Sunday 5 June 2016

FRITATA OD TESTENINE


Fritata od testenine (ital. frittata di pasta) je vrsta omleta poreklom iz južne Italije. U osnovi predstavlja "reciklirano" jelo, jer se polazi od pretpostavke da se za pripremu koristi obarena testenina koja je preostala od prethodnog dana ili obroka. Dodaju joj se razne namirnice i začini, i dobija se novo jelo. U nekim porodicama fritata je toliko rado viđena na trpezi, da se ne pravi od preostale obarene testenine, već se testenina bari upravo u svrhu pripreme fritate.
Možete koristiti svežu ili suvu testeninu i bilo koji oblik: špagete, široke rezance, makarone, školjke... Ja sam ovom prilikom koristila testeninu za supu, u obliku pirinča, i takođe se pokazalo kao dobar izbor.


Dobijena količina:

za 6-8 osoba ako se služi kao predjelo;
za 4 osobe ako se služi kao glavno jelo


Vreme pripreme:

25' - priprema
5'-10' - pečenje
5' - da odstoji


Sastojci:

320 g testenine
50 g putera ili margarina
50 g rendanog parmezana
3 jajeta
2 paradajza
50 g mocarele (ili nekog drugog sira koji se topi)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica seckanog peršuna
so i biber, po ukusu

Priprema:

  • Obariti testeninu. Ocediti i staviti u činiju. 
  • U testeninu umešati puter isečen na kockice, peršun i paradajz isečen na sitno. Ostaviti sa strane da se prohladi. 
  • U zasebnoj činiji utući jaja, pa potom dodati parmezan, so i biber. Ovom smesom preliti testeninu i dobro promešati. 
  • Mocarelu iseći na sitno i ostaviti sa strane. 
  • U tiganju prečnika 24 cm ugrejati maslinovo ulje. Uliti polovinu smese, preko nje poređati komadiće mocarele, pa potom preliti i drugom polovinom smese. Pržiti na SREDNJE jakoj vatri i povremeno mrdati tiganj. Nakon nekoliko minuta, tiganj prekriti velikim poklopcem ili tanjirom, i jednim, brzim i odlučnim pokretom, prevrnuti sadržinu tiganja. Testenina će se naći na tanjiru i potom je vratiti u tiganj, pustiti je da klizne, tako da se sada nepečeni deo nađe dole. Nakon nekoliko minuta, kada se stegne, skinuti sa vatre. 
  • Ostaviti da se prohladi i služiti mlako, uz salatu.

NAPOMENA: Nakom prženja, važno je dozvoliti fritati od testenine jedno kratko vreme da se prohladi i "veže" da biste je posle lakše sekli, pa stoga predlažem da ovaj korak ne preskočite.

VARIJACIJA: Umesto testenine, može se koristiti i ista količina obarenog pirinča.

No comments:

Post a Comment