Dobijena količina: 6 porcija
Potrebno vreme:
60' - ukupno vreme pripreme i hlađenja
Sastojci:
Za "koru"
45 g mlevenog keksa (plazme, petite beurre ili sl.)
35 g otopljenog putera
Za krem
10 g putera
20 g šećera
75 g crne, poluslatke čokolade
60 ml punomasnog mleka
Za posipanje
1 supena kašika bademovih listića (lešnika, oraha ili neslanih pistaća)
pola kašičice nezlaslađenog kakao praha
Postupak:
- Pomešati otopljeni puter i mleveni keks. Plitke posude namazati vrlo tankim slojem ulja. Raspodeliti smesu po posudama i kašičicom ili prstima je utabati. Staviti posudice u frižder da se hlade barem 30 minuta.
- Za to vreme, u šerpicu staviti puter, šećer i polovinu mleka (30 ml), i na tihoj vatri kuvati uz stalno mešanje. Kada se šećer istopi, smanjiti vatru na minimum i ostaviti da blago vri još oko dva minuta, bez mešanja. Ostaviti sa strane nekoliko minuta da se prohladi.
- Dok se smesa hladi, čokoladu iseći velikim, teškim i oštrim nožem na što je moguće tanje komade. Treba da liče na trnje.
- Isečenu čokoladu usuti u šerpicu, promešati da se istopi i potom dodati preostalo mleko (30 ml). Čokoladni krem preliti u suvu i hladnu malu posudu i staviti u frižider da se hladi oko 30 minuta.
- Propržiti bademove listiće ili drugo orašasto voće po izboru, pa potom iseći na sitno. Staviti da strane.
- "Kore" i krem izvaditi iz frižidera. Po "korama" raspodeliti krem. Posuti bademima i prosejanim kakao prahom. Prijatno!
No comments:
Post a Comment