Tuesday 30 August 2016

UŠTIPCI OD MLADOG GRAŠKA



Ako niste veliki ljubitelj slatkog doručka, onda su ovi uštipci verovatno dobar izbor za prvi jutarnji obrok ili za branč. Za razliku od klasičnih uštipaka koji se prže na ulju, ovi su zdraviji izbor, jer sam ih ispekla u rerni. Poslužila sam ih uz sitni sir i posula lukom vlašcem. Bili smo zadovoljni i ukusom i izgledom.

Dobijena količina: 8 komada (prečnika oko 10 cm)


Potrebno vreme:

20'- priprema
20' - pečenje


Sastojci:

1 jaje
250 g mladog graška (svežeg ili iz konzerve)
½ male glavice crvenog luka, sitno isečenog (oko 50 g)
80 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
80 ml mleka
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista
10 sitno iseckanih listova vlašca
8 kašika švapskog sira
so i biber, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. 
  • Obariti i ocediti grašak, ili oprati i ocediti grašak iz konzerve.
  • U činiji umutiti jaje, pa potom dodati grašak, crveni luk, brašno, prašak za pecivo, mleko, maslinovo ulje, peršunov list, te so i biber, po želji. Ujednačiti smesu. Malom kutlačom za sos vaditi smesu od oko 50 ml i stavljati u pleh, na papir za pečenje. Blago potapkati po smesi, da se spusti i bude pretežno ravna.
  • Staviti u rernu i peći oko 10 minuta. Potom izvaditi iz rerne, špatulom prevrnuti uštipke i vratiti u rernu na dodatnih 8-10 minuta ili dok ne dobiju zlatno-braonkastu boju. Izvaditi iz rerne. 
  • Preko toplog uštipka staviti kašiku hladnog švapskog sira i posuti vlašcem. Prijatno!

No comments:

Post a Comment