Friday 21 October 2016

KIŠ OD KARFIOLA


Evo predloga za sve one koji vole karfiol. Meni je ovo jedno od omiljenih povrća, jer se lako prilagođava ukusu drugih namirnica i može se naći u prodaji tokom čitave godine. Nakon pečenja i hlađenja, ovaj kiš se može sačuvati u frižideru za naredni dan, ili se iseći na šnite i zamrznuti.

Dobijena količina: za 8 osoba

Potrebno vreme:

60' - priprema
50' - pečenje


Sastojci:

Za testo
170 g brašna
50 g narendanog parmezana
100 g hladnog putera
4 supene kašike hladnog mleka

Za nadev
700 g karfiola
3 jajeta
400 g rikote
50 g narendanog parmezana
1 supena kašika sitno seckanog peršunovog lista
so i biber, po želji

Za premazivanje
1 žumance
5 g narendanog parmezana
1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista


Postupak:

  • U činiji pomešati brašno i parmezan. Puter iseći na sitno i brzim pokretima utrljati u suve sastojke. Postepeno dodavati mleko i mesiti dok se ne stvori homogena masa. Oblikovati je u kuglu, potom je spljoštiti u disk. Zaviti u foliju i staviti u frižider da se hladi najmanje 30 minuta. 
  • U međuvremenu pripremiti nadev. Karfiol oprati i ukloniti lišće. Karfiol usitniti blenderom ili ga velikim i oštrim nožem iseći na veoma, veoma sitne komade. Uviti ga u suvu i čistu kuhinjsku krpu, i iz njega iscediti što je moguće više vode. Ovaj korak je veoma važan, jer će u suprotom karfiol vodu pustiti tokom pečenja i kora će biti veoma gnjecava. Ostaviti oceđen karfiol sa strane. U velikoj činiji ulupati jaja. Iz rikote odliti vodu i rikotu propustiti kroz sito. Jaja i rikotu mutiti mikserom dok se ne dobije homogena smesa. Mikser skloniti. Potom u činiju dodati iseckani karfiol, parmezan, peršunov list, te so i biber, po želji. Sve sjediniti špatulom i ostaviti sa strane.
  • Testo izvaditi iz frižidera. Na blago brašnjavoj kuhinjskoj podlozi razviti testo na debljinu od 3-4 mm. Koristeći se oklagijom, testo prebaciti na nauljen i brašnjav okrugli pleh (prečnika 24 cm). Namestiti ga da "sedne", i prstima samo blago utisnuti testo u ivice. Nožićem ukloniti viškove testa koji prelaze ivice pleha. Na testo staviti smesu od karfiola i poravnati nožem.
  • Peći u zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 35 minuta.
  • Izvaditi kiš iz rerne, premazati ga smesom žumanceta, parmezana i peršunovog lista, i vratiti u rernu da se peče dodatnih 15 minuta.
  • Ostaviti da se ohladi i malo stvrdne pre nego što se iseče.
  
PREDLOG: Kiš se može pripremiti i sa dodatkom slanine i muskatnog oraščića za intenzivniji ukus.

No comments:

Post a Comment