Wednesday 31 August 2016

PITA OD LISNATOG TESTA I POVRĆA


Evo predloga za ručak ili večeru koji vam neće oduzeti mnogo vremena. Priprema se sa patlidžanom i pečurkama, ali možete iskorisititi i neko drugo povrće. Odlično ide uz salatu od svežeg povrća, na primer od paradajza ili uz žilijen salatu od šargarepe.
Pitu sam pripremila u duguljastom, četvorouganom plehu dimenzija 13 x 35 x 2 cm.

Dobijena količina: 8 parčadi (posluženje za 4 osobe)

Potrebno vreme:

30' - priprema
25' - pečenje


Sastojci:

200 g lisnatog testa
½ glavice luka
1 manji plavi patlidžan (oko 300 g)
100 g šampinjona
1 jaje
200 ml kisele pavlake
so i biber, po želji
peršunov list


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. 
  • Lisnato testo razviti na debljinu od oko 2 mm. Položiti ga u pleh i prstima namestiti da "sedne". 
  • Plavi patlidžan oljuštiti. Potom, luk, patlidžan i šampinjone iseći na sitne komade. Uz mešanje, pržiti ih na malo ulja dok pečurke ne puste vodu, a potom ih ostaviti da se dinstaju na vatri srednje jačine, 10-15 minuta. Skloniti sa vatre i ukloniti iz povrća eventualno preostalu vodu. 
  • U činiji umutiti jaje i kiselu pavlaku, i po želji dodati so i biber. U činiju dodati dinstano povrće, sve izmešati i smesom preliti podlogu od lisnatog testa. 
  • Staviti u rernu i peći oko 25 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi i posuti peršunovim listom. Služiti toplo ili na sobnoj temperaturi. Prijatno!

PREDLOG: Ovo jelo je najukusnije posluženo odmah nakon pripreme. Predlažem, ipak, da ga ostavite da se prohladi oko 10 ili 15 minuta nakon pečenja, jer se daleko jednostavnije i urednije seče.

No comments:

Post a Comment