Sunday 9 October 2016

GNEZDA OD ŠPAGETA SA DVE VRSTE NADEVA

SCROLL DOWN FOR ENGLISH


U kuhinji ne volim da robujem navikama i uvek sam raspoložena da isprobam neki novi recept, novi ukus, da smislim nešto nesvakidašnje, napravim novu varijaciju nečeg već isprobanog. Zaista često nam pripremam nešto "drugačije", pa sam tako i juče odlučila da nas počastim nečim drugačijim. Ova gnezda su nam se svima svidela i zadovoljstvo mi je da sa vama podelim recept. Pravila sam ih u plehu za mafine, pa su porcije fino odmerene. Mogu se jesti escajgom, ali i uzeti u ruku, što ih čini pogodnim i za "pravi" obrok, i za užinu, i za žurku sa samoposluživanjem. U osnovi se nalaze špagete u sosu od paradajza, a unutar gnezda je nadev. Kako u kući nemamo svi isti režim ishrane, napravila sam dve vrste nadeva, da za svakoga bude po nešto. Jedan nadev je od belog pilećeg mesa sa senfom, a drugi je od tikvica i belog luka. Kada sam ih izvadila iz rerne i poređala na poslužavnike, razveselili su me svojim izgledom i bojama.

Dobijena količina: 12 gnezda (šest sa mesom i šest sa povrćem)

Potrebno vreme: 

60' - ukupno vreme pripreme
25' - pečenje
10' - hlađenje


Sastojci:

200 g špageta
3 jajeta
300 ml sosa od paradajza
100 g rendanog trapista
1 kašičica origana
2 supene kašike maslinovog ulja
200 g iskoštenih pilećih grudi, bez kože
1 supena kašika senfa
200 g mladih tikvica
2 čena belog luka
1 supena kašika parmezana
1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. 
  • Nauljiti unutrašnjost modlica za mafine. 
  • Špagete obariti prema upustvu. Ocediti ih bez ispiranja. Staviti u stranu. 
  • U većoj činiji umutiti jaja, i u njih usuti špagete i promešati. Dodati paradajz sos, rendani trapist i origano. Sve promešati. Viljuškom ili hvataljkom za salatu raspodeliti špagete po modlicama. Unutar svake modlice prstima oblikovati špagete da se dobije oblik gnezda - špagete treba da pokrivaju dno modlice i da se uzdižu uz obod modlice, a unutar špageta treba da bude udubljenje. Staviti pleh sa strane. 
  • Tikvicu dobro oprati i odstraniti samo krajeve; nema potrebe ljuštiti. Iseći najpre na kolutove, pa potom na kratke i tanke štapiće, dimenzija oko 15 x 4 mm. Beli luk očistiti i iseći na tanko. U malom tiganju ugrejati jednu kašiku maslinovog ulja i na srednje jakoj vatri i dodati tikvicu i luk. Uz mešanje propržiti dok tikvica ne pusti vodu i malo ne porumeni, oko 4 minuta. Ne treba da postane gnjecava. Posuti polovinom peršunovog lista i promešati. Dobijenom mešavinom nafilovati šest gnezda. 
  • Belo meso iseći na sitne kocke, dimenzija oko 15 x 15 mm. U malom tiganju, na srednje jakoj vatri, na preostaloj kašiki maslinovog ulja, meso propržiti i dodati mu senf. Ne treba pržiti dugo, oko 4 minuta. (Ne mora biti u potpunosti pečeno, jer će se posle svakako još peći u rerni). Dodati preostali peršun i skinuti sa vatre. Ukloniti vodu koju je meso pustilo i mesom nafilovati preostalih šest gnezda. 
  • Parmezanom posuti vrh svakog gnezda i peći u rerni oko 20 do 25 minuta. 
  • Nakon vađenja iz rerne, treba ostaviti da se gnezda hlade oko 10 minuta, da bi se "vezala" i lakše vadila iz modlica. Za vađenje iz modlica preporučujem ili nož za puter ili malu, veoma savitljivu špatulu. Prijatno!

NAPOMENA: Gnezda se daleko lakše vade iz modlica nakon što malo odstoje nakon vađenja iz rerne. U suprotnom će se možda raspasti.

PREDLOG: Kako stvarno izgledaju cakano, verujem da bi ih deca rado jela na rođendanima. Za tu priliku planiram da ih pravim u modlicama za mini mafine, da budu baš mala gnezda, taman za dečju ruku.



GARLIC ZUCCHINI AND MUSTARD CHICKEN SPAGHETTI NESTS



Yield: 12 nests - regular muffin size (6 with meat and 6 with vegetables)


Cooking time:

60’ - preparation 
25’ - cooking time
10’ - cooling

Ingredients:

200 g spaghetti
3 eggs
300 ml tomato sauce
100 g shredded cheddar
1 tsp oregano
2 tbsp olive oil
200 g chicken breasts, skinless and boneless
1 tbsp mustard
200 g zucchini
2 garlic cloves
1 tbsp grated parmesan
1 tsp parsley, finely chopped

Method: 

  • Preheat oven to 180°C.
  • Grease 12 regular size muffin tins. 
  • Cook spaghetti according to package directions. Drain and do NOT rinse. Set aside to cool down. 
  • Whisk the eggs in a large bowl. Add spaghetti, tomato sauce, cheddar and oregano. Mix well. Using salad tongs, distribute the mixture into muffin cups. Using your fingers, create a small nest inside every cup - spaghetti mixture should cover the bottom and the sides of the cup, and it should have a small well in the middle. Set the muffin tin aside. 
  • Wash and trim the zucchini; there is no need to peel them. Cut them into slices first and then into short and thin sticks (dimensions approximately 15 x 4 mm). Peel the garlic cloves and cut them into thin slices. Heat one tablespoon olive oil in a small skillet at medium heat, then add garlic and zucchini. Stirring constantly, cook them for about 4 minutes, or until the zucchini sticks release their juices and change their colour into slightly brown. Make sure you don’t overcook them, as they will become soggy. Sprinkle half of the chopped parsley on top and mix. Fill 6 of the spaghetti nests with this mixture. 
  • Cut the chicken breasts into small pieces (approximately 15 x 15 mm). Heat another tablespoon of olive oil in a small skillet at medium heat, and cook the chicken pieces, then add mustard. There is no need to cook for too long (only for about 4 minutes), as the meat will be cooked later on in the oven. Add the remaining parsley and remove from heat. Remove and discard the juices that came out of the chicken, and use the meat pieces to top the remaining 6 spaghetti nests. 
  • Sprinkle the nests with parmesan, and bake for about 20 to 25 minutes. 
  • Remove tin from oven and let the nests cool for 10 minutes, as it will be much easier to take them out of the muffin tin once they are set. Normally, I use either a butter knife or a small, very flexible spatula to remove the nests from the tin.

N.B. Make sure you really let the nests cool down inside the tin before taking them out. Otherwise they may fall apart.

No comments:

Post a Comment