Tuesday 30 August 2016

KOLAČ OD JABUKA I OVSENIH PAHULJICA



Ako uz popodnevnu kafu volite da pojedete parče kolača, ovaj recept je dobar izbor. U osnovi je vrlo jednostavan kolač sa jabukama u koji sam unela dve male varijacije: testo nisam napravila samo od brašna, nego sam napravila kombinaciju brašna i ovsenih pahuljica, a preko testa sam posula mrvice, isto od ovsenih pahuljica. Kolač je izgledom dosta "robustan" i kompaktan, pa se može jesti i rukom, nije neophodan escajg. Ne mora se pojesti istog dana kada je i napravljen. Ako ga prekrijete, zadržaće svežinu dan-dva, neće se osušiti.

Dobijena količina: 1 kolač dimenzija 23 x 23 cm (9 parčadi)

Potrebno vreme:

40' - priprema
35' - priprema

Sastojci:


Za mrvice:
30 g ovsenih pahuljica
20 g šećera
30 g otopljenog putera
½ kašičice cimeta

Za testo:
70 g ovsenih pahuljica
130 g brašna
½ kašičice cimeta
2 kašičice praška za pecivo
½ kašičice soli
60 g šećera
70 g putera na sobnoj temperaturi
2 jajeta
150 g kiselog mleka
1 kašičica arome vanile
3 jabuke


Postupak:

  • Najpre pripremiti mrvice za posipanje. U manjoj posudi sjediniti ovsene pahuljice, šećer i cimet, pa potom sve preliti otopljenim puterom. Izmešati da se smesa ujednači. Ostaviti sa strane. 
  • Potom pripremiti testo. U činiji srednje veličine pomešati pahuljice, brašno, cimet, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane. U velikoj činiji mikserom mutiti puter i šećer dok se ne dobije kremasta smesa. Postepeno dodavati jaja, aromu vanile i kiselo mleko. Na kraju, u veliku činiju dodati sve suve sastojke iz činije srednje veličine i ujednačiti mikserom. Jabuke oljuštiti, očistiti, i iseći na sitne komade. Jabuke sipati u smesu u velikoj činiji i izmešati varjačom. Smesu sipati u kvadratni pleh dimenzija 23 x 23 cm, obložen papirom za pečenje. Posuti smesu pripremljenim mrvicama. 
  • Staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći oko 35 minuta. Kolač je gotov kada iz njega zabodena čačkalica izađe suva. Kolač prohladiti i iseći na kocke. Služiti uz kafu, čaj ili neki drugi napitak. Prijatno!

No comments:

Post a Comment