Thursday 15 September 2016

FRITATA OD TIKVICA I ŠVAPSKOG SIRA



Lagano jelo koje može biti posluženo za bilo koji obrok. Osnovne sastojke verovatno već imate u frižideru. A ako imate i tiganj koji može da se koristi i za pečenje u rerni, onda ste na korak od ove fritate. Odlično se uklapa uz salatu od svežeg spanaća ili rukole.

Dobijena količina: 1 fritata (posluženje za 2-3 osobe)

Potrebno vreme:

10' - priprema
15' - pečenje
10' - da odstoji

Sastojci:

100 g crvenog luka, sitno iseckanog
200 g tikvice, isečene sitno, na kockice
5 jaja
2 kašike švapskog sira
so i biber, po želji
nekoliko strukova vlašca, po želji*
sušeni paradajz, po želji*

* Sastojak nije obavezan, ali značajno doprinosi estetskom utisku.

Postupak:

  • Zagrejati rernu na 180°C. 
  • U činiji umutiti jaja i potom u njih umešati švapski sir. Po želji dodati so i biber. 
  • Na malo ulja, uz stalno mešanje, u tiganju (prečnika osnove oko 20 cm) pržiti luk. 
  • Otprilike minut kasnije, luku dodati tikvice i pržiti ih zajedno još oko dva minuta. 
  • Preliti smesom od jaja i sira. Nepokriveno pržiti na tihoj vatri oko 5 minuta ili dok dno i ivice fritate ne počnu da dobijaju zlatnobraon boju. 
  • Ukloniti sa vatre i staviti tiganj u rernu i na oko 5-7 minuta, dok se ne ispeče i gornji sloj.
  • Izvaditi iz rerne, posuti vlašcem i sušenim paradajzom. 
  • Ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Iseći na kriške i služiti direktno iz tiganja. Prijatno!

NAPOMENA: Za ovaj recept je neophodan tiganj koji ima vatrostalnu dršku i koji može ceo da se stavi u rernu. Najčešće su to metalni tiganji.

No comments:

Post a Comment