Friday 2 September 2016

ZDRAV OMLET OD PARADAJZA, TIKVICA I VLAŠCA



Ovaj omlet se priprema u rerni i sadrži veoma malo masnoća. Privlačnih je, jakih boja, i poseban pečat mu daju začinske biljke. Može se servirati topao ili hladan, i odlično ide uz barenu blitvu ili salatu od spanaća.

Dobijena količina: posluženje za dve osobe

Potrebno vreme:

15' - priprema
oko 35' - pečenje

Sastojci:


120 g čeri paradajza (ili običnog paradajza, očišćenog od semena i isečenog na komadiće)
3 jajeta
80 g niskokaloričnog švapskog sira
1 čen belog luka
150 g tikvica
pola kašičice origana
4 g (oko 20 listova) vlašca

Postupak:

  • Ugrejati rernu na 200°C. 
  • Pleh dimenzija 23 x 13 cm (modla za hleb) obložiti papirom za pečenje. Po papiru poređati paradajz i staviti u ugrejanu rernu da se peče oko 10 minuta. 
  • U međuvremenu, ulupati jaja, dodati sir, izgnječen beli luk, grubo narendanu tikvicu, origano i sitno iseckan vlašac. 
  • Izvaditi pleh iz rerne, preko paradajza sipati smesu sa jajima i vratiti u rernu. Temperaturu smanjiti na 180°C i peći oko 25 minuta ili dok jaja nisu pečena. 
  • Izvaditi iz rerne, koristeći se špatulom skinuti omlet sa papira i servirati uz bareno zeleno povrće ili salatu. Prijatno!

PREDLOG: Od ove mere se dobija omlet za dve osobe. Ako pripremate za četiri osobe, možete koristiti kvadratni pleh, standardnih dimenzija 23 x 23 cm, a količinu namirnica, naravno, udvostručite. Možda će biti potrebno produžiti pečenje za nekoliko minuta.

NAPOMENA: Ovaj omlet se može pripremiti i dan unapred. Ukusan je i hladan, ali je važno da prenoći u frižideru.

No comments:

Post a Comment