Potrebna vam je ideja za proslavu sa mnogo odraslih zvanica? Kriške ovog hleba se mogu naći među slanim posluženjem i upotpuniti ponudu sendviča i kanapea. Kao inspiracija poslužio je "klasičan" hleb sa belim lukom, a ovo je jedna malo rustičnija varijanta. Priprema je vrlo jednostavna. Ispeče se kukuruzni hleb i nakon hlađenja se iseče na kriške. Premaže se smesom od putera, belog luka i začinskog bilja, i dodatno zapeče u rerni. Sam hleb se može pripremiti i dan-dva unapred, držati u frižideru, a na dan posluživanja premazati puterom i zapeći u rerni pre samog posluživanja.
Dobijena količina: 14-15 šnita
Potrebno vreme:
30' - priprema50' - ukupno vreme pečenja
najmanje 15' - hlađenje
Sastojci:
Za hleb
90 g brašna
3 kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
250 g palente
80 g putera, otopljenog
3 jajeta
250 g (180 ml) kiselog mleka
Za namaz
100 g putera, na sobnoj temperaturi
2 čena belog luka, sitno iseckanog
1 kašika seckanog vlašca
1 kašika seckanog peršuna
pola kašičice origana
Postupak:
- Zagrejati rernu na 180°C.
- Pleh za hleb (dimenzija 21 x 14 x 7 cm) namazati uljem, pa posuti brašnom.
- U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Dodati palentu i izmešati.
- U drugoj činiji umutiti jaja, dodati im otopljeni puter i kiselo mleko, pa ovom smesom preliti sve suve sastojke u velikoj činiji. Izmešati tek toliko da se svi suvi sastojci nakvase, ali ne treba previše mutiti.
- Dobijenu smesu sipati u pripremljeni pleh. Peći oko 45 minuta. Hleb je pečen kada mu očvrsne središnji deo i kada mu ivice porumene.
- Izvaditi hleb iz pleha i staviti na rešetku da se ohladi. Reckavim i oštrim nožem iseći ga na šnite.
- Pripremiti namaz tako što se pomešaju svi sastojci. Naneti namaz na svaku šnitu hleba.
- Šnite hleba ređati na pleh prekriven papirom za pečenje i peći oko dodatnih 5 minuta. Prijatno!
PREDLOG: U namaz se mogu dodati i sitno seckani sušeni paradajzi ili veoma sitno seckana, sušena ljuta paprika. Hleb će to učiniti vizuelno još primamljivijim.
No comments:
Post a Comment