Klafuti (fr. clafoutis) je francuski dezert poreklom iz Limuzena. Testo je meko, negde na pola puta između palačinke i pudinga, a od gore je voće. Tradicionalno se pravi sa trešnjama, ali u obzir svakako dolazi i drugo voće. Napravila sam klafuti sa borovnicama koji nam se svideo i ukusom i izgledom. Služi se na sobnoj temperaturi i može se kombinovati sa sladoledom od vanile.
Ovaj klafuti se peče relativno dugo, oko sat vremena, na niskoj temperaturi, od 160°C.
Dobijena količina: 6-8 porcija
Potrebno vreme:
20' - priprema
oko 60' - pečenje
20' - hlađenje
Sastojci:
300 g svežih borovnica
60 g šećera (*pročitati napomenu)
100 ml mleka
170 ml neutralne pavlake (pavlake za kuvanje)
50 g brašna
3 jajeta
2 kašičice arome vanile
prstohvat cimeta
1 kašičica rendane kore limuna
prstohvat soli
prah šećer za posipanje, po želji
Postupak:
- Puterom namazati duboki sud ravnog dna, stranica oko 20 cm.
- Rernu zagrejati na 160°C.
- Mikserom umutiti sledeće sastojke: šećer, mleko, neutralnu pavlaku, brašno, jaja, vanilu, cimet, koru limuna i so.
- U duboki sud sipati tek toliko smese da se prekrije dno. Staviti u rernu na oko 7-8 minuta, tek da se "uhvati". Potom od gore poređati borovnice, a preko njih preliti preostalu smesu. Izgledaće veoma tečno, kao smesa za palačinke. Vratiti posudu u rernu i peći oko 50-60' dok ivice ne postanu zlatne, a čačkalica zabodena u testo ne izađe suva.
- Ostaviti da se ohladi, a potom seći na kocke. Po želji posuti prah šećerom. Prijatno!
*NAPOMENA: Količina šećera može varirati u zavisnosti od toga koliko je izabrano voće slatko.
VARIJACIJE: Umesto borovnica mogu se koristiti i kupine, trešnje, kajsije, šljive, kruške...
U nastavku je data slika klafutija sa kupinama.
No comments:
Post a Comment