Služe se uz pesto od rukole i odlična su ideja za večeru. Lepo se slažu uz salatu od svežeg paradajza i belo vino.
Dobijena količina: 12 komada
Potrebno vreme:
30' - priprema30' - pečenje
5' - hlađenje
Sastojci:
12 špargli (oko 250 g)
100 g dimljenog lososa
20 g rendanog parmezana
3 jajeta
200 ml neutralne pavlake
2 sk prezle za smesu
2 sk prezle za posipanje
Za pesto od rukole
40 g rukole
1 sk sitno iseckanih proprženih oraha
1 čen belog luka, iseckan
10 g rendanog parmezana
60 ml maslinovog ulja
1 sk limunovog soka
Priprema:
Mini fritate- Podesiti rernu da se zagreje na 180°C.
- Uljem namazati modlice za srednje mafine (prečnika oko 5 cm).
- Špargle oprati, osušiti i odstraniti im drvenaste krajeve. Iseći ih na sitno, a vrhove (kitnjaste delove špargle) staviti u stranu.
- Dimljenog lososa iseći na komadiće.
- Sa dve supene kašike prezle posuti dna modlica. Potom u modlice poređati špargle, losos i parmezan. (Nekoliko komadića lososa ostaviti za ukrašavanje)
- U činiji umutiti jaja, dodati neutralnu pavlaku i preostale dve kašike prezle. Razliti smesu u modlice. Vrh svake fritate ukrasiti vrhovima špargli i komadićima lososa.
- Peći oko 30'. Nakon vađenja iz rerne, ostaviti fritate u plehu oko 5', a potom ih nožem polako odvojiti od oboda modlice i izvaditi pažljivim prevrtanjem na rešetku.
Pesto od rukole
- Dok su fritate u rerni, pripremiti pesto. Štapnim mikserom usitniti i izmešati sve sastojke. Fritate služiti uz pesto. Prijatno!
Varijacija: Umesto dimljenog lososa, može se koristi i dimljena pastrmka ili, ako preferirate mesnu varijantu, šunka. Umesto oraha za pesto, mogu se staviti propržene pinjole.
No comments:
Post a Comment