Ovo jelo je za svaki obrok - slan doručak, branč ili večeru. Vrlo se jednostavno priprema i posebno je praktično ako vam je ostalo starog hleba. Može se čak pripremiti i dan unapred, ostaviti da prenoći u frižideru i sutradan ispeći. Nije prefinjen, ali je sit i ukusan obrok, naročito ako se posluži uz svežu salatu.
Dobijena količina: Posluženje za 4 osobe
Potrebno vreme:
20' - priprema45' - pečenje
15' - hlađenje
Sastojci:
5-6 parčadi (oko 200 g) hleba isečenog na kockice120 g barene šunke isečene na kockice
120 g narendanog tvrdog sira
120 g sveže tikvice, iseckane na kockice
300 ml mleka
3 kašike kisele pavlake
4 jajeta
1 kašika isecanog mladog luka (zeleni deo), ili vlašca, ili mirođije
1 kašičica origana
1 kašika senfa
Sledeća dva sastojka nisu neophodna, ali daju lep pečat ovom jelu:
mala crvena paprika, pečena, oljuštena i iseckana na sitno (po želji)
listovi svežeg peršuna (po želji)
Postupak:
- Zagrejati rernu na 160°C.
- Polovinu hleba rasporediti po dnu četvorougaone vatrostalne činije zapremine 2 L. Preko kockica hleba posuti šunku, sir i kockice tikvice. Posuti ostatkom kockica hleba. U zasebnoj činiji umutiti jaja, pa dodati kiselu pavlaku, mleko, senf i zeleno bilje. Dobijenom smesom ravnomerno preliti hleb. Po želji, gornji sloj hleba "utabati" viljuškom da bi se sve kockice nakvasile, pa potom i ravnomerno ispekle. Ako više volite sporadično krckaviji efekat, onda nema potrebe za ovim. Peći oko 45 minuta.
- Nakon vađenja iz rerne, posuti komadićima pečene paprike i perušunovim listovima. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta pre služenja. Prijatno!
No comments:
Post a Comment