Sunday 30 October 2016

ČORBA OD KARFIOLA I SIRA


Prava čorba za zimske dane. Delom je kremasta, a delom sadrži sitne komade karfiola. Istopljeni sir joj daje notu topline, a narendani limun tek blagu notu svežine. Vrlo je sita, pa je dobro posluženje pre laganog glavnog jela. Lep dodatak ovoj čorbi su tostovi od integralnog hleba koji se jednostavno pripremaju i za koje ćete takođe u nastavku naći recept.

Dobijena količina: 6 porcija

Ukupno vreme pripreme: 60'


Sastojci:

Za čorbu
1 kg karfiola
500 ml proceđene supe od povrća ili pileće supe
15 g putera
1 supena kašika brašna
250 ml mlakog mleka
1 kašičica narendane kore limuna
so i biber, po želji
50 g narendanog tvrdog sira

Za tost
3 parčeta integralnog hleba
6 tankih traka tvrdog sira
6 tankih traka dimljene ili barene šunke


Postupak:

  • Čorba: Karfiol oprati, ukloniti mu lišće i usitniti na komade veličine oko 2 cm. Komade karfiola kuvati u ključaloj vodi oko 15 minuta ili dok ne smekšaju. Skinuti sa vatre, ocediti. Jednu četvrtinu karfiola staviti sa strane. Preostali karfiol i polovinu supe (250 ml) ispasirati štapnim mikserom. Ostaviti sa strane. 
  • U šerpi na srednoj ili tihoj vatri otopiti puter, pa dodati brašno uz stalno mešanje. Postepeno dodavati mleko i voditi računa da se sve grudvice razbiju. Kuvati dok se smesa ne zgusne i ne počnu da se javljaju mehurići. Po želji posoliti i pobiberiti. Dodati narendanu limunovu koru. U sos dodati: nasamleveni karfiol, ispasirani karfiol, preostalu supu (250 ml) i narendani sir. Na srednje jakoj vatri zagrevati uz stalno mešanje. Ako je čorba previše gusta, razrediti je postepenim dodavanjem mleka.
  • Tost: Hleb iseći tako da se ukupno dobije 12 traka. Između svake dve trake staviti parče sira i šunke. Sastaviti u sendvič i staviti u električni gril na nekoliko minuta, taman koliko je potrebno da se hleb prepeče, a sir istopi.


VARIJACIJA: Umesto karfiola može se koristiti brokoli.

No comments:

Post a Comment