Saturday 6 August 2016

VOĆNE KORPICE SA VANILA KREMOM


Volim da pripremam ove voćne korpice veselog izgleda. Leti su pijačne tezge pune bobičastog voća, pa je stoga leto i najidealnije doba godine za ovu poslasticu. No, može biti zgodna i za zimu kada kivi i mandarina svojim intenzivnim bojama dostojno zamenjuju šarenenilo jagoda, borovnica i malina.

Za pravljenje korpica sam koristila pleh sa modlicama u obliku korpica, ali takođe su sasvim pogodni i mini-plehovi za tart ili čak mafine (u slučaju plehova za mini tart ili mafine je veoma poželjno koristiti "tart tamper" - alatku za pritiskanje i ravnomerno raspoređivanje testa).

Samo testo za korpice je, po meni, najzahtevniji korak u ovom receptu, pa predlažem da mu posvetite dovoljno vremena i pažnje da bi svaka korpica ispala savršena - dovoljno čvrsta da drži krem, a opet i dovoljno tanka i krckava da bi poslastici dala prefinjenost.

Neki poznanici su me pitali kako se ove korpice služe i da li se kora jede ili samo ostavi za ukras. Kora ne samo da je jestiva, nego je i, videćete, veoma ukusna. A što se posluživanja tiče, lično, za služenje korpica postavim i viljuščicu i desertnu kašiku, jer smatram da se kora najlakše seče viljuškom, a krem najzgodnije jede kašikom.

Pripremljene korpice mogu da stoje nekoliko dana u frižideru, pokrivene folijom sa svih strana.

Dobijena količina: 12 korpica (gornjeg prečnika 8 cm i visine 4 cm)

Potrebno vreme:

60' - priprema
oko 90' - ukupno vreme hlađenja testa i krema
oko 20' - pečenje

Sastojci:

Testo:
300 g brašna
2 kašike šećera
prstohvat soli
220 g hladnog putera
2-3 kašike hladne vode
1 žumance (za premazivanje)
1 kašičica vode (za premazivanje)

Krem od vanile:
40 g kukuruznog skroba (gustina)
50 g šećera
750 ml mleka
3 žumanceta
1½  kašičica arome vanile

Voće:
250 g jagoda
100 g borovnica
100 g malina

Glazura (po želji):
3-4 kašike džema od kajsija
1-2 kašike vode

Priprema:

Testo
  • U činiji zajedno prosejati brašno, so i šećer. Puter iseći na sitne komade i dok je još veoma hladan u njega brzim pokretima prstiju utrljavati suve sastojke. Dobijena smesa treba da bude sipkava i da liči na prezlu ili pesak. 
  • U sipkavu smesu dodati vodu. Količina potrebne vode zavisi od nekoliko faktora, pre svega od vrste i kvaliteta brašna, tako da predlažem da ovaj korak izvedete postepeno. Vodu dodavati polako, malo po malo dok mesite testo. Čim testo krene da liči na loptu neurednih kontura, treba stati sa dodavanjem vode. Ujednačiti testo i napraviti loptu. Potom od nje napraviti disk debljine oko 2 cm. Uviti ga u foliju i staviti u frižider da se hladi 30'. 
  • Na kuhinjskoj površini, na vrlo malo brašna, razviti testo debljine oko 2-3 mm. Modlom ili šoljom vaditi krugove od svežeg testa i ređati ih u plehove za mini tart. Krugovi treba da pokriju osnovu i celu visinu stranica pleha, možda i koji mm da prelaze visinu pleha. Prstima samo blago "smestiti" krugove, da lepo "sednu" u pleh. Voditi računa da se testo ne kida. 
  • U svaki pleh, preko testa, staviti parče izgužvanog papira za pečenje i preko njega sipati keramičke kuglice (ili zrna pasulja ili zrna pirinča). Papir treba da bude za nijansu viši od pleha i gotovo u potpunosti ga treba napuniti kuglicama. Prstima rasporediti kuglice po celoj površini pleha. Ovaj korak ne bi trebalo preskakati. Njegova funkcija je da se testo ravnomerno ispeče i da zadrži oblik, naročito u prvih nekoliko minuta pečenja kada je najosetljivije i najsklonije prevrtanju, potklobučavanju i srozavanju. Tako pripremljene plehove staviti u frižider da odstoje još 30 minuta.
  • Staviti plehove u rernu, prethodno zagrejanu na 190°C, i peći oko 10-15'. 
  • Za to vreme, u maloj posudi sjediniti i ujednačiti jedno žumance sa kafenom kašičicom vode. Ovom smesom ćemo ubrzo premazati testo i ona ima dvostruku funkciju: prvo, pomaže testu da se ne raspadne držeći ga "na okupu", a drugo, daje testu lepšu boju i sjaj. 
  • Nakon otprilike 10-15' (zavisi od rerne), izvaditi plehove iz rerne, ukloniti keramičke kuglice (ili pasulj/pirinač), ukloniti i papir za pečenje i dok je testo još uvek u plehu, u tankom sloju četkicom naneti smesu žumanceta i vode. 
  • Vratiti plehove u rernu i peći još oko 7-8', dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi iz rerne, pustiti korpice da se prohlade, pa ih tek onda izvaditi iz plehova i staviti na rešetku.

Krem od vanile
  • U šerpi sjediniti gustin i šećer. Dodati mleko i uz stalno mešanje kuvati na srednje jakoj vatri dok se ne pojave mehurići i smesa ne počne da se zgušnjava. Nastaviti još oko 2 minuta, a potom skloniti sa vatre. 
  • Odvaditi oko 200 ml smese i sipati u činiju sa žumancima i promešati. Vratiti u šerpu i uz stalno mešanje, na srednje jakoj vatri, sačekati da provri. Smanjiti vatru i nastaviti sa mešanjem još oko dodatna 2 minuta. 
  • Skloniti sa vatre i umešati aromu vanile. 
  • Krem presuti u čistu i suvu činiju. Odmah prekriti providnom folijom i foliju zalepiti za ivice činije tako da folija dobro zatvara. Na taj način se sprečava stvaranje kožice na površini krema. Ostaviti da se krem malo prohladi, a u međuvremenu ga ne treba mešati.
  • Krem raspodeliti u gotove korpice. Poređati preko njega oprano i osušeno voće.

Glazura (po želji)
Ovaj korak je pitanje ukusa i nije neophodan. U svakom slučaju, daje lep i sjajan vizuelni završetak ovoj poslastici.
  • U šerpici se greju džem i voda, dok džem ne omekša. Ujednačiti smesu i četkicom premazati voće.  
Na kraju, ostaviti napunjene i ukrašene korpice da se u potpunosti ohlade najpre na sobnoj temperaturi, a potom ih staviti u frižider na nekoliko sati. Pre služenja, mogu se dodatno ukrasiti svežim listovima nane ili iseckanim neslanim pistaćima. Prijatno!

No comments:

Post a Comment