Thursday 29 September 2016

ČOKOLADNI ROLAT SA KEKSOM I BRUSNICAMA


Ko ima veliku samokontrolu, ovaj rolat uvek može imati u frižideru i seći ga po potrebi. :-) Ovaj recept ima nekoliko dobrih strana: veoma se jednostavno priprema, dobije se velika količina, i može dugo da stoji u frižideru.
Kada planiramo neku proslavu u kući, ovaj rolat mi je uvek na jelovniku, jer ga pripremim 2-3 dana unapred i držim u frižideru, a kako se slavlje približava, mogu da se posvetim nekim drugim jelima koja zahtevaju pripremu na sam dan posluživanja.


Dobijena količina: 32 koluta debljine oko 8 mm


Potrebno vreme:

35' - ukupno vreme pripreme
12 h 40' - ukupno vreme hlađenja


Sastojci:

100 g poluslatke čokolade
300 g keksa (plazma, Petit Beurre ili sl.)
100 g brusnica
100 putera
150 g šećera
50 g nezaslađenog kakao praha
5-6 supenih kašika soka od pomorandže (ili nekog drugog soka)


Postupak:

  • Keks staviti u plastičnu kesu i oklagijom preći preko njega nekoliko puta da se dobiju komadići veličine između zrna graška i lešnika. 
  • Na vodenoj pari otopiti čokoladu vodeći računa da sud u kome se nalazi čokolada NE dodiruje vodu iz većeg suda. 
  • Mikserom mutiti puter i šećer dok se ne dobije svetla i kremasta masa. 
  • U smesu od putera i šećera dodati otopljenu čokoladu, sok od pomorandže i prosejani kakao, i nastaviti mućenje mikserom. Mikser ukloniti. 
  • U čokoladnu smesu dodati keks i brusnice. Špatulom sve dobro izmešati. 
  • Činiju pokriti folijom i staviti u frižider na oko 30-40 minuta. Kada se smesa stegla koliko je potrebno da bi se mogla oblikovati, izvaditi je iz frižidera, i oblikovati u rolat prečnika oko 5 cm. Zaviti u foliju i vratiti u frižider gde treba da provede oko 12 časova. Potom rolat seći na šnite debljine od oko 8 mm i služiti uz tople napitke, desertna vina, likere ili nešto drugo, po želji. 

NAPOMENA: Pre dodavanja kakaoa čokoladnoj smesi, važno je prosejati ga da bi smesa bila ujednačena.

PREDLOG: Može se napraviti i alkoholna verzija ovog rolata. Umesto pet kašika soka, staviti četiri kašike soka i jednu kašiku ruma.

No comments:

Post a Comment