Tuesday 16 August 2016

ROLAT OD AJVARA PUNJEN RUKOLOM


Slani rolati su odličan izbor za posluženje koje se može pripremiti dan unapred. Za ovaj rolat sam koristila ajvar da bih napravila koru, a za pripremu fila mladu rukolu. Kontrastne boje ga čine veoma privlačnim kada se iznese na sto, a definisan (ali nenapadan) ukus će vas pozvati da se poslužite parčetom više.
Uglavnom ga služim kao predjelo, ali takođe je zgodna kombinacija poslužiti ga kao glavno jelo nakon čorbe jačeg ukusa.
Za pripremu rolata najčešće koristim pleh dimenzija 38 x 25 cm. On je manji od klasičnih plehova koji se nađu unutar rerne prilikom kupovine šporeta. Stoga, ukoliko imate pleh dimenzija većih od 38 x 25 cm, trebalo bi prilagoditi mere upotrebljenih namirnica.



Dobijena količina: 1 rolat (oko 18 šnita)

Potrebno vreme:

45' - priprema
15' - pečenje
3 h - hlađenje

Sastojci:

Kora
3 jajeta
130 g brašna
1½ kk praška za pecivo
½ kk soli
180 ml gustog jogurta
4 sk ajvara

Fil
200 g krem sira (npr. Philadelphia)
80 g mlade rukole
1 kk maslinovog ulja
60 g rendanog tvrdog sira

Priprema:

  • Odvojiti belanca od žumanaca. Ulupati čvrst sneg od belanaca. 
  • U drugoj činiji umutiti žumanca, brašno, prašak za pecivo, so, jogurt i ajvar. Skloniti mikser. 
  • Sneg od belanaca usuti u crvenu smesu i špatulom ujednačiti. 
  • Smesu usuti u pleh obložen papirom za pečenje. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 15' na 190°C. 
  • Dok se kora peče, štapnim mikserom ili u blenderu napraviti krem od sira, mlade rukole i maslinovog ulja. U dobijenu smesu varjačom umešati rendani sir. 
  • Po vađenju iz rerne, koru staviti na pokvašenu i DOBRO isceđenu krpu, uviti je i ostaviti je da se tako ohladi. Razviti koru, namazati filom i ponovo uviti. 
  • Zaviti u aluminijumsku ili providnu foliju i staviti u frižider da se ohladi. Nakon hlađenja rolat seći na šnite i služiti hladan. Prijatno!

No comments:

Post a Comment