Wednesday 31 August 2016

PITA OD LISNATOG TESTA I POVRĆA


Evo predloga za ručak ili večeru koji vam neće oduzeti mnogo vremena. Priprema se sa patlidžanom i pečurkama, ali možete iskorisititi i neko drugo povrće. Odlično ide uz salatu od svežeg povrća, na primer od paradajza ili uz žilijen salatu od šargarepe.
Pitu sam pripremila u duguljastom, četvorouganom plehu dimenzija 13 x 35 x 2 cm.

Dobijena količina: 8 parčadi (posluženje za 4 osobe)

Potrebno vreme:

30' - priprema
25' - pečenje


Sastojci:

200 g lisnatog testa
½ glavice luka
1 manji plavi patlidžan (oko 300 g)
100 g šampinjona
1 jaje
200 ml kisele pavlake
so i biber, po želji
peršunov list


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. 
  • Lisnato testo razviti na debljinu od oko 2 mm. Položiti ga u pleh i prstima namestiti da "sedne". 
  • Plavi patlidžan oljuštiti. Potom, luk, patlidžan i šampinjone iseći na sitne komade. Uz mešanje, pržiti ih na malo ulja dok pečurke ne puste vodu, a potom ih ostaviti da se dinstaju na vatri srednje jačine, 10-15 minuta. Skloniti sa vatre i ukloniti iz povrća eventualno preostalu vodu. 
  • U činiji umutiti jaje i kiselu pavlaku, i po želji dodati so i biber. U činiju dodati dinstano povrće, sve izmešati i smesom preliti podlogu od lisnatog testa. 
  • Staviti u rernu i peći oko 25 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi i posuti peršunovim listom. Služiti toplo ili na sobnoj temperaturi. Prijatno!

PREDLOG: Ovo jelo je najukusnije posluženo odmah nakon pripreme. Predlažem, ipak, da ga ostavite da se prohladi oko 10 ili 15 minuta nakon pečenja, jer se daleko jednostavnije i urednije seče.

Tuesday 30 August 2016

UŠTIPCI OD MLADOG GRAŠKA



Ako niste veliki ljubitelj slatkog doručka, onda su ovi uštipci verovatno dobar izbor za prvi jutarnji obrok ili za branč. Za razliku od klasičnih uštipaka koji se prže na ulju, ovi su zdraviji izbor, jer sam ih ispekla u rerni. Poslužila sam ih uz sitni sir i posula lukom vlašcem. Bili smo zadovoljni i ukusom i izgledom.

Dobijena količina: 8 komada (prečnika oko 10 cm)


Potrebno vreme:

20'- priprema
20' - pečenje


Sastojci:

1 jaje
250 g mladog graška (svežeg ili iz konzerve)
½ male glavice crvenog luka, sitno isečenog (oko 50 g)
80 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
80 ml mleka
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica sitno seckanog peršunovog lista
10 sitno iseckanih listova vlašca
8 kašika švapskog sira
so i biber, po želji


Postupak:

  • Rernu zagrejati na 190°C. 
  • Obariti i ocediti grašak, ili oprati i ocediti grašak iz konzerve.
  • U činiji umutiti jaje, pa potom dodati grašak, crveni luk, brašno, prašak za pecivo, mleko, maslinovo ulje, peršunov list, te so i biber, po želji. Ujednačiti smesu. Malom kutlačom za sos vaditi smesu od oko 50 ml i stavljati u pleh, na papir za pečenje. Blago potapkati po smesi, da se spusti i bude pretežno ravna.
  • Staviti u rernu i peći oko 10 minuta. Potom izvaditi iz rerne, špatulom prevrnuti uštipke i vratiti u rernu na dodatnih 8-10 minuta ili dok ne dobiju zlatno-braonkastu boju. Izvaditi iz rerne. 
  • Preko toplog uštipka staviti kašiku hladnog švapskog sira i posuti vlašcem. Prijatno!

KOLAČ OD JABUKA I OVSENIH PAHULJICA



Ako uz popodnevnu kafu volite da pojedete parče kolača, ovaj recept je dobar izbor. U osnovi je vrlo jednostavan kolač sa jabukama u koji sam unela dve male varijacije: testo nisam napravila samo od brašna, nego sam napravila kombinaciju brašna i ovsenih pahuljica, a preko testa sam posula mrvice, isto od ovsenih pahuljica. Kolač je izgledom dosta "robustan" i kompaktan, pa se može jesti i rukom, nije neophodan escajg. Ne mora se pojesti istog dana kada je i napravljen. Ako ga prekrijete, zadržaće svežinu dan-dva, neće se osušiti.

Dobijena količina: 1 kolač dimenzija 23 x 23 cm (9 parčadi)

Potrebno vreme:

40' - priprema
35' - priprema

Sastojci:


Za mrvice:
30 g ovsenih pahuljica
20 g šećera
30 g otopljenog putera
½ kašičice cimeta

Za testo:
70 g ovsenih pahuljica
130 g brašna
½ kašičice cimeta
2 kašičice praška za pecivo
½ kašičice soli
60 g šećera
70 g putera na sobnoj temperaturi
2 jajeta
150 g kiselog mleka
1 kašičica arome vanile
3 jabuke


Postupak:

  • Najpre pripremiti mrvice za posipanje. U manjoj posudi sjediniti ovsene pahuljice, šećer i cimet, pa potom sve preliti otopljenim puterom. Izmešati da se smesa ujednači. Ostaviti sa strane. 
  • Potom pripremiti testo. U činiji srednje veličine pomešati pahuljice, brašno, cimet, prašak za pecivo i so. Ostaviti sa strane. U velikoj činiji mikserom mutiti puter i šećer dok se ne dobije kremasta smesa. Postepeno dodavati jaja, aromu vanile i kiselo mleko. Na kraju, u veliku činiju dodati sve suve sastojke iz činije srednje veličine i ujednačiti mikserom. Jabuke oljuštiti, očistiti, i iseći na sitne komade. Jabuke sipati u smesu u velikoj činiji i izmešati varjačom. Smesu sipati u kvadratni pleh dimenzija 23 x 23 cm, obložen papirom za pečenje. Posuti smesu pripremljenim mrvicama. 
  • Staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći oko 35 minuta. Kolač je gotov kada iz njega zabodena čačkalica izađe suva. Kolač prohladiti i iseći na kocke. Služiti uz kafu, čaj ili neki drugi napitak. Prijatno!

Sunday 21 August 2016

KANAPEI OD KRASTAVACA

Kanapei su odličan izbor za posluženje kada imate veliko društvo. Najčešće se prave od hleba, tosta ili krekera, a meni se ova verzija dopada zbog neuobičajene osnove - kriške svežeg krastavca. Mogu se delimično pripremiti dan unapred: nadev može da "prenoći" u frižideru, a neposredno pre služenja se iseku krastavci i ukrase.

Dobijena količina: 40 komada

Potrebno vreme: 40 minuta

Sastojci:

400 g svežih krastavaca
250 g krem sira (npr. Philadelphia)
200 g iseckane praške šunke
1 kašika kisele pavlake
1 kašika majoneza
1 kašičica limunovog soka
½ kašičice origana
1 kašika iseckanog vlašca
1 kašika iseckanog peršunovog lista
sitno sečena ljuta paprika za ukrašavanje

Postupak:

  • Oprati krastavce i iseči ih na kolutove debljine 5-6 mm. 
  • U činiji mikserom mutiti krem sir dok sasvim ne omekša. Dodati komadiće praške šunke, kiselu pavlaku, majonez, limunov sok, origano, vlašac i peršun. Mutiti dok se sastojci ne izmešaju ravnomerno. 
  • Na svaki kotur krastavca staviti jednu kašičicu smese. 
  • Ukrasiti sitnim komadima ljute papričice. Prijatno!

VARIJACIJA: Umesto praške šunke, može se staviti ista količina dimljenog lososa, a umesto ljutom papričicom, kanapei se mogu ukrasiti i listovima mirođije ili peršuna. 

PREDLOG: Neke sorte krastavaca u sebi sadrže mnogo više vode nego druge. Ako koristite takav, vodeniji krastavac, onda pre nego što na kolutove krenete da stavljate smesu od krem sira, predlažem da na krastavac blago naslonite kuhinjski papirni ubrus da bi se upio višak puštene tečnosti.

Saturday 20 August 2016

MUS OD ČOKOLADE, AVOKADA I POMORANDŽINE KORE


Upečatljiva kombinacija. Note pomorandže ovom musu daju svežinu, a avokado kremastu teksturu. Vrlo upečatljiv desert punog, čokoladnog ukusa. Trebalo bi ga poslužiti hladnog, ali ne previše. Pre serviranja, predlažem da ga oko 5 minuta ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi.

Dobijena količina: 4-6 porcija

Potrebno vreme:

20' - priprema
preko noći - hlađenje


Sastojci:

100 g poluslatke, kvalitetne crne čokolade
30 g nezaslađenog kakao praha
2 zrela avokada
1 zrela banana
100 ml mleka
3 ravne kašike meda
1 kašika arome vanile
prstohvat soli
1 kašičica sitno narendane pomorandžine kore

Sledeća tri sastojka nisu obavezna, ali daju lep pečat ovoj poslastici.
listovi nane, za ukrašavanje (po želji)
tanki kaiševi pomorandžine kore, za ukašavanje (po želji)
narendana pomorandžina kora, za ukrašavanje (po želji)


Priprema:

  • Na pari otopiti čokoladu. Prilikom topljenja voditi računa da sud sa čokoladom NE dodiruje vodu iz većeg suda da se otopljena čokolada ne bi odmah skamenila. 
  • Štapnim mikserom ili u blenderu izmešati sledeće: otopljenu čokoladu, kakao prah, očišćen avokado, bananu, mleko, med, aromu vanile, so i narendanu narandžinu koru. Smesa treba da bude kremasta. 
  • Raspodeliti smesu po čašama, pokriti ih i ostaviti preko noći u frižideru. 
  • Pre služenja, ostaviti ih oko 5 minuta na sobnoj temperaturi. Po želji ukrasiti listovima nane i pomorandžinom korom. Prijatno!

NAPOMENA: Za ovaj recept je zaista važno da avokado bude zreo kako bi se dobro samleo i dao kremast mus, a ne gromuljičav. Banana, takođe, treba da bude zrela, ali ne prezrela kako ne bi razvodnjila smesu.

Thursday 18 August 2016

KAPREZE RAŽNJIĆI


Kapreze salata izgledom podseća na italijansku trobojku. Nosi naziv po ostrvu Kapri, u tirenskom moru i pravi se od svežih namirnica - paradajza, mocarele i bosiljka, a prelije se maslinovim uljem.
Pripremila sam je u malo drugačijem izdanju - kao ražnjiće. Ova varijacija je pogodna za skupove i žurke sa samoposluživanjem. Svojim jakim bojama će sigurno osvežiti ostalo pripremljeno posluženje.

Dobijena količina: 20 komada


Potrebno vreme:

40' - priprema
najmanje 60' - hlađenje i mariniranje

Sastojci:

20 komada čeri paradajza
20 komada mini mocarele (ili dve velike isečene na 20 komada)
oko 40 listića svežeg bosiljka
2 sk maslinovog ulja
½ kk origana
1 sk peršuna
so i biber, po želji

Priprema:


  • U manjoj činiji pomešati maslinovo ulje, origano, sitno iseckan peršun i, po želji, so i biber. Ubaciti mocarele i promešati. Staviti u frižider da se marinira najmanje sat vremena. 
  • Svaki čeri paradajz prepoloviti. Na čačkalicu nanizati najpre prvu polutku paradajza, potom listić bosiljka, mocarelu, još jedan listić bosiljka i završiti drugom polutkom paradajza. Nastaviti dok se ne utroše namirnice. Prijatno!

Tuesday 16 August 2016

ROLAT OD AJVARA PUNJEN RUKOLOM


Slani rolati su odličan izbor za posluženje koje se može pripremiti dan unapred. Za ovaj rolat sam koristila ajvar da bih napravila koru, a za pripremu fila mladu rukolu. Kontrastne boje ga čine veoma privlačnim kada se iznese na sto, a definisan (ali nenapadan) ukus će vas pozvati da se poslužite parčetom više.
Uglavnom ga služim kao predjelo, ali takođe je zgodna kombinacija poslužiti ga kao glavno jelo nakon čorbe jačeg ukusa.
Za pripremu rolata najčešće koristim pleh dimenzija 38 x 25 cm. On je manji od klasičnih plehova koji se nađu unutar rerne prilikom kupovine šporeta. Stoga, ukoliko imate pleh dimenzija većih od 38 x 25 cm, trebalo bi prilagoditi mere upotrebljenih namirnica.



Dobijena količina: 1 rolat (oko 18 šnita)

Potrebno vreme:

45' - priprema
15' - pečenje
3 h - hlađenje

Sastojci:

Kora
3 jajeta
130 g brašna
1½ kk praška za pecivo
½ kk soli
180 ml gustog jogurta
4 sk ajvara

Fil
200 g krem sira (npr. Philadelphia)
80 g mlade rukole
1 kk maslinovog ulja
60 g rendanog tvrdog sira

Priprema:

  • Odvojiti belanca od žumanaca. Ulupati čvrst sneg od belanaca. 
  • U drugoj činiji umutiti žumanca, brašno, prašak za pecivo, so, jogurt i ajvar. Skloniti mikser. 
  • Sneg od belanaca usuti u crvenu smesu i špatulom ujednačiti. 
  • Smesu usuti u pleh obložen papirom za pečenje. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 15' na 190°C. 
  • Dok se kora peče, štapnim mikserom ili u blenderu napraviti krem od sira, mlade rukole i maslinovog ulja. U dobijenu smesu varjačom umešati rendani sir. 
  • Po vađenju iz rerne, koru staviti na pokvašenu i DOBRO isceđenu krpu, uviti je i ostaviti je da se tako ohladi. Razviti koru, namazati filom i ponovo uviti. 
  • Zaviti u aluminijumsku ili providnu foliju i staviti u frižider da se ohladi. Nakon hlađenja rolat seći na šnite i služiti hladan. Prijatno!

Friday 12 August 2016

ČOKOLADNI PUDING OD ČIJE SA SVEŽIM TREŠNJAMA


Tek je blago sladak, ali je punog ukusa. Privlačnog je izgleda i može se kombinovati sa brojnim vrstama voća. Ja sam za ovu priliku koristila trešnje, ali odličan je i sa bananama, kajsijama, narom...

Dobijena količina: 4 porcije

Potrebno vreme:

10' - priprema
preko noći - hlađenje

Sastojci:

500 ml mleka (kravljeg, bademovog, kokosovog, sojinog, pirinčanog...)
90 g čije
30 g nezaslađenog kakao praha
2-3 sk meda
1 kk cimeta
prstohvat soli
1 kk vanile
oko 20 komada trešanja (očišćenih od koštica i isečenih na šestine)
30 g proprženih bademovih listića (ili lešnika ili neslanih pistaća)
listovi nane (opciono)

Priprema:

  • U činiji žicom izmešati sve sastojke osim trešanja, bademovih listića i nane. 
  • Deo trešanja posuti po dnu čaša. 
  • Razliti smesu po čašama. 
  • Čaše pokriti folijom i ostaviti u frižideru da prenoće. 
  • Sutradan posuti preostalim trešnjama i bademom; ukrasiti nanom. Prijatno!
PREDLOG: Ovaj puding se može pripremiti sa gotovo svakom vrstom svežeg voća.

Tuesday 9 August 2016

KIŠ OD DIMLJENOG LOSOSA


Odličan izbor za glavno jelo, ovaj kiš najbolje ide uz laganu salatu, na primer od paradajza, i uz čašu suvog, belog vina.

Dobijena količina: 1 kiš, prečnika 25 cm, za 6 osoba

Potrebno vreme:

40' - priprema
30' - hlađenje
35'-40' - pečenje

Sastojci:

Testo
200 g brašna
prstohvat soli
100 g hladnog putera
3-5 sk hladne vode

Nadev
140 g dimljenog lososa
3 jajeta
prstohvat soli
250 ml neutralne pavlake
100 g tvrdog sira

Priprema:

  • U činiji prosejati brašno i so. Dodati hladan puter iseckan na sitno i prstima ga utrljavati u brašno, brzim pokretima, dok se ne dobije smesa nalik mrvicama hleba. Dodavati vodu, postepeno, i umestiti testo u obliku lopte. Potom loptu stisnuti i napraviti disk debljine oko 2 cm. Zaviti ga u foliju i staviti u frižider oko 30' da se ohladi.
  • Nakon hlađenja, posuti malu količinu brašna na radnu površinu u oklagijom razviti testo debljine oko 3-4 mm. Namotati razvijeno testo na oklagiju i raširiti ga preko pleha za tart sa pokretnim dnom (prečnika oko 25 cm). Voditi računa da se testo ne kida. Prstima ga "smestiti" u pleh i samo blago pritisnuti uz ivice. Testo ne bi trebalo razvlačiti.
  • Dimljenog lososa iseći na sitne komade koje treba ravnomerno poređati po dnu testa. 
  • Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mutiti sa prstohvatom soli dok se ne dobije čvrst sneg. U drugoj činiji umutiti žumanca i neutralnu pavlaku. Dodati im narendani tvrdi sir i promešati viljuškom. Sneg od belanaca ubaciti u ovu smesu i špatulom, pažljivim kružnim pokretima, "prevrtati" dok se sve ne ujednači. Ovom smesom preliti komadiće dimljenog lososa. 
  • Poravnati površinu i staviti u vruću rernu (190°C) da se peče oko 35-40'. Kada čačkalica zabodena u kiš izađe suva, to je znak da je jelo pečeno. Treba ga ostaviti da odstoji oko 10' da se malo prohladi i konsoliduje pre služenja. Prijatno!

Varijacija: Umesto dimljenog lososa, može se koristiti i ista količina slanine.

Saturday 6 August 2016

VOĆNE KORPICE SA VANILA KREMOM


Volim da pripremam ove voćne korpice veselog izgleda. Leti su pijačne tezge pune bobičastog voća, pa je stoga leto i najidealnije doba godine za ovu poslasticu. No, može biti zgodna i za zimu kada kivi i mandarina svojim intenzivnim bojama dostojno zamenjuju šarenenilo jagoda, borovnica i malina.

Za pravljenje korpica sam koristila pleh sa modlicama u obliku korpica, ali takođe su sasvim pogodni i mini-plehovi za tart ili čak mafine (u slučaju plehova za mini tart ili mafine je veoma poželjno koristiti "tart tamper" - alatku za pritiskanje i ravnomerno raspoređivanje testa).

Samo testo za korpice je, po meni, najzahtevniji korak u ovom receptu, pa predlažem da mu posvetite dovoljno vremena i pažnje da bi svaka korpica ispala savršena - dovoljno čvrsta da drži krem, a opet i dovoljno tanka i krckava da bi poslastici dala prefinjenost.

Neki poznanici su me pitali kako se ove korpice služe i da li se kora jede ili samo ostavi za ukras. Kora ne samo da je jestiva, nego je i, videćete, veoma ukusna. A što se posluživanja tiče, lično, za služenje korpica postavim i viljuščicu i desertnu kašiku, jer smatram da se kora najlakše seče viljuškom, a krem najzgodnije jede kašikom.

Pripremljene korpice mogu da stoje nekoliko dana u frižideru, pokrivene folijom sa svih strana.

Dobijena količina: 12 korpica (gornjeg prečnika 8 cm i visine 4 cm)

Potrebno vreme:

60' - priprema
oko 90' - ukupno vreme hlađenja testa i krema
oko 20' - pečenje

Sastojci:

Testo:
300 g brašna
2 kašike šećera
prstohvat soli
220 g hladnog putera
2-3 kašike hladne vode
1 žumance (za premazivanje)
1 kašičica vode (za premazivanje)

Krem od vanile:
40 g kukuruznog skroba (gustina)
50 g šećera
750 ml mleka
3 žumanceta
1½  kašičica arome vanile

Voće:
250 g jagoda
100 g borovnica
100 g malina

Glazura (po želji):
3-4 kašike džema od kajsija
1-2 kašike vode

Priprema:

Testo
  • U činiji zajedno prosejati brašno, so i šećer. Puter iseći na sitne komade i dok je još veoma hladan u njega brzim pokretima prstiju utrljavati suve sastojke. Dobijena smesa treba da bude sipkava i da liči na prezlu ili pesak. 
  • U sipkavu smesu dodati vodu. Količina potrebne vode zavisi od nekoliko faktora, pre svega od vrste i kvaliteta brašna, tako da predlažem da ovaj korak izvedete postepeno. Vodu dodavati polako, malo po malo dok mesite testo. Čim testo krene da liči na loptu neurednih kontura, treba stati sa dodavanjem vode. Ujednačiti testo i napraviti loptu. Potom od nje napraviti disk debljine oko 2 cm. Uviti ga u foliju i staviti u frižider da se hladi 30'. 
  • Na kuhinjskoj površini, na vrlo malo brašna, razviti testo debljine oko 2-3 mm. Modlom ili šoljom vaditi krugove od svežeg testa i ređati ih u plehove za mini tart. Krugovi treba da pokriju osnovu i celu visinu stranica pleha, možda i koji mm da prelaze visinu pleha. Prstima samo blago "smestiti" krugove, da lepo "sednu" u pleh. Voditi računa da se testo ne kida. 
  • U svaki pleh, preko testa, staviti parče izgužvanog papira za pečenje i preko njega sipati keramičke kuglice (ili zrna pasulja ili zrna pirinča). Papir treba da bude za nijansu viši od pleha i gotovo u potpunosti ga treba napuniti kuglicama. Prstima rasporediti kuglice po celoj površini pleha. Ovaj korak ne bi trebalo preskakati. Njegova funkcija je da se testo ravnomerno ispeče i da zadrži oblik, naročito u prvih nekoliko minuta pečenja kada je najosetljivije i najsklonije prevrtanju, potklobučavanju i srozavanju. Tako pripremljene plehove staviti u frižider da odstoje još 30 minuta.
  • Staviti plehove u rernu, prethodno zagrejanu na 190°C, i peći oko 10-15'. 
  • Za to vreme, u maloj posudi sjediniti i ujednačiti jedno žumance sa kafenom kašičicom vode. Ovom smesom ćemo ubrzo premazati testo i ona ima dvostruku funkciju: prvo, pomaže testu da se ne raspadne držeći ga "na okupu", a drugo, daje testu lepšu boju i sjaj. 
  • Nakon otprilike 10-15' (zavisi od rerne), izvaditi plehove iz rerne, ukloniti keramičke kuglice (ili pasulj/pirinač), ukloniti i papir za pečenje i dok je testo još uvek u plehu, u tankom sloju četkicom naneti smesu žumanceta i vode. 
  • Vratiti plehove u rernu i peći još oko 7-8', dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi iz rerne, pustiti korpice da se prohlade, pa ih tek onda izvaditi iz plehova i staviti na rešetku.

Krem od vanile
  • U šerpi sjediniti gustin i šećer. Dodati mleko i uz stalno mešanje kuvati na srednje jakoj vatri dok se ne pojave mehurići i smesa ne počne da se zgušnjava. Nastaviti još oko 2 minuta, a potom skloniti sa vatre. 
  • Odvaditi oko 200 ml smese i sipati u činiju sa žumancima i promešati. Vratiti u šerpu i uz stalno mešanje, na srednje jakoj vatri, sačekati da provri. Smanjiti vatru i nastaviti sa mešanjem još oko dodatna 2 minuta. 
  • Skloniti sa vatre i umešati aromu vanile. 
  • Krem presuti u čistu i suvu činiju. Odmah prekriti providnom folijom i foliju zalepiti za ivice činije tako da folija dobro zatvara. Na taj način se sprečava stvaranje kožice na površini krema. Ostaviti da se krem malo prohladi, a u međuvremenu ga ne treba mešati.
  • Krem raspodeliti u gotove korpice. Poređati preko njega oprano i osušeno voće.

Glazura (po želji)
Ovaj korak je pitanje ukusa i nije neophodan. U svakom slučaju, daje lep i sjajan vizuelni završetak ovoj poslastici.
  • U šerpici se greju džem i voda, dok džem ne omekša. Ujednačiti smesu i četkicom premazati voće.  
Na kraju, ostaviti napunjene i ukrašene korpice da se u potpunosti ohlade najpre na sobnoj temperaturi, a potom ih staviti u frižider na nekoliko sati. Pre služenja, mogu se dodatno ukrasiti svežim listovima nane ili iseckanim neslanim pistaćima. Prijatno!