Saturday, 20 August 2016

MUS OD ČOKOLADE, AVOKADA I POMORANDŽINE KORE


Upečatljiva kombinacija. Note pomorandže ovom musu daju svežinu, a avokado kremastu teksturu. Vrlo upečatljiv desert punog, čokoladnog ukusa. Trebalo bi ga poslužiti hladnog, ali ne previše. Pre serviranja, predlažem da ga oko 5 minuta ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi.

Dobijena količina: 4-6 porcija

Potrebno vreme:

20' - priprema
preko noći - hlađenje


Sastojci:

100 g poluslatke, kvalitetne crne čokolade
30 g nezaslađenog kakao praha
2 zrela avokada
1 zrela banana
100 ml mleka
3 ravne kašike meda
1 kašika arome vanile
prstohvat soli
1 kašičica sitno narendane pomorandžine kore

Sledeća tri sastojka nisu obavezna, ali daju lep pečat ovoj poslastici.
listovi nane, za ukrašavanje (po želji)
tanki kaiševi pomorandžine kore, za ukašavanje (po želji)
narendana pomorandžina kora, za ukrašavanje (po želji)


Priprema:

  • Na pari otopiti čokoladu. Prilikom topljenja voditi računa da sud sa čokoladom NE dodiruje vodu iz većeg suda da se otopljena čokolada ne bi odmah skamenila. 
  • Štapnim mikserom ili u blenderu izmešati sledeće: otopljenu čokoladu, kakao prah, očišćen avokado, bananu, mleko, med, aromu vanile, so i narendanu narandžinu koru. Smesa treba da bude kremasta. 
  • Raspodeliti smesu po čašama, pokriti ih i ostaviti preko noći u frižideru. 
  • Pre služenja, ostaviti ih oko 5 minuta na sobnoj temperaturi. Po želji ukrasiti listovima nane i pomorandžinom korom. Prijatno!

NAPOMENA: Za ovaj recept je zaista važno da avokado bude zreo kako bi se dobro samleo i dao kremast mus, a ne gromuljičav. Banana, takođe, treba da bude zrela, ali ne prezrela kako ne bi razvodnjila smesu.

No comments:

Post a Comment