Saturday 22 October 2016

ZDRAVA MUSAKA OD PLAVOG PATLIDŽANA


Ovaj recept je niskokalorična verzija starog klasika od plavog patlidžana. Preporučila bih je svakome ko voli kombinaciju paradajza i plavog patlidžana i svakome ko pokušava da smanji unos kalorija.

Količina: za 2 osobe

Ukupno vreme pripreme: 60'



Sastojci:

500 g plavog patlidžana
400 ml kuvanog paradajza
1 kašičica šećera
10 g putera
1 supena kašika brašna
250 ml mlakog obranog mleka
2 supene kašike rendanog parmezana
2 kašičice sitno seckanog svežeg lista žalfije

Postupak:

  • Zagrejati rernu na 200°C. 
  • Plavi patlidžan oprati, ukloniti krajeve i iseći na kolutove ili trake debljine 8 mm. Na pleh staviti papir za pečenje, pa preko njega poređati kolutove plavog patlidžana u jednom sloju (da se ne preklapaju). Peći s jedne strane 10 minuta, okrenuti kolutove i peći sa druge strane 10 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade. 
  • U međuvremenu, u šerpici sjediniti kuvani paradajz i šećer, i kuvati oko 10 minuta, dok se sav šećer ne istopi. U smesu dodati polovinu iseckane žalfije. Staviti sa strane. 
  • U drugoj šerpici, na srednjoj ili tihoj vatri otopiti puter, pa mu dodati brašno i stalno mešati. Postepeno dodavati mlako mleko, i stalno mešati dok se smesa ne zgusne i ne počnu da se stvaraju mehurići. U smesu dodati polovinu parmezana (1 supenu kašiku) i preostalu iseckanu žalfiju. Ostaviti sa strane. 
  • Uzeti vatrostalnu posudu zapremine od jedne litre i dno joj premazati crvenim sosom. Preko njega poređati kolutove plavog patlidžana, a njih premazati belim sosom. Potom ponovo naneti sloj crvenog sosa, pa sloj patlidžana i sloj belog sosa. Ponoviti i po treći put. Posuti preostalim parmezanom. 
  • Zapeći u rerni oko 20 minuta.

PREDLOG: Umesto žalfije, može se koristiti i ista količina svežih listova bosiljka ili peršuna. Takođe su i iglice ruzmarina dobro rešenje, međutim u tom slučaju zbog jačine ukusa, smanjiti ukupnu količinu ruzmarina na svega jednu kašičicu.

No comments:

Post a Comment