Friday 2 September 2016

MANGO LASI



Lasi (lassi) je među najpoznatijim receptima indijske i pakistanske kuhinje. To je mlečni napitak osvežavajućeg ukusa koji je naročito popularan tokom letnjih meseci. Služi se u bilo koje vreme tokom dana. Postoje i slana i slatka verzija ovog pića. Slani lasi se uglavnom priprema sa kimom, dok se slatki priprema sa voćem, šećerom i/ili medom. Ponekad se dodaje i ružina vodica.
Danas ću sa vama podeliti recept za mango lasi, verovatno najučestaliju slatku verziju ovog napitka. Najviše volim da ga popijem kad se probudim, za doručak, jer daje svežinu i energiju. Može se koristiti bilo koja sorta manga (alfonso, bombaj, dašeri, sindri...). Izabrana sorta će uticati na slatkoću napitka koji je zapravo neka vrsta smutija. Imala sam prilike da na različitim mestima, naročito u Aziji, popijem mango lasi, a recept koji ovom prilikom pišem je najbliži najukusnijem mango lasiju koji sam ikada probala, a to je bilo u leto 2012. godine u Maleziji. Nadam se da ću ponovo imati prilike da se osvežim u tom istom restoranu.



Dobijena količina: 2 veće porcije ili 4 male

Potrebno vreme: 10 minuta


Sastojci:

1 veći, zreli mango (oko 350 g)
250 ml jogurta
100 g voćnog jogurta od manga (ili breskve ili kajsije)
2 kašike soka od limete
voće za ukrašavanje, po želji


Postupak:

  • Mango oljuštiti, iskoštiti i iseći na sitne komade. 
  • Štapnim mikserom samleti mango, jogurt, voćni jogurt i ceđenu limetu. Dobijena tečnost treba da bude sasvim glatka i ujednačena. Servirati odmah ili staviti u frižider i poslužiti kasnije. Prijatno!

NAPOMENA: Veoma je važno da mango bude zreo.

No comments:

Post a Comment