Sunday 18 September 2016

HLEB OD KUKURUZNOG BRAŠNA SA BELIM LUKOM I ZAČINSKIM BILJEM


Potrebna vam je ideja za proslavu sa mnogo odraslih zvanica? Kriške ovog hleba se mogu naći među slanim posluženjem i upotpuniti ponudu sendviča i kanapea. Kao inspiracija poslužio je "klasičan" hleb sa belim lukom, a ovo je jedna malo rustičnija varijanta. Priprema je vrlo jednostavna. Ispeče se kukuruzni hleb i nakon hlađenja se iseče na kriške. Premaže se smesom od putera, belog luka i začinskog bilja, i dodatno zapeče u rerni. Sam hleb se može pripremiti i dan-dva unapred, držati u frižideru, a na dan posluživanja premazati puterom i zapeći u rerni pre samog posluživanja.

Dobijena količina: 14-15 šnita

Potrebno vreme:

30' - priprema
50' - ukupno vreme pečenja
najmanje 15' - hlađenje

Sastojci:


Za hleb
90 g brašna
3 kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
250 g palente
80 g putera, otopljenog
3 jajeta
250 g (180 ml) kiselog mleka

Za namaz
100 g putera, na sobnoj temperaturi
2 čena belog luka, sitno iseckanog
1 kašika seckanog vlašca
1 kašika seckanog peršuna
pola kašičice origana

Postupak:

  • Zagrejati rernu na 180°C. 
  • Pleh za hleb (dimenzija 21 x 14 x 7 cm) namazati uljem, pa posuti brašnom. 
  • U velikoj činiji pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so. Dodati palentu i izmešati. 
  • U drugoj činiji umutiti jaja, dodati im otopljeni puter i kiselo mleko, pa ovom smesom preliti sve suve sastojke u velikoj činiji. Izmešati tek toliko da se svi suvi sastojci nakvase, ali ne treba previše mutiti.
  • Dobijenu smesu sipati u pripremljeni pleh. Peći oko 45 minuta. Hleb je pečen kada mu očvrsne središnji deo i kada mu ivice porumene. 
  • Izvaditi hleb iz pleha i staviti na rešetku da se ohladi. Reckavim i oštrim nožem iseći ga na šnite. 
  • Pripremiti namaz tako što se pomešaju svi sastojci. Naneti namaz na svaku šnitu hleba. 
  • Šnite hleba ređati na pleh prekriven papirom za pečenje i peći oko dodatnih 5 minuta. Prijatno!

PREDLOG: U namaz se mogu dodati i sitno seckani sušeni paradajzi ili veoma sitno seckana, sušena ljuta paprika. Hleb će to učiniti vizuelno još primamljivijim.

No comments:

Post a Comment