Odličan izbor za glavno jelo, ovaj kiš najbolje ide uz laganu salatu, na primer od paradajza, i uz čašu suvog, belog vina.
Dobijena količina: 1 kiš, prečnika 25 cm, za 6 osoba
Potrebno vreme:
40' - priprema30' - hlađenje
35'-40' - pečenje
Sastojci:
Testo200 g brašna
prstohvat soli
100 g hladnog putera
3-5 sk hladne vode
Nadev
140 g dimljenog lososa
3 jajeta
prstohvat soli
250 ml neutralne pavlake
100 g tvrdog sira
Priprema:
- U činiji prosejati brašno i so. Dodati hladan puter iseckan na sitno i prstima ga utrljavati u brašno, brzim pokretima, dok se ne dobije smesa nalik mrvicama hleba. Dodavati vodu, postepeno, i umestiti testo u obliku lopte. Potom loptu stisnuti i napraviti disk debljine oko 2 cm. Zaviti ga u foliju i staviti u frižider oko 30' da se ohladi.
- Nakon hlađenja, posuti malu količinu brašna na radnu površinu u oklagijom razviti testo debljine oko 3-4 mm. Namotati razvijeno testo na oklagiju i raširiti ga preko pleha za tart sa pokretnim dnom (prečnika oko 25 cm). Voditi računa da se testo ne kida. Prstima ga "smestiti" u pleh i samo blago pritisnuti uz ivice. Testo ne bi trebalo razvlačiti.
- Dimljenog lososa iseći na sitne komade koje treba ravnomerno poređati po dnu testa.
- Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mutiti sa prstohvatom soli dok se ne dobije čvrst sneg. U drugoj činiji umutiti žumanca i neutralnu pavlaku. Dodati im narendani tvrdi sir i promešati viljuškom. Sneg od belanaca ubaciti u ovu smesu i špatulom, pažljivim kružnim pokretima, "prevrtati" dok se sve ne ujednači. Ovom smesom preliti komadiće dimljenog lososa.
- Poravnati površinu i staviti u vruću rernu (190°C) da se peče oko 35-40'. Kada čačkalica zabodena u kiš izađe suva, to je znak da je jelo pečeno. Treba ga ostaviti da odstoji oko 10' da se malo prohladi i konsoliduje pre služenja. Prijatno!
Varijacija: Umesto dimljenog lososa, može se koristiti i ista količina slanine.
No comments:
Post a Comment