Wednesday 7 September 2016

MALE PALAČINKE OD KOKOSA I POMORANDŽINOG SOKA



Ovo su palačinke u pomalo nesvakidašnjem izdanju. Pripremaju se bez mleka, ne sadrže laktozu i pogodne su i za osobe sa tom vrstom netolerancije. Umesto mleka se koristi sok od pomorandže, sveže ceđen ili kupovni, koji ovom jelu daje notu svežine. A kako sadrži sasušene pahuljice kokosa, tekstura je krckavija nego kod klasičnih palačinaka.
Služe se uz preliv od pomorandži i cimeta koji se vrlo brzo priprema.
Za pripremu NIJE potreban poseban tiganj, malih dimenzija. Svakako se mali tiganj može koristiti, ali sasvim će svrsi poslužiti i običan, veliki tiganj. Ovo testo je vrlo gusto i neće se naročito razlivati kada se uspe u vreo tiganj. Ni rubovi palačinaka neće biti svi identični, ali blaga nepravilnost u obliku im i daje neku estetsku draž. 

Dobijena količina: 8 mini palačinki (prečnika oko 12 cm)

Potrebno vreme:

25' - priprema
20' - pečenje
10' - kuvanje preliva

Sastojci:

Za testo
1 jaje
100 g brašna
60 g nezaslađenog osušenog kokosa, iseckanog na veoma sitno ili srednje sitno
prstohvat soli
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica (9 g) vanilin šećera
1 kašičica arome vanile
250 ml soka od pomorandže (kupovnog ili sveže ceđenog*) 
1 kašika narendane pomorandžine kore
20 ml ulja + ulje za prženje

*Potrebne su oko tri pomorandže da bi se dobilo 250 ml sveže ceđenog soka.

Za preliv
1 pomorandža
2 kašike meda
pola kašičice cimeta

Postupak:

  • Za pripremu palačinaka: Umutiti sve sastojke za smesu za palačinke. U tiganj staviti jednu kašičicu ulja i zagrejati na srednje-nisku temperaturu. Vaditi oko 50 ml smese, spustiti u tiganj i peći dok se ne pojave mehurići s jedne strane, pa potom prevrnuti i peći s druge strane.
  • Za pripremu preliva: Pomorandžu oljuštiti, ukloniti bele "končiće", i ispasirati štapnim mikserom. Ispasiranu pomorandžu staviti u šerpicu, dodati med i cimet, i na srednjoj vatri kuvati oko 10 minuta uz često mešanje. Preliv će se zgusnuti. Skloniti sa vatre i preliv služiti posut preko palačinaka. Prijatno!

NAPOMENA: Za pripremu ovih palačinaka je važno da vatra NE BUDE jaka, jer kokos brzo gori.

No comments:

Post a Comment