Saturday 25 February 2017

KEKS SA CIMETOM I POMORANDŽINOM KOROM


Nepogrešivo asocira na zimski period i topao čaj!

Dobijena količina: 38 komada

Potrebno vreme:

20' - da se keks pripremi
30' - da se stegne testo
12' - da se keks ispeče
5' - da se ohladi

Sastojci:

150 g omekšalog putera
100 g šećera
prstohvat soli
¼ kašičice cimeta
narendana kora jedne pomorandže
1 žumance
250 g brašna
1 kašika pomorandžinog soka, po potrebi

Postupak:

  • U velikoj činiji mikserom umutiti puter, 100 g šećera, so, cimet, pomorandžinu koru i žumance. Kada smesa postane kremasta i svetla, u nju viljuškom umešati prosejano brašno. Na blago brašnjavoj kuhinjskoj površini umesiti testo. Ako je previše suvo, dodati kašiku pomorandžinog soka. Od testa napraviti valjak prečnika od oko 4 cm. Uviti ga u plastičnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta. 
  • Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje i ostaviti sa strane. 
  • Velikim i ravnim nožem valjak seći na pločice debljine od oko 5 mm. Ređati ih na pleh na rastojanju od oko 1 cm. Peći 12-15 minuta, pa potom prohladiti 5 minuta na plehu pre nego što se špatulom prenesu na rešetku da se u potpunosti ohlade.

PREDLOG: Ova vrsta keksa se najbolje čuva u zatvorenoj metalnoj kutiji.

No comments:

Post a Comment