Friday 23 September 2016

PITA OD TIKVICA, PARADAJZA I SIRA


Toliko se jednostavno priprema i toliko veselo izgleda! Namirnice su sasvim svakidašnje, ali kombinacija ukusa je za naše goste, ipak, bila prijatno iznenađenje. Može se pripremiti u plehu za tart tako da ima uredne ivice, ali ja sam, ovom prilikom, izabrala da ovoj piti dam "neobavezan" izgled, i ivice sam samo blago oblikovala prstima, bez praćenja nekog posebnog šablona. To joj je dalo jedan rustični pečat. Pogled na ovu pitu dok sam je vadila iz rerne, njen oblik, boje i miris, su mi doneli dobro raspoloženje.

Dobijena količina: za 4 osobe ako se služi kao glavno jelo ili za 6-8 osoba ako se služi kao predjelo

Potrebno vreme:

30' - priprema
20' - pečenje

Sastojci:

250 g lisnatog testa
50 g parmezana
400 g mladih tikvica
1 paradajz (oko 100 g)
120 g rendanog tvrdog sira
20 g prezle
1 kašika ulja
1 kašika maslinovog ulja
so i biber, po želji

Postupak:

  • Zagrejati rernu na 190°C. 
  • Okrugli pleh (unutrašnjeg, donjeg prečnika 21 cm i visine 4 cm) namazati uljem ili puterom. Ostaviti sa strane. 
  • Tikvice oprati, ne treba ih ljuštiti, nego im samo ukloniti vrhove. Iseći ih na kolutove debljine od oko 4 mm. Paradajz oprati i iseći na šnite. 
  • U dubokom tiganju ugrejati jednu kašiku ulja i sipati tikvice i paradajz. Uz povremeno mešanje, ostaviti povrće na vatri SREDNJE jačine, oko 10 minuta. Po želji začiniti. Tikvice treba da smekšaju, ali ne i da postanu gnjecave. Skloniti povrće sa vatre i ukloniti vodu koju je pustilo. 
  • Lisnato testo razvući na debljinu od oko 2-3 mm. Prebaciti ga u pleh, namestiti da "sedne" i viljuškom na nekoliko mesta izbušiti rupice. Potom ga posuti polovinom parmezana (25 g). Preko parmezana rasporediti povrće. Posuti narendanim tvrdim sirom, pa potom preostalim parmezanom. Posuti prezlom i, na kraju, jednom kašikom maslinovog ulja. 
  • Peći u zagrejanoj rerni, oko 20 minuta. Površina će dobiti lepu, zlatnu boju. Prohladiti i poslužiti! Prijatno!

No comments:

Post a Comment