Thursday 9 June 2016

VOĆNA PEČENA PALAČINKA


Palačinka na malo drugačiji način, pečena u rerni, pogodna kao sladak doručak ili kao popodnevna užina. Priprema se sa sezonskim voćem i stoga je svežijeg ukusa od klasičnih palačinaka sa džemom ili kremom.

Dobijena količina: jedna debela palačinka prečnika oko 25 cm, za 4 osobe

Vreme pripreme:
20' - priprema
20' - pečenje
5' - punjenje i ukrašavanje


Sastojci:

Za testo
80 g brašna
½ kk soli
1 sk šećera
120 ml mleka
3 jajeta
40 g putera

Za nadev
500 g svežeg voća
2 sk šećera
20 g putera
2 kk limunovog soka
½ kk cimeta
30 g proprženih bademovih listića

Priprema:

  • Rernu zagrejati na 190°C. U tiganj (koji je pogodan za rernu) prečnika oko 25 cm staviti 40 g putera. Tiganj staviti na nekoliko minuta u rernu da se puter istopi. Polovinu otopljenog putera izvaditi iz tiganja i staviti sa strane, a polovinu ostaviti u tiganju. 
  • U činiji pomešati brašno, šećer i so, a potom dodati mleko, jaja i otopljeni puter. Mutiti žicom samo dok se ne ujednači. Ne treba "premutiti".
  • Smesu sipati u vreo tiganj. Tiganj staviti u rernu i peći oko 20 minuta, dok ivice palačinke ne porumene i ne postanu vazdušaste. 
  • U međuvremenu, u drugom tiganju, na srednje jakoj vatri otopiti 20 g putera. Dodati očišćeno voće, šećer i limunov sok. Držati na vatri oko 4-5 minuta, uz povremeno mešanje. Voće treba da pusti vodu, a šećer da se istopi. Skloniti sa vatre. 
  • Izvaditi tiganj iz rerne. 
  • Sipati voće u sredinu palačinke. Posuti cimetom i bademovim listićima. Iseći na trouglove i služiti toplo, direktno iz tiganja. Prijatno!

PREDLOG: Može se koristiti bilo koje sezonsko voće. Za ovu priliku ja sam koristila dve jabuke i tri male šljive, ali možete staviti i borovnice, breskve, nektarine, kruške...

NAPOMENA: Palačinka će u rerni vidno porasti, ali nakon vađenja iz rerne će splasnuti.    

No comments:

Post a Comment