti preko linguina, dodati kapar i promešati. Prilikom služenja, svaku porciju posuti parmezanom i origanom.

No comments:

Post a Comment