Friday, 1 July 2016

MINI FRITATE OD ŠPARGLI I LOSOSA


Služe se uz pesto od rukole i odlična su ideja za večeru. Lepo se slažu uz salatu od svežeg paradajza i belo vino.

Dobijena količina: 12 komada

Potrebno vreme:

30' - priprema
30' - pečenje
5' - hlađenje

Sastojci:


Za mini fritate
12 špargli (oko 250 g)
100 g dimljenog lososa
20 g rendanog parmezana
3 jajeta
200 ml neutralne pavlake
2 sk prezle za smesu
2 sk prezle za posipanje

Za pesto od rukole
40 g rukole
1 sk sitno iseckanih proprženih oraha
1 čen belog luka, iseckan
10 g rendanog parmezana
60 ml maslinovog ulja
1 sk limunovog soka


Priprema:

Mini fritate
  • Podesiti rernu da se zagreje na 180°C. 
  • Uljem namazati modlice za srednje mafine (prečnika oko 5 cm). 
  • Špargle oprati, osušiti i odstraniti im drvenaste krajeve. Iseći ih na sitno, a vrhove (kitnjaste delove špargle) staviti u stranu.
  • Dimljenog lososa iseći na komadiće. 
  • Sa dve supene kašike prezle posuti dna modlica. Potom u modlice poređati špargle, losos i parmezan. (Nekoliko komadića lososa ostaviti za ukrašavanje) 
  • U činiji umutiti jaja, dodati neutralnu pavlaku i preostale dve kašike prezle. Razliti smesu u modlice. Vrh svake fritate ukrasiti vrhovima špargli i komadićima lososa. 
  • Peći oko 30'. Nakon vađenja iz rerne, ostaviti fritate u plehu oko 5', a potom ih nožem polako odvojiti od oboda modlice i izvaditi pažljivim prevrtanjem na rešetku.

Pesto od rukole
  • Dok su fritate u rerni, pripremiti pesto. Štapnim mikserom usitniti i izmešati sve sastojke. Fritate služiti uz pesto. Prijatno!

Varijacija: Umesto dimljenog lososa, može se koristi i dimljena pastrmka ili, ako preferirate mesnu varijantu, šunka. Umesto oraha za pesto, mogu se staviti propržene pinjole.

No comments:

Post a Comment