Wednesday 5 October 2016

ČOKOLADNI KREM NA OSNOVI OD KEKSA


Nije potrebno izdvojiti mnogo vremena za pripremu ovog deserta. Dok se u frižideru hladi osnova od putera i mlevenog keksa, pripremi se čokoladni krem. Nakon hlađenja, pospe se orašastim voćem i kakao prahom, i već za nešto manje od sat vremena može biti poslužen. Od ove mere se dobije šest porcija koje su prilično male, međutim sasvim dovoljne, jer je poslastica intenzivnog ukusa. Ovo pripremam kada nam se jede nešto čokoladno, ali drugačije, a pritom nemam mnogo vremena na raspolaganju. Poslasticu služim u malim, plitkim posudama, nalik tanjirićima za odlaganje kesica čaja, ili za posluživanje soja sosa ili nekog umaka.


Dobijena količina: 6 porcija

Potrebno vreme:

60' - ukupno vreme pripreme i hlađenja

Sastojci:

Za "koru"
45 g mlevenog keksa (plazme, petite beurre ili sl.)
35 g otopljenog putera

Za krem
10 g putera
20 g šećera
75 g crne, poluslatke čokolade
60 ml punomasnog mleka

Za posipanje
1 supena kašika bademovih listića (lešnika, oraha ili neslanih pistaća)
pola kašičice nezlaslađenog kakao praha


Postupak:

  • Pomešati otopljeni puter i mleveni keks. Plitke posude namazati vrlo tankim slojem ulja. Raspodeliti smesu po posudama i kašičicom ili prstima je utabati. Staviti posudice u frižder da se hlade barem 30 minuta. 
  • Za to vreme, u šerpicu staviti puter, šećer i polovinu mleka (30 ml), i na tihoj vatri kuvati uz stalno mešanje. Kada se šećer istopi, smanjiti vatru na minimum i ostaviti da blago vri još oko dva minuta, bez mešanja. Ostaviti sa strane nekoliko minuta da se prohladi. 
  • Dok se smesa hladi, čokoladu iseći velikim, teškim i oštrim nožem na što je moguće tanje komade. Treba da liče na trnje. 
  • Isečenu čokoladu usuti u šerpicu, promešati da se istopi i potom dodati preostalo mleko (30 ml). Čokoladni krem preliti u suvu i hladnu malu posudu i staviti u frižider da se hladi oko 30 minuta. 
  • Propržiti bademove listiće ili drugo orašasto voće po izboru, pa potom iseći na sitno. Staviti da strane. 
  • "Kore" i krem izvaditi iz frižidera. Po "korama" raspodeliti krem. Posuti bademima i prosejanim kakao prahom. Prijatno!



No comments:

Post a Comment