Ko ima veliku samokontrolu, ovaj rolat uvek može imati u frižideru i seći ga po potrebi. :-) Ovaj recept ima nekoliko dobrih strana: veoma se jednostavno priprema, dobije se velika količina, i može dugo da stoji u frižideru.
Kada planiramo neku proslavu u kući, ovaj rolat mi je uvek na jelovniku, jer ga pripremim 2-3 dana unapred i držim u frižideru, a kako se slavlje približava, mogu da se posvetim nekim drugim jelima koja zahtevaju pripremu na sam dan posluživanja.
Dobijena količina: 32 koluta debljine oko 8 mm
Potrebno vreme:
35' - ukupno vreme pripreme12 h 40' - ukupno vreme hlađenja
Sastojci:
100 g poluslatke čokolade300 g keksa (plazma, Petit Beurre ili sl.)
100 g brusnica
100 putera
150 g šećera
50 g nezaslađenog kakao praha
5-6 supenih kašika soka od pomorandže (ili nekog drugog soka)
Postupak:
- Keks staviti u plastičnu kesu i oklagijom preći preko njega nekoliko puta da se dobiju komadići veličine između zrna graška i lešnika.
- Na vodenoj pari otopiti čokoladu vodeći računa da sud u kome se nalazi čokolada NE dodiruje vodu iz većeg suda.
- Mikserom mutiti puter i šećer dok se ne dobije svetla i kremasta masa.
- U smesu od putera i šećera dodati otopljenu čokoladu, sok od pomorandže i prosejani kakao, i nastaviti mućenje mikserom. Mikser ukloniti.
- U čokoladnu smesu dodati keks i brusnice. Špatulom sve dobro izmešati.
- Činiju pokriti folijom i staviti u frižider na oko 30-40 minuta. Kada se smesa stegla koliko je potrebno da bi se mogla oblikovati, izvaditi je iz frižidera, i oblikovati u rolat prečnika oko 5 cm. Zaviti u foliju i vratiti u frižider gde treba da provede oko 12 časova. Potom rolat seći na šnite debljine od oko 8 mm i služiti uz tople napitke, desertna vina, likere ili nešto drugo, po želji.
NAPOMENA: Pre dodavanja kakaoa čokoladnoj smesi, važno je prosejati ga da bi smesa bila ujednačena.
PREDLOG: Može se napraviti i alkoholna verzija ovog rolata. Umesto pet kašika soka, staviti četiri kašike soka i jednu kašiku ruma.
No comments:
Post a Comment