Monday 27 February 2017

KOLAČIĆI SA MAKOM PRELIVENI SIRUPOM OD LIMUNA


Ovi kolačići su veličine zalogaja. Izgledom podsećaju na mini mafine, a ukusom, zbog sirupa od limuna, pomalo podsećaju na bliskoistočne slatkiše.

Dobijena količina: oko 24 komada

Potrebno vreme:

20' - za pripremu
oko 12' - da se ispeku

Sastojci:

Za kolačiće
50 g brašna
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
40 g šećera
1½ kašika kukuruznog brašna
1 kašičica maka
1 jaje
70 g kiselog mleka
1 kašičica limunovog soka
1 kašika maslinovog ulja

Za sirup
rendana kora jednog limuna
2 kašičice limunovog soka
40 g šećera
60 ml vode


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 180°C. Na pleh poređati oko 24 komada okruglih korpica za sitne kolače. 
  • U činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodati šećer, kukuruzno brašno, mak, jaje, kiselo mleko, limunov sok i maslinovo ulje. Sve izmešati u glatku smesu bez grudvica. Po jednu punu kafenu kašičicu smese sipati u svaku korpicu. Peći oko 12 minuta. 
  • Dok se kolačići peku, napraviti sirup. U šerpici pomešati narendanu limunovu koru, limunov sok, šećer i vodu. Na tihoj vatri pustiti da se šećer istopi. Ostaviti da vri oko 5 minuta, dok se tečnost samo malo ne zgusne. Skinuti sa vatre. Sirupom premazati kolačiće tek izvađene iz rerne.

Saturday 25 February 2017

ČORBA OD PRAZILUKA I PEČENOG KARFIOLA


Pre izvesnog vremena sam objavila recept za krem čorbu od karfiola koja se priprema kuvanjem karfiola. Današnji recept za čorbu se priprema od karfiola koji se ispeče u rerni, i to čorbi daje drugačiji, intenzivniji ukus. Služi se uz tost sa trapistom i ruzmarinom.

Na prvi pogled, dobijena količina čorbe će vam se možda učiniti kao nedovoljna za šest osoba, međutim kako je čorba bogatog ukusa i gusta, plus poslužena uz tost, veoma je sita, pa se poslužuje u manjim količinama.

Dobijena količina: za 6 osoba

Potrebno vreme:

20' - da se pripremi
85' - da se ispeče i skuva

Sastojci:

Za čorbu
700 g karfiola
1 kašika maslinovog ulja
25 g putera
300 praziluka
1200 ml supe
60 g rendanog trapista
biber, po želji

Za tost
3 parčeta hleba
60 g rendanog trapista
pola kašičice sitno seckanog ruzmarina

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti slojem papira za pečenje.
  • Karfiol oprati, odstraniti listove i glavicu iseći na komade veličine od oko 5 cm. Poređati po papiru za pečenje, preliti maslinovim uljem i peći oko 60 minuta. S vremena na vreme okretati karfiol da bi se ispekao sa svih strana. Treba da dobije zlatnožutu boju. 


  • Iz rerne izvaditi karfiol, i staviti pleh sa tostovima koji se pripremaju na sledeći način: Svako parče hleba preseći na pola. Posuti rendanim trapistom i ruzmarinom, pa peći 7-8 minuta. 
  • Dok je tost u rerni, u velikoj šerpi istopiti puter, pa na njemu pržiti praziluk isečen na tanke kolutove dok ne omekša, oko 6 minuta. Dodati supu i karfiol, pa sve ispasirati štapnim mikserom. Pustiti da provri, pa skloniti sa vatre. U čorbu usuti rendani trapist, mešati dok se ne otopi, i pobiberiti, po želji. Čorbu poslužiti sa komadom tosta.

KEKS SA CIMETOM I POMORANDŽINOM KOROM


Nepogrešivo asocira na zimski period i topao čaj!

Dobijena količina: 38 komada

Potrebno vreme:

20' - da se keks pripremi
30' - da se stegne testo
12' - da se keks ispeče
5' - da se ohladi

Sastojci:

150 g omekšalog putera
100 g šećera
prstohvat soli
¼ kašičice cimeta
narendana kora jedne pomorandže
1 žumance
250 g brašna
1 kašika pomorandžinog soka, po potrebi

Postupak:

  • U velikoj činiji mikserom umutiti puter, 100 g šećera, so, cimet, pomorandžinu koru i žumance. Kada smesa postane kremasta i svetla, u nju viljuškom umešati prosejano brašno. Na blago brašnjavoj kuhinjskoj površini umesiti testo. Ako je previše suvo, dodati kašiku pomorandžinog soka. Od testa napraviti valjak prečnika od oko 4 cm. Uviti ga u plastičnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta. 
  • Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh obložiti papirom za pečenje i ostaviti sa strane. 
  • Velikim i ravnim nožem valjak seći na pločice debljine od oko 5 mm. Ređati ih na pleh na rastojanju od oko 1 cm. Peći 12-15 minuta, pa potom prohladiti 5 minuta na plehu pre nego što se špatulom prenesu na rešetku da se u potpunosti ohlade.

PREDLOG: Ova vrsta keksa se najbolje čuva u zatvorenoj metalnoj kutiji.

Tuesday 14 February 2017

PUNJENA SRCA OD LISNATOG TESTA


Za novogodišnje praznike su mi tri divne kumine devojčice poklonile tri modlice u obliku srca: veliku, srednju i malu. Kod kuće imam modlice raznoraznih oblika i veličina, ali srca nisam imala! Baš sam se obradovala poklonu i rešila da modlice iskoristim prvi put za neku lepu priliku. A Dan zaljubljenih mi se učinio kao prava prilika.

Od lisnatog testa sam napravila korpice u obliku srca koje sam punila nadevom od jaja, krem sira i začinskih trava. Lepe su na oko i svidele su mi se kao ideja za posluženje na nekom od narednih slavlja. Posebno ako na tom slavlju budu kumine devojčice. Moraću nekako da im se odužim. ;-)

Dobijena količina: 10 komada

Potrebno vreme:

35' - priprema
10' - pečenje
10' - kuvanje


Sastojci:

500 g lisnatog testa
3 jajeta
50 g krem sira
1 kašika majoneza
1 kašika senfa
1 kašika sitno seckanog vlašca
1 kašika sitno seckanog peršunovog lista

Za premazivanje i posipanje
1 žumance
1 kašičica maka
1 kašika sitno seckanog vlašca

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Lisnato testo razvući na debljinu od oko 2 ili 3 mm. Modlicom izvaditi 20 komada testa u obliku srca. Polovinu srca ostaviti u tom izdanju, a kod druge polovine srca potrebno je izvaditi središnji deo tako što se uzme manja modlica i, iz sredine velikog srca, izvadi manje srce. Deset komada malih srca izvađenih iz sredine, za sada, staviti u stranu. Na kraju recepta je predlog šta uraditi sa ovim srcima. 
  • Umutiti žumance. Četkicom tanko namazati samo obode gornje površine srca koja nisu probušena. Preko svakog neprobušenog srca staviti probušeno srce, pa i njega tanko premazati žumancetom, samo po gornjoj površini. Važno je voditi računa da se ne premazuju vertikalni slojevi lisnatog testa, jer će se zalepiti i neće porasti u rerni. Obod premazan žumancetom posuti makom. 
  • Peći oko 10 minuta. Izvaditi iz rerne, poređati na rešetku da se srca u potpunosti ohlade. 
  • Dok se srca hlade, napraviti nadev. Tvrdo skuvati tri jajeta. Ohladiti ih, oljuštiti, i u činiji iznječiti viljuškom, pa dodati krem sir, majonez, senf, vlašac i peršunov list. Sve promešati.
  • Srca nafilovati nadevom, pa potom ukrasiti dodatnim sitno seckanim vlašcem.

PREDLOG: Od preostalih deset komada malih srca, mogu se napraviti jednostavni zalogajčići sa makom ili parmezanom. Svako srce premazati preostalim žumancetom, pa posuti makom, ili posuti kombinacijom rendanog parmezana i origana. Peći 7-8 minuta na 200°C.

Sunday 12 February 2017

HUMUS - arapsko meze 1. deo


Humus - predjelo od kuvanih leblebija - mi je među najlepšim uspomenama koje sam sa sobom ponela iz života na Bliskom Istoku. Reč je o umaku ili namazu čije se poreklo vezuje za Istočno Sredozemlje. Osim na trpezi severnoafričkih zemalja, učestao je stotinama godina, i u zemljama Bliskog Istoka. Poslednjih decenija poprimio je globalnu popularnost. Nekoliko arapskih zemalja je pokušalo da patentom zaštiti humus kao nacionalno jelo koje je nastalo baš na teritoriji njihove zemlje, međutim za sada bezuspešno. Po mišljenju jednog izraelskog novinara to bi bilo slično pokušaju patentiranja recepta za hleb ili vino. Ipak, postoje pisani dokazi o receptu za jelo nalik humusu, nastalo u 13. veku u Kairu.

Osnovni sastojci su leblebije i tahini pasta koja se dobija od susama. Poslužuje se uz arapski hleb - pitu, peršun, pinjole, turšiju, maslinovo ulje, kiselo mleko, alevu papriku...

Objavljujem recept za humus sa celokupnom pripremom, od trenutka potapanja leblebija u vodu da smekšaju, do ukrašavanja i posluživanja. Toplo, najtoplije preporučujem da humus pripremate sami od početka, potapajući i bareći leblebije. Istina je da zahteva daleko više vremena, ali ukus će biti neuporedivo bolji. No, ako niste u prilici toliko da se angažujete, možete koristiti i kupovne, već obarene leblebije koje se prodaju u konzervi. Za ovaj recept je potrebno 150 g suvih ILI 350 g obarenih, oceđenih leblebija.

Naznačila sam da je 75 minuta okvirno vreme kuvanja leblebija. Uglavnom se kreće između 60 i 90 minuta, u zavisnosti od vrste i od toga koliko dugo su bile potopljene. Preporučujem da ih kuvate dok u potpunosti ne smekšaju, jer će na taj način humus biti svilenkast.

Dobijena količina: oko 500 ml

Potrebno vreme:

preko noći ostaviti leblebije da odstoje u vodi
15' - priprema
oko 75' - kuvanje

Sastojci:

150 g suvih leblebija
80 ml vode koja preostane od kuvanja leblebija
70 g tahinija (susamova pasta)
2 čena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
5 kašika limunovog soka
pola kašičice soli
aleva paprika, po želji
peršunov list, po želji

Postupak:

  • Leblebije oprati pod mlazom vode. Veliku šerpu naliti vodom i potopiti leblebije. Ostaviti preko noći da nabubre. Imajte na umu da leblebije otprilike utrostuče svoju zapreminu, pa je važno da u šerpi ima mesta i da ima dovoljno vode. 
  • Narednog dana prosuti vodu, naliti svežu vodu preko leblebija, i pustiti da proključa. Proključala voda će biti nečista, sa dosta pene, te je prosuti, naliti svežu i ostaviti leblebije da se kuvaju. Ako se i dalje pojavljuje bela pena na površini vode, ukloniti je. Leblebije kuvati između 60 i 90 minuta, dok u potpunosti ne smekšaju. Ocediti ih, i sačuvati vodu u kojoj su se kuvale. U posudu staviti leblebije, naznačenu količinu vode u kojoj su se kuvale, tahini, sitno iseckan beli luk, maslinovo ulje, limunov sok i so. Blenderom sve izmešati dok se ne dobije u potpunosti glatka masa. 
  • Humus poslužiti na sobnoj temperaturi, posut peršunovim listom i alevom paprikom.

KOLAČIĆI SA BOROVNICAMA I LIMUNOM


Borovnice i limun su kombinacija koja se uvek dobro pokaže. Ni ovaj brzi i laki recept nije izuzetak.

Dobijena količina: 15 komada

Potrebno vreme:

25' - priprema
oko 15' - pečenje

Sastojci:

Za testo
250 g brašna
80 g šećera
2 kašičice praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
pola kašičice soli
220 g kiselog mleka
1 jaje
60 ml maslinovog ulja
rendana kora jednog limuna
170 g borovnica (svežih ili smrznutih)

Za glazuru
50 g prah šećera
1 ili 2 kašike limunovog soka (u zavisnosti od toga koliko kiselo volite)
kašičica rendane limunove kore


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Veliki pleh tanko namazati uljem, pa posuti brašnom. Protresti pleh i ukloniti višak brašna. 
  • U velikoj činiji spojiti prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi umutiti jaje, pa mu dodati kiselo mleko, maslinovo ulje i rendanu limunovu koru. Ujednačiti, pa sadržinu pusude sipati preko suvih sastojaka. Mešati viljuškom tek onoliko koliko je potrebno da se svi sastojci navlaže. Ne treba previše mešati, jer će kolači posle biti tvrdi. Špatulom pažljivo umešati borovnice u testo. 
  • Testo vaditi supenom kašikom i ređati na pleh pomažući se oblim nožićem ili drugom kašikom. Između komada testa u plehu ostaviti razmak od oko 2 cm. Peći oko 15 minuta. 
  • U šerpici pomešati sastojke za glazuru i na tihoj vatri mešati dok se smesa ne ujednači. Glazurom preliti kolačiće tek izvađene iz rerne.

ČORBA OD PEČENIH PAPRIKA


Čorba od pečenih paprika je zaista ukusno, a niskokalorično jelo. Posebno će u njemu uživati oni koji vole ovo povrće kada je pripremljeno u rerni što mu pojačava ukus.

Recept objavljujem za ceo postupak, tj. pripremu od pečenja paprika, preko kuvanja i blendiranja. Za ceo proces je potrebno oko 75 minuta. No, ako nemate toliko vremena na raspolaganju, možete koristiti gotove pečene paprike koje se prodaju u teglama u supermarketu, i na taj način ovaj recept, zapravo, postaje brzinski recept za čorbu od pečenih paprika. U tom slučaju, za čorbu će biti potrebno oko 350 g pečenih paprika nakon što se ocede, a priprema će trajati oko 25 minuta.  

Odlična je u kombinaciji sa domaćim hlebom ili klasičnim skounom.

Dobijena količina: za 4 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
60' - ukupno vreme pečenja i kuvanja

Sastojci:

550 g svežih crvenih paprika
200 g crnog luka
3 čena belog luka
1 kašika ulja
1200 ml bistre supe (od povrća ili pileće)
1 kašičica origana
30 g prezle
4 kašičice kisele pavlake
8 listova vlašca

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh obložiti najpre aluminijumskom folijom, pa preko nje staviti list papira za pečenje. Paprike oprati, obrisati i poređati na pleh. Staviti u rernu i peći 30-35 minuta, povremeno ih okrećući da bi se ravnomerno ispekle. Izvaditi paprike iz rerne, staviti ih u veliku činiju nalivenu hladnom vodom, i ostaviti ih da odstoje nekoliko minuta. Oljuštiti ih dok su još u vodi. Izvaditi ih iz vode, ukloniti peteljke i semenke, pa potom preostale filete iseći na sitno, i ostaviti sa strane. 
  • Crni i beli luk iseći na sitno. U velikoj šerpi zagrejati ulje, dodati crni i beli luk, i na srednoj vatri, uz stalno mešanje, pržiti oko 3 minuta, dok luk ne počne da menja boju. Tada dodati isečene paprike, supu i origano. Pustiti da proključa, pa potom ostaviti da se kuva oko 10 minuta. 
  • Rupičastom kašikom iz šerpe izvaditi povrće i staviti u duboki sud, a supu ostaviti u šerpi. Štapnim mikserom samleti povrće, i ostaviti sa strane. 
  • U supu sipati prezlu, promešati i kuvati nekoliko minuta dok ne omekša. Potom dodati samleveno povrće i sve izmešati. 
  • Čorbu sipati u zasebne tanjire, pa svaku porciju ukrasiti kašičicom pavlake i posuti seckanim vlašcem. 

NAPOMENA: Vreme pečenja paprika može varirati u zavisnosti od njihove debljine i veličine. Za mesnate paprike koje teže oko 270 g po komadu potrebno je malo više od pola sata pečenja, ali vi to vreme skratite ili produžite, u zavisnosti od paprika koje koristite.

PREDLOG: Ako ste u žurbi, možete koristiti i kupovne pečene paprike, iz tegle. Potrebno je oko 350 g pečenih paprika nakon što se ocede od marinade.

Thursday 9 February 2017

BLAGO PIKANTNE LINGVINE U SOSU OD ČERI PARADAJZA


Najčešći način pripreme sosa od paradajza za testeninu je kuvanje sosa. Ako poželite da promenite pristup, ovaj recept je zgodan predlog. Ne zahteva veliko angažovanje, jer će se sos zapravo sam napraviti u rerni, a ukus paradajza će biti upečatljiviji, jer povrće pripremljeno u rerni uvek ima mirisniju notu.

Po ovom receptu, lingvine će biti blago pikantne. Ako više volite jače ukuse, povećajte količinu čilijevih ljuspica i/ili dodajte bibera.

Dobijena količina: za 3 osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
25' - ukupno vreme kuvanja i pečenja

Sastojci:

240 g lingvina (ili špageta)
350 g čeri paradajza
3 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika balzamovog sirćeta
1 kašičica origana
pola kašičice soli
20 listova vlašca
prstohvat sušenih čili ljuspica
10 zrna kapra
2 kašike krupno rendanog parmezana
dodatni origano za posipanje

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. 
  • Čeri paradajz oprati i iseći na polovine. Beli luk oljuštiti i iseći na listove. Vlašac oprati i iseći na sitno. 
  • U dubokoj vatrostalnoj posudi dimenzija 23 x 15 cm pomešati polutke paradajza, listove belog luka, maslinovo ulje, balzamovo sirće, origano, so, vlašac i čili ljuspice. Promešati i staviti u rernu da se peče oko 25 minuta. 
  • Dok se povrće peče, linguine obariti prema upustvu. Ocediti (ne treba ispirati) i staviti u veliku posudu iz koje će se jelo kasnije poslužiti. Sos od paradajza preliti preko linguina, dodati kapar i promešati. Prilikom služenja, svaku porciju posuti parmezanom i origanom.

GUST SUTLIJAŠ SA BRUSNICAMA PRIPREMLJEN U RERNI


Kada mi neko spomene sutlijaš, uvek pomislim na kremast desert. Ovog puta sam ga pripremila malo drugačije, pustila sam da se pirinač većim delom skuva u rerni, u relativno maloj količini mleka, i dodala mu brusnice. Ispao je gušći, a kad se prohladio čak se mogao jesti i viljuščicom. Svidela nam se verzija, blago je slatka i verujemo da je sasvim pogodna i za malu decu.

Dobijena količina: za 4-6 osoba

Potrebno vreme:

20' - priprema
oko 60' - pečenje

Sastojci:

100 g pirinča kratkog zrna
2 jajeta
50 g šećera
500 ml mleka
1 kk arome vanile
2-3 kašike sušenih brusnica
¼ kašičice cimeta za posipanje

Priprema:

  • Rernu zagrejati na 160°C.
  • U šerpi zagrejati vodu i kad proključa, spustiti u nju pirinač. Ostaviti ga u vodi kratko, oko 3-4 minuta, pa ga ocediti i ostaviti sa strane. 
  • U činiji žicom umutiti jaja, šećer, mleko i aromu vanile. U činiju dodati pirinač i sušene brusnice. Sve promešati. 
  • Vatrostalnu posudu zapremine oko 1.5-2 l namazati uljem i u nju usuti smesu. Posuti cimetom.
  • Vatrostalnu posudu staviti u dublju vatrostalnu posudu. U dublju posudu treba naliti toliko vode da stigne do polovine visine manje posude.
  • Staviti sve zajedno u zagrejanu rernu i peći oko 60 minuta. Izvaditi manju posudu iz vode i pre serviranja ostaviti oko 5' da se prohladi.

Wednesday 1 February 2017

POGAČICE SA RUZMARINOM


Pogačice sa ruzmarinom su posluženje koje se na stolu može naći za oko 40 minuta. Koristila sam svež ruzmarin, jer posebno volim njegovu aromatičnu notu, ali može se zameniti i sušenim.

Dobijena količina: 10 komada

Potrebno vreme:

25' - priprema
15' - pečenje

Sastojci:

Za testo
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kašika šećera
20 g putera
1 kašika sitno seckanog svežeg ruzmarina
180 ml jogurta

Za premazivanje
1 kašika mleka

Za posipanje
1 kašičica sitno seckanog svežeg ruzmarina
30 g rendanog trapista
1 kašičica maslinovog ulja

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Pleh prekriti papirom za pečenje. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodati ruzmarin, pa promešati. Puter iseći na sitno i prstima ga utrljavati u suve sastojke dok se ne dobije mešavina nalik pesku. Potom dodati jogurt i sve izmešati. Testo prebaciti na blago brašnjavu površinu i umesiti brzo i lako. Ne treba ga previše i predugo stiskati. Razvući ga na debljinu od oko 1.5 cm. Čašicom ili modlicom (prečnika od oko 3-4 cm) umočenom u brašno vaditi testo koje se odmah ređa na papir za pečenje. Svaku pogačicu premazati tankim slojem mleka. 
  • Napraviti mešavinu za posipanje tako što se u maloj činiji pomešaju trapist, maslinovo ulje i ruzmarin. Mešavinu raspodeliti po vrhovima pogačica. Peći oko 15 minuta. Poslužiti toplo.

KINOA SA PARADAJZOM I PLAVIM PATLIDŽANOM


Kinoa sa paradajzom i plavim patlidžanom je vegetarijansko glavno jelo koje se do sada svidelo svima koje poznajem.

Dobijena količina: 4-6 porcija

Potrebno vreme:

35' - priprema
25' - pečenje

Sastojci:

200 g kinoe
500 ml vode
3 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 kašika sitno seckanog ruzmarina
1 kašičica origana
500 ml pasiranog paradajza
pola kašičice soli
tucana ljuta paprika, po želji
80 ml neutralne pavlake
50 g rendanog parmezana
300 g čeri paradajza
300 g plavog patlidžana
100 g rendanog trapista
 dodatni origano, za posipanje

Postupak:

  • Rernu zagrejati na 200°C. Na veliki pleh staviti papir za pečenje. Plavi patlidžan iseći na komade veličine zalogaja, pa ih poređati na pleh. Dve trećine paradajza iseći na pola i poređati na pleh. Preliti kašikom maslinovog ulja i staviti u rernu na 15-20 minuta. 
  • Dok je povrće u rerni, kinou obariti u 500 ml vode. Pustiti je da se kuva polako, dok ne upije svu vodu. Potom je promešati viljuškom. Ostaviti sa strane. 
  • Dok se kinoa kuva, u dubokom tiganju ili šerpi zagrejati preostale dve kašike maslinovog ulja. Na ulju, na tihoj vatri, propržiti sitno iseckan beli luk dok ne promeni boju, pa potom dodati pasirani paradajz, ruzmarin, origano, so, i po želji, ljutu papriku. Promešati, pa dodati neutralnu pavlaku i parmezan. Kuvati i mešati na tihoj ili umerenoj vatri dok ne proključa, pa potom skloniti sa vatre. U sos sipati kinou, i promešati. Potom dodati povrće iz rerne i oko 80 g trapista, i na kraju sve promešati.
  • Uljem tanko namazati vatrostalnu posudu dimenzija 35 x 21 x 6 cm. Mešavinu sipati u posudu i poravnati. Od gore posuti preostali sir i poređati polutke preostalog čeri paradajza, pa posuti origanom. Peći oko 25 minuta na 180°C.