Thursday 14 July 2016

NAMAZ OD PEČENE CVEKLE I ORAHA (ROASTED BEET AND WALNUT SPREAD)


Cvekla u malo drugačijem izdanju, barem za one koji su navikli da je jedu barenu i potom prelivenu uljem i sirćetom. Ovaj namaz je slatkastog ukusa i odlično ide uz krekere i tost od integralnog hleba. Može se služiti uz turšiju za razliku od koje će imati blag i orašast ukus.

Dobijena količina: posluženje za 6-8 osoba

Potrebno vreme:

30' - priprema
100' - pečenje

Sastojci:

400 g - cvekle
4 čena belog luka
1 glavica crvenog luka
½ kk origana
200 g kisele pavlake
60 g oraha
2-3 sk limunovog soka
2 sk maslinovog ulja
so i biber, po želji

Priprema:

  • Namirnice pripremiti na sledeći način: sa cvekle odstraniti peteljke, ostaviti koru na glavicama i dobro ih oprati. Crveni luk iseći na četvrtine. Beli luk očistiti od spoljašnje ljuske, ali čenove ostaviti u opni. Orahe propržiti i iseckati na sitno. 
  • Na tepsiju staviti papir za pečenje i preko njega poređati sledeće: glavice cvekle, crveni luk i čenove belog luka. Preliti jednom sk maslinovog ulja i staviti u rernu ugrejanu na 180°C. Peći oko 50' minuta. Sa tepsije ukloniti crveni i beli luk, a cveklu prekriti folijom i ostaviti da se peče još oko 50'. Izvaditi iz rerne. 
  • Kad se cvekla dovoljno prohladi, ukloniti joj koru. Cveklu i crveni luk grubo iseći. Beli luk istisnuti iz opne. Štapnim mikserom izmešati cveklu sa crvenim lukom, belim lukom, origanom, kiselom pavlakom, orasima, limunovim sokom i preostalom kašikom maslinovog ulja. Po želji dodati so i biber. Prijatno!

Recipe in English

Roasted Beet and Walnut Spread

Serves: 6-8

Time:

30' - preparation
100' - baking

Ingredients:

400 g beets
4 garlic cloves
1 medium red onion
half teaspoon oregano
200 g sour cream
60 g walnuts
2-3 tablespoons fresh lemon juice
2 tablespoons olive oil
salt and pepper (optional)

Method:

  • Preheat oven to 180°C. 
  • Trim the beets (but do not remove the skin) and wash them thouroughly. Cut the red onion into quarters. Remove only the outer skin from the garlic cloves, but leave the transparent membrane. Toats and chop walnuts. Set aside. 
  • Line an oven tray with baking paper. Place beets, onion and garlic on the tray. Drizzle one tablespoon of olive oil over the vegetables. Bake for about 50 minutes. Remove onion and garlic from the tray. Cover beets with foil and bake for another 50 minutes or until tender. 
  • When cool enough to handle, remove and discard skins. Chop beets and onion coarsely. Squeeze garlic cloves. Blend beets with onion, garlic, oregano, sour cream, walnuts, lemon juice and remaining olive oil until smooth. Season to taste. Enjoy!

No comments:

Post a Comment