Wednesday 7 September 2016

SLANA PITA OD HLEBA


Ovo jelo je za svaki obrok - slan doručak, branč ili večeru. Vrlo se jednostavno priprema i posebno je praktično ako vam je ostalo starog hleba. Može se čak pripremiti i dan unapred, ostaviti da prenoći u frižideru i sutradan ispeći. Nije prefinjen, ali je sit i ukusan obrok, naročito ako se posluži uz svežu salatu.

Dobijena količina: Posluženje za 4 osobe

Potrebno vreme:

20' - priprema
45' - pečenje
15' - hlađenje

Sastojci:

5-6 parčadi (oko 200 g) hleba isečenog na kockice
120 g barene šunke isečene na kockice
120 g narendanog tvrdog sira
120 g sveže tikvice, iseckane na kockice
300 ml mleka
3 kašike kisele pavlake
4 jajeta
1 kašika isecanog mladog luka (zeleni deo), ili vlašca, ili mirođije
1 kašičica origana
1 kašika senfa

Sledeća dva sastojka nisu neophodna, ali daju lep pečat ovom jelu:
mala crvena paprika, pečena, oljuštena i iseckana na sitno (po želji)
listovi svežeg peršuna (po želji)


Postupak:

  • Zagrejati rernu na 160°C. 
  • Polovinu hleba rasporediti po dnu četvorougaone vatrostalne činije zapremine 2 L. Preko kockica hleba posuti šunku, sir i kockice tikvice. Posuti ostatkom kockica hleba. U zasebnoj činiji umutiti jaja, pa dodati kiselu pavlaku, mleko, senf i zeleno bilje. Dobijenom smesom ravnomerno preliti hleb. Po želji, gornji sloj hleba "utabati" viljuškom da bi se sve kockice nakvasile, pa potom i ravnomerno ispekle. Ako više volite sporadično krckaviji efekat, onda nema potrebe za ovim. Peći oko 45 minuta. 
  • Nakon vađenja iz rerne, posuti komadićima pečene paprike i perušunovim listovima. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta pre služenja. Prijatno!

No comments:

Post a Comment