Saturday 8 October 2016

UMAK OD CRVENOG SOČIVA


Staro, dobro sočivo pripremljeno na drugačiji način. Ovaj umak može biti prilog mesu ili ribi, ili naprosto meze uz neko osvežavajuće piće. Može se poslužiti uz tostiranu tortilju isečenu na trouglove ili uz krekere.

Dobijena količna: posluženje za 4 osobe

Potrebno vreme:

15' - ukupno vreme pripreme
20-25' - ukupno vreme kuvanja

Sastojci:

150 g crvenog sočiva
500 ml ključale vode
2 čena belog luka, isečenog na četvrtine
1 krompir (oko 200 g), isečen na tanje kolutove
4 supene kašike maslinovog ulja
200 g tanko isečenog crnog luka
pola kašičice sitno seckane majčine dušice
kašičica sitno seckanog peršunovog lista
pola kašičice aleve paprike
2 supene kašike limunovog soka
so, po želji

Postupak:

  • Sočivo staviti u cediljku i dobro ga isprati pod mlazom vode. 
  • U šerpu staviti sočivo, naliti hladnu vodu pustiti da proključa. Čim proključa, skinuti sa vatre, vodu baciti. Sočivo neka ostane u šerpi, dodati mu 500 ml ključale vode, beli luk i krompir. Pustiti da provri, pa smanjiti temperaturu. Uz povremeno mešanje, ostaviti da bez poklopca vri na tihoj vatri dok sočivo ne smekša, oko 20 minuta. Ako se na površini vode bude opet pojavila pena, ukloniti je. 
  • U međuvremenu, u tiganju zagrejati dve kašike maslinovog ulja i na tihoj srednje-tihoj vatri pržiti crni luk 8-10 minuta, dok ne promeni boju u zlatnožutu. Nekoliko kašika crnog luka staviti u stranu. U tiganj dodati majčinu dušicu, pešun i alevu papriku. Mešati dok ne zamiriše i skloniti sa vatre. Umešati limunov sok. 
  • Sadržaj tiganja sipati u šerpu sa sočivom, pa dodati preostale dve kašike maslinovog ulja i so, po želji. Štapnim mikserom mutiti dok smesa ne postane glatka. Staviti u posudu u kojoj će umak biti poslužen i od gore ga ukrasiti karamelizovanim crnim lukom prethodno stavljenim u stranu. Prijatno!

No comments:

Post a Comment